logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nejčastější otázky týkající se antibakteriálních kování COBRA 2.část

Proč instalovat antibakteriální dveřní kování Cobra CU+ ve veřejných budovách? Školy, nemocnice, restaurace, hotely - tam všude zabodujete klikou se schopností trvale zamezit šíření bakterií.

Reklama

Jak může měď pomoci zabránit šíření infekcí?

Měď hubí patogeny a tím přerušuje řetězec přenosu infekce. Přesný mechanismus, kterým měď ničí bakterie, je stále neznámý, existuje však několik teorií, které se studují.

  • Způsobuje prosakování draslíku nebo kyseliny glutamové skrz vnější membrány bakterií
  • Narušuje osmotickou rovnováhu
  • Váže se na proteiny, které nevyžadují měď
  • Způsobuje oxidační stres vytvářením peroxidu vodíku

Kde lze použít antimikrobiální měď?

Antimikrobiální měď se používá jako surovina pro výrobu předmětů, kterých se často dotýkáme - v nemocnicích, školách, tělocvičnách, veřejných budovách a veřejné dopravě.

Je to jen čistá měď, která má antimikrobiální účinek?

Slitiny mědi také - byly provedeny zkoušky na čisté mědi, mosazi, bronzech, měděných niklech a měď-nikl-zinečnatých sloučeninách. Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) zaregistrovala oficiální tabulku antimikrobiálních slitin mědi s nominálním obsahem mědi vyšším než 60%. Čím vyšší je obsah mědi ve slitině, tím rychlejší mikroby jsou eliminovány.

Mění měď a povrchy slitiny mědi v průběhu času barvy?

Ano. Jejich barva se mění v důsledku přirozené oxidace a stává se tmavší. Uvnitř budov je pochopitelně oxidace pomalejší a projeví za řadu let..

Ovlivňuje přirozená oxidace mědi a jejích slitin jejich antimikrobiální vlastnosti?

Ne. Naopak bylo prokázáno, že čím více mědi, mosazi a jejich povrchů je oxidováno a ztmavne, tím účinnější je ve schopnosti eliminovat mikroby.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.