logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zemědělci v EU využívají výhod agrovoltaiky. Umožní to naši politici i těm českým?

Fotovoltaika bude opět na zemědělské půdě. Tentokrát o to však stojí sami farmáři. Výstavbu agrovoltaiky ale v ČR, stejně jako u jiných obnovitelných zdrojů, brzdí hlavně legislativa. To se teď změní. O agrovoltaice jsme v podcastu estav.tv hovořili s Jiřím Bímem, vedoucím sekce agrovoltaiky Solární asociace.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Agrovoltaika sice umožňuje souběžné pěstování plodin a výrobu elektřiny, ale zároveň má oproti klasické fotovoltaice složitější konstrukci. Jaké z toho plynou výhody a proč by o něco takového měli mít zemědělci zájem? Dozvíte se v podcastu.

Agrovoltaika může mít dvě základní podoby – „stříšky“ a „ploty“. V čem spočívají specifika této konstrukce a jak moc se dají rostliny prostřednictvím panelů stínit, aby jim to ještě svědčilo? Poslechněte si podcast.

Pokud stín zlepšuje podmínky pro růst některých rostlin, nešlo by je stínit něčím levnějším než fotovoltaikou? Kde v Evropě se už agrovoltaika osvědčila, jakým způsobem a na kterých plodinách? V podcastu odpovídá Jiří Bím, vedoucí sekce agrovoltaiky Solární asociace.

Agrovoltaika přináší řadu výhod, je o ni zájem a konstrukce i panely se dají bez problémů koupit. Proč už ji tedy nepotkáváme na každém kroku? Na vině je česká legislativa, která dosud neumožňuje souběžný provoz zemědělství a výroby elektřiny na jedné půdě.

To se teď mění, v říjnu 2023 vláda projednala novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu, který nově obsahuje definici agrovoltaiky. Byl tak učiněn první krok k tomu, aby si zemědělci mohli v ČR tyto instalace legálně stavět a využívat tak výhody, které již mají jejich zahraniční kolegové. Zajímají vás podrobnosti? Poslechněte si podcast s Jiřím Bímem, vedoucím sekce Agrovoltaiky Solární asociace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.