logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jaká je životnost měřičů tepla na radiátorech?

Pokud jsou měřiče tepla nebo indikátory topných nákladů starší 10 let, může se stát, že dojde baterie a přestanou vysílat. Protože nebudou data pro rozúčtování, uživateli bude zbytečně účtována průměrná spotřeba. Po 10 letech je třeba zařízení vyměnit.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Dle zákona 318/2012 Sb. vznikla povinnost instalace měřičů tepla pro všechna SVJ a BD. Měřiče tepla nebo indikátory topných nákladů měly být instalovány nejpozději do 1. 1. 2015.

Indikátory ista s garancí životnosti baterie 10 let

V roce 2012, 2013 i 2014 bylo tedy v ČR nainstalováno velké množství indikátorů pro rozdělování nákladů na vytápění (RTN), proto se doporučuje, aby si předsedové SVJ/BD zkontrolovali termín instalace a tím i životnost baterie přístrojů a vyhnuli se tak nepřesnostem ve vyúčtování. Indikátory nejsou tzv. stanoveným měřidlem, nepodléhají tedy metrologickému ověření, a jejich používání je dáno životností baterie, obvykle 8–10 let dle výrobce.

V rozhovoru na toto téma hovoří David Samek, technický ředitel společnosti ista Česká republika. Zajímají vás podrobnosti k výměně RTN? Podívejte se na video.

Například u společnosti ista Česká republika je garance na dobu životnosti baterie 10 let, a pokud byl tedy přístroj instalován před více než 10 lety, již se na něj nevztahuje záruka. Překročení životnosti indikátoru může způsobit vypnutí displeje, vykazování chybových hlášení nebo nemožnost odesílat odečty dálkově.
To pak může ovlivnit roční vyúčtování nákladů, protože pro spravedlivé rozúčtování nákladů je důležité mít k dispozici náměry ze všech indikátorů v objektu.

Stáří přístroje je možné si zkontrolovat jednoduše přímo i na přístroji samotném

Každý přístroj je označen 9místným číslem nad displejem, pokud je tedy například na začátku 3, indikátor je z roku 2013 a je tedy třeba ho již vyměnit. Uživatelé bytů mohou také nyní lépe odhalit nefunkčnost přístroje díky měsíčním informacím o spotřebě, kdy se v dokumentu, který mají přístupný díky portálu ista24, mohou objevit nulové hodnoty.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.