logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Philharmonie de Paris – vítěz GRAND PRIX soutěže Saint-Gobain Gypsum International Trophy 2016

Projekt nové koncertní haly Philharmonie de Paris byl vyhlášen absolutním vítězem a držitelem GRAND PRIX prestižní mezinárodní soutěže Saint-Gobain Gypsum International Trophy 2016. Soutěž oceňuje nejzajímavější projekty s využitím sádrokartonu z pohledu designu, technické náročnosti, inovativnosti a udržitelné výstavby. Její letošní slavnostní vyhlášení proběhlo poprvé v České republice.

Projekt:Philharmonie de Paris
Dodavatel:Ile de France Plâtrerie
Architekt: Atelier Jean Nouvel
Plocha budovy: 19 800 m²
Doba výstavby sádrokartonových konstrukcí: 2 roky

Philharmonie de Paris, supermoderní koncertní sál známý také jako „Grande Salle“, otevřela poprvé své dveře veřejnosti v lednu loňského roku a letos se její tvůrci dočkali významného ocenění. Tento úchvatný prostor je unikátním architektonickým dílem. Jeho auditorium má kapacitu 2 400 míst a nabízí jedinečný a hluboký hudební zážitek, který i díky jedinečnému technickému řešení posluchače zcela pohltí.

Mezi logické požadavky na realizační firmu a technické řešení haly patřila vysoká čistota zvuku s optimální dobou dozvuku, zároveň dobrý boční odraz a vytvoření dojmu blízkosti a důvěry. Východiskem se ukázalo být smělé uspořádání visutých balkónů, které vytvářejí intimní atmosféru a vnější opláštění haly zajišťující optimální dobu dozvuku.

A právě montáž vnějšího opláštění byla pro realizační firmu největším oříškem. Jejím úkolem bylo vystavět ze sádry zcela asymetrickou strukturu o výšce 26 m a tloušťce 10 cm, která obsahovala 5 785 sádrovláknitých pohlcovačů zvuku ve tvaru krychle. Výsledkem je mimořádný projekt, který v sobě snoubí techniku a úchvatný vizuální dojem.

Vytvořit optimální akustické prostředí koncertního sálu bylo klíčovým a nejtěžším úkolem sádrokartonářů. Pro dosažení předepsané zvukové pohltivosti bylo třeba použit skutečně masivní materiál o váze 100 kg/m². To představovalo aplikovat 10 cm silnou vrstvu sádrové omítky Lutèce® 33 X Plus. Na tuto vrstvu bylo namontováno 5 785 sádrovláknitých pohlcovačů zvuku ve tvaru krychle, přičemž bylo nutno, na milimetr, dodržovat velmi složité schéma sestávající ze sedmi různých čtvercových modulů.

Pro montáž sádrokartonového opláštění bylo použito lešení o výšce 20 m. Instalace profilů, izolační vlny, sádrokartonu a sádrovláknitých modulů ve směru shora dolů zajistila perfektní napojení opláštění stěn a stropu.

Instalace proběhla v těchto krocích:

  1. Instalace roštu z profilů Placostil® M70 připevněných do ocelových trubek kostry sálu
  2. Aplikace minerální vlny
  3. Aplikace drátěné sítě připevněné na profily pomocí cvočků
  4. Na síť byla strojně aplikována sádrová omítka Lutèce® 33 X Plus. Aplikace proběhla ve dvou vrstvách po 50 mm, aby se zamezilo jejímu popraskání. Druhá vrstva byla nanesena s menším časovým odstupem, což zajistilo perfektní přilnavost a integritu materiálu.
  5. Sádrová omítka byla nakonec uhlazena.

Celkem 5 785 sádrovláknitých pohlcovačů zvuku bylo na omítku namontováno ručně jeden po druhém, při přesném dodržení schématu daného architektonickým návrhem.

Opláštění koncertního sálu představovalo zcela inovativní stavební postupy, díky kterým realizační firma dosáhla výjimečných akustických a estetických parametrů. Přitom bylo třeba dodržet velmi napjatý termín. Práce probíhaly 24 hodin denně, včetně víkendů a na stavbě se pohybovalo celkem 25 sádrokartonářů.













Saint-Gobain Gypsum International Trophy 2016

V oboru suché výstavby se jedná o zcela ojedinělou událost a jednu z největších akcí svého druhu na světě. Kořeny této unikátní soutěže sahají do Paříže roku 1998. Ceny přebírají zástupci firem, které tyto projekty realizovaly, a je to pro ně vždy velmi prestižní záležitost. Projekty do soutěže přihlašují divize Saint-Gobain Gypsum z celého světa, přičemž česká divize Rigips se účastnila třemi projekty. Letošní 10. ročník soutěže byl pro Českou republiku obzvlášť významný. Poprvé v historii se slavnostní vyhlášení konalo v Praze. Žofínský palác přivítal více než 450 hostů z 36 zemí. Mezi hosty byli zastoupeni ředitelé realizačních firem, architekti, projektanti, novináři a vysocí představitelé společnosti Saint-Gobain.

Další vítězné projekty si můžete prohlédnout na webových stránkách firmy Rigips.


Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Divize Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.