logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Sálavé vytápění malých prostor (III) Jednoduchý návrh – online kalkulátor

Jednoduchý způsob, jak zajistit vytápění menších dílen, prodejen, garáží a podobných prostor pomocí principu, který velké průmyslové podniky efektivně využívají již po desetiletí, to jsou sálavé panely KSP to go®. Sálavé panely KSP to go® vyvinula společnost KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o., která se již od roku 1991 zabývá návrhem a výrobou infračervených zářičů KM a MK a teplovodních sálavých panelů KSP.

V tomto seriálu článků na portálu TZB-info.cz se Vám pokusíme přiblížit všechny vlastnosti nového modelu KSP to go® včetně toho, jak a kde je vhodné tohoto způsobu vytápění využít.


Návrh sálavých panelů KSP to go®

V tomto článku se vám pokusíme přiblížit podstatu návrhu sálavých panelů KSP to go®.

Webové stránky www.ksp2go.com obsahují tzv. Online Kalkulátor, kde si můžete snadno nechat spočítat, jaký typ a počet panelů KSP to go® je pro Vaši instalaci vhodný.

K výpočtu je třeba znát rozměry prostoru, který chcete vytápět, jeho přibližnou tepelnou ztrátu neboli potřebný tepelný výkon sálavých panelů, požadovanou vnitřní teplotu, na kterou máte v úmyslu prostor vytápět a teplotu otopné vody, kterou máte k dispozici.

Program na základě vámi vložených dat navrhne vhodný typ a počet sálavých panelů popřípadě pásů, které jsou třeba pro zajištění požadovaných podmínek. Pomůže vám i s případným výběrem správného příslušenství, a tak již není nutné dopočítávat ručně, jaké příslušenství je třeba k tomu, abyste sálavé panely správně zapojili. V případě zaškrtnutí požadavku na postranní LED osvětlení program navrhne příslušný počet LED světel dle vašeho požadavku na jednostranné nebo oboustranné LED osvětlení.

Celou výslednou konfiguraci je samozřejmě možné exportovat do formátu PDF a kamkoli ji uložit popřípadě vytisknout. Součástí výsledků konfigurace je i přehledný tzv. nákupní seznam, kde jsou uvedeny všechny položky, a tak můžete jednoduše navštívit vaši oblíbenou pobočku velkoobchodu Ptáček a zakoupit si vše potřebné pro vaše řešení.

Příklad použití Online Kalkulátoru

Funkci Online Kalkulátoru vysvětlíme na příkladech, které ukazují dvě z možných instalací – malá dílna a menší montážní hala.

Příklad 1 – Malá dílna

Dílna má délku 6 m, šířku 4 m a výšku rovněž 4 m s tepelnou ztrátou přibližně 5 kW. Schéma dílny je vyobrazeno na obrázku číslo 3.

Obrázek 1 Malá dílna
Obrázek 1 Malá dílna

Ze zadání je patrné, že zákazník má k dispozici zdroj tepla s teplotním spádem 90/70 °C, požaduje vnitřní teplotu alespoň 12 °C a zároveň chce řešit i osvětlení prostoru.

Do kalkulátoru na našich stránkách www.ksp2go.com se zadají výše uvedené požadavky a stiskne se tlačítko „Spočítat“.

Obrázek 2 Zadání požadavků do Online Kalkulátoru
Obrázek 2 Zadání požadavků do Online Kalkulátoru

Online Kalkulátor provede výpočet, jehož výsledkem je doporučený počet sálavých panelů a odpovídajícího příslušenství pro zadaný objekt.

Obrázek 3 Výsledný návrh – Malá dílna
Obrázek 3 Výsledný návrh – Malá dílna

V tomto případě se jedná o dva pásy panelů šířky 900 mm a celkové délky 8,62 m, přičemž délka každého pásu je 4,31 m. Každý pás je tedy složen ze dvou panelů délky 2 m (2x BOX 2.2) a potřebného příslušenství k připojení k otopné soustavě v podobě jedné sady registrů (BOX 5) a jedné propojovací sady (BOX 8) pro každý pás. Výsledek zahrnuje, při požadavku na řešení osvětlení, i tři sady LED (BOX 10) pro osazení obou pásů z obou stran. Celkový výkon této konfigurace činí 6,1 kW.

Výsledky výpočtu i tzv. nákupní seznam si můžete snadno uložit do formátu PDF, vytisknout a tyto údaje použít při koupi zboží, popřípadě uchovat do budoucna.

Výsledný návrh řešení vytápění této malé dílny by po zakreslení do půdorysu mohl vypadat například takto:

Obrázek 4 Návrh řešení malé dílny za pomoci výsledků z Online Kalkulátoru
Obrázek 4 Návrh řešení malé dílny za pomoci výsledků z Online Kalkulátoru

Příklad 2 – Menší montážní hala

Dalším příkladem, který by mohl být často řešen, je vytápění například montážní haly menších rozměrů, v tomto příkladu s rozměry 20 x 10 x 5 m a tepelnou ztrátou přibližně 12 kW.

Obrázek 5 Menší montážní hala
Obrázek 5 Menší montážní hala

Ze zadání je patrné, že zákazník v tomto případě nežádá příslušenství v podobě LED osvětlení a má k dispozici zdroj tepla s teplotním spádem 75/65 °C a požadovaná vnitřní teplota je alespoň 15 °C.

Zadané hodnoty jsou opět vloženy do Online Kalkulátoru.

Obrázek 6 Zadání požadavků do kalkulátoru – Menší montážní hala
Obrázek 6 Zadání požadavků do kalkulátoru – Menší montážní hala

Online Kalkulátor provede výpočet jako v předchozím příkladu a opět navrhne optimální počet panelů a příslušenství potřebného k řešení daného příkladu.

V tomto případě se jedná opět o dva pásy, ale délky 18,31 m a šířky 600 mm. Celková délka pásů je v tomto případě 36,7 m. Jeden pás je složen ze šesti panelů délky tři metry (6x BOX 1.3), které jsou mezi sebou propojeny pěti propojovacími sadami (5x BOX 7) a každý pás je opatřen jednou sadou registrů (BOX 4) pro připojení k otopné soustavě. Celkový výkon takto navržené otopné soustavy činí 13,4 kW.

Obrázek 7 Výsledný návrh – Menší montážní hala
Obrázek 7 Výsledný návrh – Menší montážní hala

Po zakreslení do půdorysu haly by výsledný návrh mohl vypadat třeba takto:

Obrázek 8 Návrh řešení vytápění malé montážní haly za pomoci výsledků z Online Kalkulátoru
Obrázek 8 Návrh řešení vytápění malé montážní haly za pomoci výsledků z Online Kalkulátoru

Co dělat když

Občas se může stát, že Online Kalkulátor nebude schopen navrhnout řešení, které by vyhovovalo vašim požadavkům a zobrazí chybové hlášení:

  1. Online Kalkulátor zobrazí hlášení, že výkon panelů je příliš vysoký
    Pozn. Program uvažuje, že prostor má být celý rovnoměrně vytápěn, navrhne tedy počet panelů podle tohoto požadavku. Pak se může stát, že při zadané teplotě vody je výkon o více než 40 % vyšší, než vámi zadaný požadovaný tepelný výkon (tepelná ztráta).
    V tomto případě zkuste:
    • snížit teploty otopné vody (pokud je to možné);
    • upravit (zvýšit) hodnotu tepelné ztráty objektu zobrazené jako potřebný topný výkon;
    • zmenšit rozměry místnosti, v případě, že jste si jisti, že Vám stačí menší počet pásů.
  2. Online Kalkulátor zobrazí hlášení, že není možné pokrýt tepelnou ztrátu místnosti
    Možné řešení:
    • upřesněte tepelné ztráty místnosti – není tepelná ztráta příliš vysoká?
    • zvažte, zda je potřeba vytápět místnost na tak vysokou teplotu a popřípadě ji snižte;
    • zvyšte teploty otopné vody (pokud je to možné).
  3. Panely je třeba umístit příčně, nikoli podélně
    Řešení:
    • zaměňte délku místnosti v zadání za šířku.

Pokud byste potřebovali pomoci s návrhem nebo byste měli k systému KSP to go® jakékoli dotazy, neváhejte se obrátit na naši technickou podporu na e-mailové adrese cz@ksp2go.com.


KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.
logo KOTRBATÝ V.M.Z. spol. s r.o.

Konzultace, projekce, montáže vytápění a větrání průmyslových objektů a výměníkových stanic. Koncepční řešení zásobování průmyslových závodů teplem. Výroba závěsných teplovodních sálavých panelů a pásů KSP a KSP to go, světlých infračervených plynových ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.