logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Plíseň v bytě

Co to je plíseň? Plísně jsou mikroskopické houby, které rostou všude tam, kde je dostatek vlhkosti. Při růstu vytvářejí reprodukční orgány, ze kterých uvolňují do okolního ovzduší velké množství spor (rozmnožovací částice, které často také obsahují mykotoxiny). Ty jsou velmi malé a lehké, a tak jsou unášeny vzduchem na velké vzdálenosti.

Co plísně způsobují?

  1. Zdraví
    Plísně patří k významným faktorům, které mohou velmi negativně ovlivnit zdraví člověka. Podílí se na vzniku celé řady alergických a mykotických onemocnění.
  2. Estetika
    Plísně způsobují neestetické skvrny a výrazně ovlivňují vzhled interiéru. Pokud nejsou odstraněny včas, mohou poškodit povrchy a materiály (např. rozklad tapet, omítka, dřevo apod., které je nutné časem opravit.). Často se vyskytují i v místech, kde nejsou na první pohled patrné, např. za nábytkem, obložením stěn.
  3. Nežádoucí zápachy
    Plísně produkují zápachy, které jsou často nepříjemné a obtížně odstranitelné.

Zdravotní problémy

Zdravotní rizika výskytu plísní v bytech závisí na:

  • délce pobytu
  • stavu imunitního systému člověka
  • druhu plísně

Tyto faktory je potřeba posoudit podle situace v konkrétním případě.

Při růstu plísně produkují těkavé organické látky, některé z nich člověk vnímá jako plísňový zápach. Tyto látky mohou poškozovat sliznice dýchacích cest, dráždí oči, v nose a krku, způsobují bolesti hlavy a podráždění pokožky.

Spóry jsou závažnými alergeny ve vnitřním ovzduší budov. V závislosti na koncentraci spor plísní v ovzduší může dojít k alergickému onemocnění včetně astma bronchiale.

Alergie na plísně je častá zejména u dětí a jedinců se sníženou imunitou. Mezi atopiky je 20–30 % alergických na plísně. Více jsou alergické na plísně děti.


Příčiny vzniku plísní v bytech

Plísně v bytě vznikají z několika důvodů, přičemž hlavním faktorem pro jejich růst a šíření je vlhkost způsobená:

  1. Konstrukční vadou
    1. chybějící nebo porušená hydroizolace způsobující vzlínání vlhkosti do stěn domu
    2. závady střešní krytiny, způsobující zatékání do domu
    3. často místa, kde se setkávají různé konstrukční materiály např. překlady, věnce, rohy budov, balkony, lodžie, okolí rámu oken, provětrávaný špajz.
  2. Kondenzací vlhkosti
    Kondenzace vody v bytě se obvykle děje, když teplý vzduch obsahující vlhkost narazí na chladný povrch. Když teplý vzduch z místnosti narazí na chladnou stěnu, vzdušná vlhkost se začne usazovat na chladných površích v podobě kapiček nebo vodních skvrn.
    S kondenzací vlhkosti se setkáváme zejména v zimním období, při nižších venkovních teplotách. V místech s nedostatečnou, nebo porušenou tepelnou izolací vznikají tzv. tepelné mosty.

Co s tím?

Můžeme řešit sami ihned

  1. minimalizovat zdroje nadměrné vlhkosti v interiéru, kterými mohou být sušení prádla, vaření, sprchování, akvaristika nebo pěstování rostlin
  2. správné větrání
    1. Větrejte pravidelně několikrát denně po dobu aspoň 5 minut
    2. Větrejte místnosti po vaření, sprchování nebo jiných činnostech, které zvyšují vlhkost nebo produkují zápachy, používejte odsavače par
    3. I v zimě je důležité větrání, které vede k výrazné ztrátě tepla a umožňuje odstranit přebytečnou vlhkost
  3. zvýšení teploty v bytě, která je ale spojena se zvýšením nákladů.

Co těžko můžete vyřešit sami – defekty stavby

  1. Oprava a izolace střechy
  2. Izolace stěn
  3. Izolace podlah
  4. Výměna oken a dveří
  5. Práce s tepelnými mosty
  6. Hydroizolace spodní stavby
  7. Oprava a izolace balkónů a lodžií

Je důležité mít na paměti, že odstranění stavebních nedostatků může být proces, který vyžaduje pečlivý přístup a zkušenosti.

Oprava by měla být provedena s ohledem na celkový stav a aktuální energetickou náročnost domu, proto je nutné takovou opravu konzultovat s odborníky.

Informujte se na www.revitalizacebytovek.cz nebo na telefonu 800 100 533.

DOTACE vyřídíme za vás | Nově BONUS až 150 000 Kč na byt
Máte obavy z financování oprav bytového domu? Významnou část nákladů můžete pokrýt z dotací, které kompletně vyřídíme za vás. Navíc nízkopříjmové skupiny obyvatel jako jsou penzisté, osoby pobírající invalidní důchod 3. stupně nebo osoby pobírající příspěvky na bydlení mají nyní nárok na mimořádný bonus až 150 000 Kč na byt.





 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.