logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Jak bydlet zdravě v rušném centru Brna

Na parcele v Křídlovické ulici byl nedávno dostavěn zajímavý polyfunkční dům podle návrhu architekta Zdeňka Fránka. S trochou nadsázky lze říci, že díky použitým technologiím poskytuje budoucím klientům jedno z nejzdravějších bydlení v Brně.

Polyfunkční dům vyplňuje mezeru v proluce a vytváří nynější nároží. Architektonicky je dům pojat tak, aby přes svůj moderní vzhled vkusně zapadnul do stávající zástavby v centrální části Brna. Budova citlivě reaguje na situaci, ve které je umístěn tím, že vytváří příjemný městský parter. Tato snaha je v těchto místech spíše ojedinělá. V 1. NP jsou navrženy prodejny se zázemím, ve 2. až 8. NP jsou navrženy byty. V suterénu pak garážová stání a místnosti nezbytné pro zázemí domu.

Cílem společnosti DIVERSE Develop bylo vytvořit projekt domu, který se vymyká běžně zažitým standardům, zejména po architektonické stránce, s důrazem na detail a použitím nejkvalitnějších materiálů, s maximálním hygienickým, tepelným a hlavně akustickým komfortem v rušném centru města.

Už při navrhování budovy byl vzhledem k poměrně malé stavební parcele v samotném centru města Brna kladen velký důraz na maximální efektivitu využití prostoru.

Jako zásadní pro kýžené zvětšení podlahové plochy bylo minimalizovat tloušťky veškerých svislých konstrukcí, kterého se dosáhlo použitím sádrokartonových příček včetně mezibytových za dodržení veškerých požárních, tepelných a zvukově izolačních vlastností, na tyto konstrukce kladených.

Pro zajištění akustické pohody budoucích obyvatel domu byly v interiérech využity nejmodernější sádrokartonové konstrukce firmy Rigips. Pro podhledy a bytové příčky byly použity sádrokartonové Modré akustické desky, které řeší akustiku efektivněji, než konstrukce zděné, a navíc díky malé tloušťce zůstává větší užitná plocha místností.

Investor i generální dodavatel společnost DIVERSE Develop však v řešení komfortu pro budoucí obyvatele domu šli ještě dál a zaměřili se nejen na akustiku, ale také na čistý vzduch v interiéru. V souladu s nejmodernějšími stavebními trendy použili v interiérech pro mezibytové příčky a podhledy sádrokartonové desky a Modré akustické desky s technologií Activ´Air. Složka Activ´Air trvale odstraňuje z ovzduší až 70 % formaldehydu, látky, která vede mezi znečišťujícími škodlivými těkavými látkami. Formaldehyd se vyskytuje v některém nábytku, kobercích, bytových textiliích, čisticích prostředcích apod. Technologie Activ´Air je trvalým řešením odstranění formaldehydu z ovzduší a její doba účinnosti je minimálně 50 let.

Pro konstrukce, na kterých jsou zavěšeny kuchyňské linky, byly použity pevné a odolné sádrokartonové desky RigiStabil s únosností až 80 kg na jeden kotevní bod. To umožnilo montovat kuchyňské skříňky přímo na sádrokarton bez dodatečných výztuh, či nutnosti zhustit profily. V koupelnách najdeme zelené impregnované sádrokartonové desky určené do vlhkého prostředí. Šachtové stěny jsou postaveny z červených protipožárních desek. Společnost GipsCon, která realizovala všechny sádrokartonové konstrukce, celkem použila v tomto domě cca 8 000 m² sádrokartonu Rigips.

Blízký střed Brna tak získal výjimečnou budovu, která městský prostor neruší, ale příjemně dotváří. Budovu, která přes své umístění v centru města nabídne budoucím obyvatelům nebývalý komfort bydlení splňující nejnáročnější požadavky na akustickou pohodu, čisté ovzduší a bezpečnost.

Realizační firma GipsCon za tento projekt získala jednu z hlavních cen v soutěži o nejzdařilejší realizace ze sádrokartonu Rigips Trophy 2016.

Realizační firma: GisCon, s.r.o.

Projektant: Ing. arch. Zdeněk Fránek, FRÁNEK ARCHITECTS s.r.o.

Generální dodavatel: DIVERSE Develop s.r.o.






































Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips
logo Saint-Gobain Construction Products CZ a.s., Rigips

Značka Rigips úspěšně působí na českém stavebním trhu přes 30 let. Za tu dobu se Rigips stal synonymem kvality, pokroku a inovací v oblasti suché vnitřní výstavby. Nabízí nejen dlouholetou praxí prověřený stavební materiál, ale také dokonalý konstrukční ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.