logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Společnost AGC Flat Glass Czech podpořila studenty ČVUT na 6. ročníku Solar Decathlon 2013

Mezinárodní studentská soutěž Solar Decathlon se poprvé konala v roce 2002. 20 vybraných univerzitních týmů z celého světa má za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, hotové domy se představí v říjnu 2013 v Kalifornii. Tým ČVUT se letos probojoval do finále jako jeden ze dvou evropských týmů se soutěžním konceptem AIR HOUSE.

Reklama

Během června a července vyrostl před novou budovou ČVUT v Praze nový dům. Projekt AIR HOUSE, který se zde dočasně doslova zabydlel, je soutěžní stavbou, se kterou se interdisciplinární tým ČVUT zapojil do klání Solar Decathlon 2013.

Mezinárodní studentská soutěž ve stavbě ekologických solárních domů Solar Decathlon se poprvé konala v roce 2002. 20 vybraných univerzitních týmů z celého světa má za úkol navrhnout, postavit a provozovat energeticky soběstačný solární dům. Stavby vznikají na půdě univerzit, hotové domy se představí veřejnosti během dvoutýdenní přehlídky v říjnu 2013 v Kalifornii.

Tým ČVUT se letos probojoval do finále jako jeden ze dvou evropských týmů se soutěžním konceptem AIR HOUSE. AIR HOUSE je navržen jako energeticky nulový dům. Spotřeba energie je minimalizována kombinací pasivních prvků (geometrická charakteristika, orientace ke světovým stranám, velikost a rozměry okenních otvorů, izolace) a aktivních prvků (fotovoltaické panely, sluneční kolektory, úsporné spotřebiče, inteligentní ovládání).

Koncept kombinuje minimální vnitřní obytný prostor s velkorysým venkovním prostorem a obě tyto části účelně propojuje. Stavba je navržena jako „dům v domě“. „První kůži“ tvoří tepelně izolovaná obálka obytného prostoru. Druhá kůže – dřevěná pergola, horizontální a vertikální stínící lamely ze smrkového masivu působí jako nárazníková zóna pro zmírnění tepelné zátěže. Velké prosklené plochy (21 m2) osazené izolačním zasklením Thermobel EnergyNT, které zajišťuje optimální tepelné zisky ze slunce jako přírodního zdroje energie, poskytují vysoký světelný komfort uvnitř domu. V interiéru domu AIR HOUSE jsou instalovány celoskleněné dveře z vrstveného bezpečnostního skla Stratobel® s čirou či matovou folií, které dotváří moderní a luxusní dojem z celé stavby. Dodavatelem skleněných výplní v celé stavbě je společnost AGC Flat Glass Czech a.s., závod AGC Processing Teplice, konstrukce skleněných výplní zajistily firmy Sipral a.s. a Schüco.

AIR HOUSE interiér 1
AIR HOUSE interiér 1
AIR HOUSE interiér 2
AIR HOUSE interiér 2

AIR HOUSE severní pohled
AIR HOUSE severní pohled
AIR HOUSE východní pohled
AIR HOUSE východní pohled

Tvůrci projektu AIR HOUSE
Tvůrci projektu AIR HOUSE

Na výrobě a dodávkách se podílelo několik dalších subjektů: Společnost Dřevostavby Biskup Mníšek pro Brdy pomohla s výrobou a montáží hlavní nosné konstrukce, firma Vesper Frames pro AIR HOUSE vyrobila sendviče stropu, podlah a stěn. Konstrukce dřevěného stínění zajistili v rámci odborné praxe studenti VOŠ a SPŠ Volyně.

Všechny dřevěné části soutěžního domu prošly tepelným ošetřením, které vyžadují dovozní požadavky USA a stavba již putuje na finální přehlídku všech soutěžních domů, která bude probíhat v termínu 3.–13. 10. 2013 v Orange Country Great Park v Irvine v Kalifornii. Zde bude zároveň vyhlášen i vítěz celé soutěže.

Hlavní vizí domů budoucnosti je minimální dopad na životní prostředí, a to v souvislosti s celým životním cyklem budovy včetně výstavby, provozu, demolice. Společnost AGC Flat Glass Czech a.s., jejíž koncepce „Going green“ vyzývá k aktivním environmentálním přístupům, se v tomto případě rozhodla přispět k podpoře české architektury a inženýrství ve světě.

www.YourGass.com
www.airhouse.cz
www.solardecathlon.gov

Foto: zdroj ČVUT Praha

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.