logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Správné větrání je základ! Víte, jak na to?

Správné větrání je alfou a omegou toho, jak ve své domácnosti zachovat zdravý a čerstvý vzduch. Přesto ale větrání řada lidí podceňuje a vůbec netuší, že by je měla provádět v zimě i v létě. Proto jsme si pro vás připravili několik pravidel, která vám pomohou ujasnit si, jak správně větrat.

Reklama

Dalším častým následkem nedostatečného nebo nesprávného větrání je, že se zvyšuje vlhkost v interiéru a ruku v ruce s tím se mohou vyskytovat hygienické obtíže, jako například plísně. To platí dvojnásob ve starších domech, kde byste měli na časté větrání dávat obzvláště pozor. Některé domy mohou navíc mít nekvalitně zateplenou fasádu, takže pokud se v nich nahromadí vlhkost, mohou vznikat celé kolonie nežádoucích plísní.

Větrání však není důležité jen kvůli estetickým a hygienickým podmínkám, ale má přímý vliv na zachování naší tělesné a duševní pohody. Abychom mohli správně a zdravě fungovat, potřebujeme přívod čerstvého vzduchu. Nedostatek čerstvého vzduchu má vliv na náš pocit únavy ale například i na pracovní výkony, které podáváme. Pokud máme vzduchu nedostatek, vzrůstá únava a s ní klesá schopnost soustředění.





Jak tedy správně větrat?

„Doporučujeme držet se při větrání nepsaného pravidla: v zimě větrat intenzivně, krátce a pravidelně, aby se příliš neochlazovaly rámy oken a nedocházelo zbytečně k nežádoucím tepelným ztrátám. Při větrání nám jde především o to, abychom dostali do interiéru co nejvíce čerstvého vzduchu. V zimě nám ale jde také o to, aby se tak stalo za co nejkratší možný časový úsek,“ vysvětluje Ing. František Hroch, vedoucí divize Plastová okna ze společnosti PKS okna, která patří mezi největší výrobce oken v České republice. Kromě jednorázového větrání ale chceme, aby se vzduch v místnosti obměňoval průběžně, takže větrání by mělo být pravidelné. Při větrání nezáleží na stáří nebo těsnosti oken. Ať máte okna stará nebo nová vždy musíte větrat s ohledem na zdroje možného znečištění vzduchu, na počet lidí v místnosti, pracovní činnost, i s ohledem na velikost dané místnosti, jakož i na venkovní klima.

Větrání v zimě

Nepsané pravidlo intenzivního a krátkého větrání platí v chladnějším období dvojnásob. „V zimě bych rozhodně nedoporučoval používat mikroventilaci. Větrání mikroventilací totiž striktně vzato není větrání! Pokud budete v zimě používat mikroventilaci, máte zaděláno na problémy. Narušuje se tím totiž izolační schopnost okenních konstrukcí a zvyšuje se riziko tvorby kondenzátů na chladných plochách povrchů profilů a skel. Navíc takto trvá mnohem déle, než v interiéru dojde k obměně vzduchu. Než se tak stane, stěny už mezitím vychladnou, tudíž vzduch potřebuje více času, aby se znovu ohřál. To vám samozřejmě může nepěkně zahýbat s náklady na vytápění. Nejvíce bych proto během zimních měsíců doporučil intenzivní větrání po dobu 5 až 10 minut minimálně dvakrát denně,“ radí Ing. Hroch.





Větrání v létě?

V létě může trvat o něco déle, než se místnost dostatečně provzdušní. Proto se nebojte nechat okna otevřená delší dobu, třeba půl hodiny, a to i několikrát za den. Mikroventilaci můžete bez obav nechat otevřenou po celý den, obzvláště pak v noci, kdy při spánku oceníte proudění chladného vzduchu. Neměli byste ale zapomínat na to, že okno, otevřené na mikroventilaci je defacto otevřeným oknem, které není zabezpečené proti zlodějům a vniknutí. Proto je na místě opatrnost.

TIP od PKS OKNA – větrání v koupelně

Koupelny se díky přirozené vlhkosti řadí mezi nejrizikovější části domu z hlediska možného výskytu plísní. Zároveň se často jedná o místnosti, kde navíc nejsou okna, což dvojnásob platí u starých panelových domů. Proto by každá koupelna měla být vybavená ventilátorem, jež veškerou vlhkost spolehlivě odvede. Moderní ventilátory už navíc mají inteligentní čidla vlhkosti, takže se automaticky samy spustí, jakmile vlhkost v místnosti dosáhne určité hranice.

Pro více informací o oknech z plastu, dřeva i hliníku navštivte stánky: www.pksokna.cz
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.