logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

XILIX GEL použit při záchraně krovu chrámu Sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

V rámci rozsáhlé rekonstrukce tohoto barokního kostela s rozpočtem zhruba 100 milionů Kč byl rekonstruován též jeho krov. K sanaci byl použit XILX GEL, jak o tom referuje web Propamátky.

Reklama

Krov kostela Sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou je ohromující nejen svou velikostí, ale i složitostí. Nese totiž kromě střechy i vnitřní dřevěnou kupoli, na níž spočívá historicky i umělecky cenná původní freska.

Dřevokazný hmyz však nemá mnoho respektu k těmto hodnotám... Larvám tesaříka chutnalo vše, od pozednic, přes ramenáty vnitřní kupole až po krokve.Generální dodavatel, firma Archatt památky tak musel při rekonstrukci postupovat citlivě a zároveň důsledně. Dřevo bylo třeba sanovat bez poškození fresky.

Jediným přípravkem, který mohl za daných okolností zaručit účinnost bez poškození konstrukce a samotné fresky se ukázal XILIX GEL.

Stejně jako v jiných případech, dal jeho výrobce, firma ADKALIS, na jeho účinnost desetiletou záruku krytou komerční pojišťovnou. Krov je tak zachráněn pro příští generace.

Více na stránkách Propamátky.info

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.