logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Principy osazování a zakreslování otvorových výplní – Díl 2: Dveře


Foto: Pexels

V dvoudílném seriálu představujeme principy osazení otvorových výplní. V prvním díle to byly okenní výplně, ve druhém dveře zasazené v obvodových stěnách zobrazené dle používané „zakreslovací normy“. V tomto článku jsou uvedeny konkrétní příklady principů osazení dveří v závislosti na typu obvodové stěny a jejich správné zobrazení v půdorysech a řezech.

Reklama

Článek je zaměřen na problematiku osazení dveřních výplní ve vnitřních a vnějších svislých nosných a dělicích konstrukcích. Předkládá vybrané typy dveřních výplní používaných převážně v bytových a rodinných domech, popisuje principy jejich osazování a jejich zakreslení a zobrazení ve výkresové dokumentaci v souladu s normou ČSN 01 3420 pro kreslení výkresů stavební části. Pravidla normy je potřeba správně a srozumitelně aplikovat na zakreslení v současnosti používaných dveřních výplní.

1. Úvod

Příklady stavebních řešení, zobrazené v „zakreslovací“ normě ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb – Kreslení výkresů stavební části z roku 2004, byly používány v době jejího vzniku. Z dnešního pohledu stavební praxe jsou předkládané ukázky neaktuální, ať už z důvodu současných trendů ve stavebnictví a požadavků investorů či z důvodu zvyšujících se nároků na snížení energetické náročnosti budov a využívání nových technologií.

Článek se zabývá popisem vybraných v současnosti používaných výplní dveřních otvorů a jejich správným zakreslením v souladu se „zakreslovací“ normou. V článku jsou uvedeny konkrétní příklady principů osazení dveřních výplní ve svislých nosných a dělicích konstrukcích. Uvedené ukázky jsou specifické zpravidla pro bytové a rodinné domy, ale setkáváme se s nimi i v jiných typech staveb, zejména u staveb občanské vybavenosti.

2. Funkce výplní dveřních otvorů a typy dvěří

Dveře jsou výplní stavebního otvoru a jsou tvořeny dveřním křídlem, zárubní („futrem“) a kováním (závěsy, kliky, rozety aj.). Zárubeň je konstrukce pro uchycení dveřního křídla. Dveře mohou být otočné, posuvné, kývavé nebo skládací, dále také otáčivé (turniketové) a vrata mohou být též vyklápěcí. Otočné dveře mohou být pravé nebo levé. Pravé a levé dveře se určují při zavřených dveří pohledem ze strany, na které jsou vidět závěsy (panty), podle toho, na jaké straně se závěsy nachází.

Dveře umožňují průchod z vnějšího prostředí do vnitřního (exteriérové dveře) a dále pohyb mezi vnitřními prostory (interiérové dveře). Dveře oddělují jednotlivé prostory a podle typu dveří mají tepelně izolační, akustickou, bezpečnostní, protipožární a estetickou funkci. Volba druhu interiérových dveří vychází z kategorie provozu daného objektu. Všechny typy dveří musí být navrženy v souladu se Stavebním zákonem č. 283/2021 Sb., s vyhl. č. 146/2024 Sb. o požadavcích na výstavbu a s normou ČSN 73 4301 Obytné budovy.

V bytových domech rozlišujeme:

  • interiérové dveře v rámci bytu,
  • vstupní dveře do bytu (z domovní chodby)
  • francouzské okno – „dveře“ na balkon.

Všechny výše vyjmenované druhy dveří se od sebe liší a liší se i požadavky na ně kladené. Dále se zpravidla liší i svislá konstrukce, ve které je otvor pro dveře realizován. Interiérové dveře se nachází v příčce nebo stěně (svislá nosná nebo ztužující konstrukce, může být zděná, monolitická, prefabrikovaná nebo prefa-monolitická), vstupní dveře jsou osazeny zpravidla ve stěně a francouzské okno je součástí obvodového pláště.

Na interiérové dveře v rámci bytu jsou kladeny zejména estetické požadavky, ale musí splňovat i požadavky akustické. V současnosti se v bytových a rodinných domech nejčastěji setkáváme s dveřními křídly dřevěnými nebo z materiálů na bázi dřeva v obložkové zárubni (taktéž ze dřeva nebo z materiálů na bázi dřeva). Kromě otočných dveří v obložkové zárubni bývají navrhovány dveře posuvné (do pouzdra nebo s pojezdem), dveře skládací nebo dveře kývavé.

Vstupní dveře do bytu musí kromě přísnějších akustických požadavků splňovat ještě požadavky bezpečnostní, protipožární, tepelně technické a např. u staveb zabezpečujících bezbariérové užívání i další požadavky. V případě novostavby bytového domu jsou v současnosti vstupní dveře nejčastěji řešeny s ocelovou zárubní. Setkáváme se i se zárubněmi dřevěnými – zpravidla při stavebních úpravách stávajících bytových domů. U rodinných domů bývají vstupní dveře umístěny v rámové zárubni (plastové, dřevěné, hliníkové) nebo v zárubni ocelové.

Velikost dveřních otvorů je navrhována dle velikosti dveřního křídla a typu zárubně a prostoru, do kterého jsou navrhovány (např. vstupní dveře do bytu musí mít světlou šířku nejméně 800 mm). Pro návrh dveřního otvoru je potřeba pracovat s technickým listem dodavatele a zajistit požadovanou stavební připravenost.

Zabudování dveřních výplní by mělo splňovat požadavky ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování. Osazení dveří provádí ve většině případů dodavatelská firma (především vstupních bezpečnostních dveří), ale lze je osadit i svépomocí. V takovémto případě je nutné postupovat v souladu s montážními pokyny a zajistit správnou stavební připravenost dle technického listu výrobce. Narozdíl od okenních otvorů osazení překladů nad dveřními otvory často nevychází do požadovaného výškového modulu, je proto potřeba upravit zdivo v uložení překladu nebo nad překladem realizovat řadu cihel upravené výšky. Součástí montáže dveří bývá osazení prahu nebo přechodové lišty, instalace ventilační mřížky ad. Správné osazení dveří má za následek zajištění požadovaných funkcí dveří (bezpečnostní, akustická apod.) a jejich snadné otevírání a údržbu.

3. Kreslení a kótování dveří dle ČSN 01 3420

Obr. 1: Kreslení dveří dle ČSN 01 3420
Obr. 1: Kreslení dveří dle ČSN 01 3420

V půdorysu se obrys ostění dveřního otvoru zobrazuje v řezu a kreslí se velmi tlustou plnou čarou, výplň otvoru (dveře) a způsob otevírání dveří se kreslí tlustou plnou čarou (obr. 1). Pokud mají dveře práh a práh vystupuje nad úroveň podlahy, zobrazuje se práh v půdorysu jako viditelná hrana (nebo hrany) v pohledu – tlustou plnou čarou. V případě, že dveře práh nemají, zobrazuje se hrana nadpraží jako viditelná hrana nad rovinou (půdorysného) řezu – tlustou čerchovanou čarou. Dveře jsou navíc označeny v ose položkou v kružnici s označením dveří a často také informací, zda se jedná o dveře levé nebo pravé u otočných dveří. Tato osa je pak využívána i při kótování.

Ve svislém řezu se obrys nadpraží zobrazuje v řezu a kreslí se velmi tlustou plnou čarou. Obrys ostění se zobrazuje v pohledu a kreslí se tlustou plnou čarou. Práh a dveřní křídla se ve svislém řezu nekreslí.

Rozměry a poloha dveří se v půdorysu kótují:

  • jmenovitými rozměry – na osu dveří: nad osu šířka a pod osu výška dveří, osa dveří se zakótuje délkovou kótou ke svislé nosné konstrukci – ve většině případů nedostatečné (používá se u ocelových zárubní v příčkách – viz dále),
  • koordinačními rozměry, které je nutné doplnit v případě, že se zárubně budou osazovat do předem připraveného otvoru nebo se budou osazovat současně s jinými předem vyrobenými prvky (např. dveře ve skleněné stěně), koordinační rozměry (= rozměry otvoru) se uvedou na kótovací čáru, šířka otvoru nad kótovací čáru a výška pod kótovací čáru.

Rozměry a poloha dveří se v svislém řezu kótují:

  • kótuje se výška spodní hrany nadpraží (= výška otvoru) k čisté podlaze délkovou a výškovou kótou.

V půdorysu a v řezu se druh dveří označí odkazem (u otočných dveří včetně typu otevírání L/P).

Rozměry dveřních otvorů v dokumentaci pro provádění stavby je nutné dostatečné specifikovat již při zpracování návrhu stavby a výkresové dokumentace, tzn. je potřeba navrhnout rozměr dveřního otvoru s ohledem na typ výplně, např. se liší rozměr dveřního otvoru v případě běžné obložkové zárubně a zárubně v bezfalcovým provedení, a to v řádu několika centimetrů. Rozhodnutí o typu zárubně by nemělo být ponecháno až do fáze realizace stavby.

4. Postup realizace dveří v obložkové zárubni a zakreslení

Obr. 2: Vizualizace realizace obložkové zárubně v dělicí konstrukci (příčce)
Obr. 2: Vizualizace realizace obložkové zárubně v dělicí konstrukci (příčce)

Obložková zárubeň je osazena do předem připraveného otvoru (obr. 2). Otvor je třeba shora zajistit překladem, nad kterým pokračuje zdivo příčky nebo stěny. V případě železobetonové monolitické stěny je v nadpraží vytvořen tzv. skrytý překlad (přidáním výztuže). Obložková zárubeň má určitou tloušťku – je třeba stavební otvor provést ve větší šířce a výšce, než je následně požadovaná světlá (průchozí) šířka a výška vlastních dveří. Pro běžné obložkové zárubně se uvažuje rozšíření otvoru na každou stranu o 50 mm (v případě požadavku na světlou šířku dveří 800 mm je třeba realizovat otvor o šířce 900 mm). Normalizovaná světlá (průchodná) výška dveří v ČR je 1970 mm, z toho vyplývá požadavek na světlou výšku stavebního otvoru 2020 mm. V případě atypické výšky dveří je potřeba stavební otvor správně uzpůsobit.

Způsob realizace se odrazí i ve správném zakreslení (obr. 3). Obložková zárubeň, jak už bylo zmíněno výše, je zárubeň osazovaná do předem vytvořeného otvoru, je proto potřeba ji zakótovat nejenom jmenovitými, ale i koordinačními rozměry. Koordinační rozměry, resp. šířka a výška stavebního otvoru, jsou uvedeny u kóty vztažené v ideálním případě ke svislé nosné konstrukci.

Pozn.: V případě bezfalcového provedení je nutné vždy velikost otvoru ověřit s dodavatelem, např. šířka dveřního otvoru + 174 mm, výška + 84 mm. Lze volit i bezobložkové provedení, u kterého je opět nutné pracovat s podklady dodavatele a přizpůsobit návrh dveřního otvoru konkrétnímu výrobku. Bezfalcové provedení vypadá tak, že mají dveře hladké hrany (bez klasické polodrážky) a dosednou zcela do zárubně.

Dveře s obložkovou zárubní je možné provést i v nosné stěně. Lze navrhnout obložku na celou tloušťku zdiva (běžně do tloušťky stěny 300 mm) nebo zvolit zalomené ostění a nadpraží. V případě zalomeného ostění a nadpraží (obr. 4) je vhodné kótovat otvor z obou stran, tj. obkládaný otvor a otvor, nad kterým je osazen překlad. Obkládaný otvor je u běžné obložkové zárubně navržen o 50 mm na každou stranu větší (podrobněji viz výše). Velikost otvoru z druhé strany se zpravidla volí větší o 100–150 mm (kvůli pohodlnému otevírání dveřního křídla), ale lze jeho velikost přizpůsobit dle požadavků architekta či investora. Velmi často se tento rozměr volí na základě délkového modulu zdicích prvků, u většiny v současnosti používaných prvků se jedná o násobek 250 mm resp. 125 mm.

Obr. 3: Zakreslení dveří 800/1970 v půdorysu a v řezu, levé, ve zděné příčce tl. 150 mm, s obložkovou zárubní, bez prahu, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×75×1200 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
Obr. 3: Zakreslení dveří 800/1970 v půdorysu a v řezu, levé, ve zděné příčce tl. 150 mm, s obložkovou zárubní, bez prahu, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×75×1200 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
Obr. 4: Zakreslení dveří 800/1970 v půdorysu a v řezu, levé, ve zděné stěně tl. 300 mm, zalomené ostění, zalomené nadpraží, s obložkovou zárubní, bez prahu, překlad 3× prefabrikovaný o rozměrech 100×250×1400 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
Obr. 4: Zakreslení dveří 800/1970 v půdorysu a v řezu, levé, ve zděné stěně tl. 300 mm, zalomené ostění, zalomené nadpraží, s obložkovou zárubní, bez prahu, překlad 3× prefabrikovaný o rozměrech 100×250×1400 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
 

5. Postup realizace dveří v ocelové dozdívané zárubni a zakreslení

Ocelová zárubeň je realizována před vlastním provedením příčky – zárubeň je výškově a směrově umístěna, zajištěna a až následně je prováděno vyzdívání vlastní konstrukce příčky (obr. 5).

Obr. 5a: Vizualizace realizace ocelové dozdívané zárubně v dělicí konstrukci (zděné příčce)
Obr. 5b: Vizualizace realizace ocelové dozdívané zárubně v dělicí konstrukci (zděné příčce)

Obr. 5: Vizualizace realizace ocelové dozdívané zárubně v dělicí konstrukci (zděné příčce)
Obr. 6: Zakreslení dveří 800/1970 v půdorysu a v řezu, pravé, v příčce tl. 150 mm, s ocelovou dozdívanou zárubní, s prahem
Obr. 6: Zakreslení dveří 800/1970 v půdorysu a v řezu, pravé, v příčce tl. 150 mm, s ocelovou dozdívanou zárubní, s prahem

Ocelová zárubeň v příčce (obr. 6) je obvykle kótována na osu zárubně – je třeba se zamyslet, ke které konstrukci vynést kótovací čáru s kótou – nutno vynést k takové konstrukci, která v době osazování zárubně již bude realizována (obvykle tedy k nosným stěnám, případně sloupům).

Ocelová zárubeň v nosné zdi je osazována do předem připraveného otvoru (obr. 7) a je kótována koordinačními rozměry otvoru doplněnými o jmenovité rozměry na osu dveří – šířkou a výškou. Rozměry stavebního otvoru je potřeba zakótovat k jiné nosné stěně, aby bylo možné otvor realizovat v požadované poloze. Koordinační rozměr (obr. 8) pro ocelovou zárubeň v nosné stěně musí být větší min. o 100 mm na každou stranu (tzn. šířka otvoru = šířka křídla + 200 mm, výška otvoru = výška křídla + 100 mm). Do stavebního otvoru je zárubeň výškově a směrově umístěna, zajištěna a následně je provedeno dozdění otvoru v ostěních a v nadpraží.

Obr. 7: Vizualizace realizace ocelové dozdívané zárubně v nosné konstrukci (zděné stěně)
Obr. 7: Vizualizace realizace ocelové dozdívané zárubně v nosné konstrukci (zděné stěně)
Obr. 8: dveře 900/1970, pravé, ve stěně tl. 300 mm, s ocelovou zárubní, s prahem, překlad 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×1400 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
Obr. 8: dveře 900/1970, pravé, ve stěně tl. 300 mm, s ocelovou zárubní, s prahem, překlad 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×1400 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně

6. Postup realizace dveří v rámové zárubni a zakreslení

S rámovou zárubní se lze setkat u interiérových i exteriérových dveří a v obou případech mají zárubně jistá specifika. Vstupní dveře do objektu rodinného či bytového domu jsou často osazeny do rámové zárubně, která je součástí obvodového pláště a jsou na její osazení a vlastnosti kladeny kromě bezpečnostních a dalších provozních požadavků i požadavky z hlediska tepelně a vlhkostně technického. Ukotvení zárubně do obvodového pláště je komplexním stavebním detailem. Kotvení lze přirovnat ke kotvení oken, vychází z ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování – viz první díl článku:

Přečtěte si také Principy osazování a zakreslování otvorových výplní – Díl 1: Okna Přečíst článek

– používají se pásové kotvy, příp. turbo šrouby. Velikost stavebního otvoru se liší podle typu výrobku, obecně je uváděno, že musí být otvor o 75 mm širší na obě strany a o 75 mm vyšší, než je požadovaný průchod, ale je nutné tento údaj ověřit vždy s konkrétním typem zárubně a dveří (obr. 9), což je důležité zejména u dveří, u kterých je průchodná šířka striktně předepsaná, např. na požárních únikových cestách apod.

Obr. 9a: dveře 800/1970, pravé, ve stěně tl. 300 mm, s rámovou zárubní, s prahem, překlad 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×1250 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
Obr. 9b: dveře 800/1970, pravé, ve stěně tl. 300 mm, s rámovou zárubní, s prahem, překlad 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×1250 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně

Obr. 9: dveře 800/1970, pravé, ve stěně tl. 300 mm, s rámovou zárubní, s prahem, překlad 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×1250 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně

Rámová zárubeň v interiéru bývá osazována do předem připraveného otvoru nebo je součástí konstrukce celého panelu např. u skleněných příček. Rámová zárubeň je používána často k předělu dlouhé chodby (nenachází se zde konstrukce, na kterou by bylo možné provést obložku) ať už z požárních nebo jiných důvodů. Rámová zárubeň může být vyrobena z kovu, plastu, dřeva a materiálů na bázi dřeva nebo jejich kombinace.

7. Dveře do pouzdra nebo s pojezdem

V současných interiérech je poměrně oblíbené využití posuvných dveří umístěných do pouzdra nebo na svislou konstrukci s pojezdem. Vhodným návrhem lze pomocí posuvných dveří ušetřit místo a vytvořit zajímavý interiérový prvek.

V případě posuvných dveří do pouzdra je nutné do svislé konstrukce (stěny, příčky) instalovat pouzdro – lze jej osadit jak do zděné, tak do sádrokartonové konstrukce. Překlad musí být osazen nad celým stavebním otvorem včetně pouzdra (obr. 10). Je kótován celý otvor s ohledem na velikost pouzdra a požadovaného průchodu – nutné vždy ověřit s konkrétním typem výrobku, zda je navržený otvor dostatečný a realizovatelný.

Obr. 10a: dveře do pouzdra s požadovaným průchodem šířky 800 mm v příčce tl. 150 mm, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×50×2100 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně, otvor obložen
Obr. 10b: dveře do pouzdra s požadovaným průchodem šířky 800 mm v příčce tl. 150 mm, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×50×2100 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně, otvor obložen

Obr. 10: dveře do pouzdra s požadovaným průchodem šířky 800 mm v příčce tl. 150 mm, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×50×2100 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně, otvor obložen

V případě dveří s pojezdem (tj. posuvných na stěně) je na svislou nosnou konstrukci nakotvena konstrukce, která pohyb dveří umožňuje. Překlad je osazen nad stavebním otvorem, který může i nemusí být obložen.

V obou případech se kótuje koordinačními rozměry velikost otvoru a jmenovitými rozměry na osu požadovaný průchod (obr. 11).

Obr. 11a: dveře s pojezdem s požadovaným průchodem šířky 800 mm v příčce tl. 150 mm, bez prahu, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×50×1200 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně, otvor obložen
Obr. 11b: dveře s pojezdem s požadovaným průchodem šířky 800 mm v příčce tl. 150 mm, bez prahu, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×50×1200 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně, otvor obložen

Obr. 11: dveře s pojezdem s požadovaným průchodem šířky 800 mm v příčce tl. 150 mm, bez prahu, překlad 1× prefabrikovaný o rozměrech 150×50×1200 mm, délka uložení překladu 150 mm na každé straně, otvor obložen
 

8. Balkonová sestava

Speciálním případem dveří, se kterým se v bytových či rodinných domech setkáváme, je francouzské okno sloužící jako vstup na balkon nebo terasu. Okno („dveře“) je součástí obvodového pláště a může být součástí balkonové sestavy. Podrobnosti k osazování oken jsou uvedeny v předchozím díle:

Přečtěte si také Principy osazování a zakreslování otvorových výplní – Díl 1: Okna Přečíst článek
Obr. 12: balkonová sestava – okno 1050/1500, výška parapetu 870 mm, okno 950/2370, výška parapetu 0 mm, v obvodové stěně tl. 300 mm zateplené izolantem tl. 200 mm, okno na vnějším líci stěny, dovnitř otvíravé, 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×2300 m, délka uložení překladu 150 mm na každé straně
Obr. 12: balkonová sestava – okno 1050/1500, výška parapetu 870 mm, okno 950/2370, výška parapetu 0 mm, v obvodové stěně tl. 300 mm zateplené izolantem tl. 200 mm, okno na vnějším líci stěny, dovnitř otvíravé, 4× prefabrikovaný o rozměrech 75×250×2300 m, délka uložení překladu 150 mm na každé straně

Způsob zakreslení a správného kótování je zobrazen na obr. 12. V případě, že je vstup na terasu součástí balkonové sestavy je osazen nad stavebním otvorem společný překlad. Balkónová sestava je kótována z vnější strany – zvlášť okno s parapetem a zvlášť okno francouzské (balkonové „dveře“). Na osu u balkonových „dveří“ je uveden minimální požadovaný průchod.

9. Shrnutí

Důležitým cílem projektové dokumentace je srozumitelné znázornění navrhovaných stavebních a konstrukčních řešení. Návrh objektu musí být proveden v souladu se souborem legislativních předpisů (zákony, vyhlášky, normy) a zakreslen v souladu s pravidly kreslení stavebních konstrukcí, jejichž dodržení přispívá ke srozumitelnosti projektové dokumentace. Pravidla uvedená v ČSN 01 3420 je potřeba správně aplikovat na zakreslení stavebních řešení používaných v současné stavební praxi. Zmíněná norma zobrazuje principy kreslení a předkládá pravidla zakreslování na jednoduchých příkladech. Zobrazované příklady ale nejsou vždy zcela aktuální a neodpovídají dnes používaným řešením ve stavební praxi. V článku nejsou postihnuty všechny typy a možnosti výplní dveřních otvorů, ale byly zvoleny nejčastěji používané typy pro bytové a rodinné domy a na jejich zobrazení ve výkresové dokumentaci byla aplikována pravidla „zakreslovací“ normy. Správná aplikace „zakreslovací“ normy při zpracování projektové dokumentace objektu má za následek snazší dorozumívání mezi všemi účastníky schvalovacího a realizačního procesu.

Výplně dveřních otvorů je potřeba volit s ohledem na požadavky, které jsou na ně kladeny. Požadavky vycházejí z typu dveří (interiérové, exteriérové, resp. vstupní dveře). U vstupních dveří jsou řešeny požadavky zejména na bezpečnost, dále akustické, protipožární a tepelně technické. U interiérových dveří především estetické a akustické. Při návrhu výplně dveřních otvorů neexistuje pouze jedno správné řešení – je možné volit z více možností, nicméně je vždy nutné dveře ve výkresové dokumentaci správně specifikovat a zakreslit, a to i s ohledem na stavební připravenost (viz technický list výrobce).

10. Literatura

  1. ČSN 01 3420 Výkresy pozemních staveb – Kreslení výkresů stavební části, (07/2004)
  2. ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – Část 2: Požadavky, (10/2011) + Změna Z1 (04/2012)
  3. ČSN 73 0005 Modulová koordinace rozměrů ve výstavbě. Základní ustanovení, (07/1990)
  4. ČSN 74 6077 Okna a vnější dveře – Požadavky na zabudování, (01/2018) + Oprava 1 (01/2019)
  5. ČSN EN 14351-2 Okna a dveře – Norma výrobku, funkční charakteristiky – Část 2: Vnitřní dveře
  6. ČSN 73 4301 Obytné budovy (06/2004)
  7. Zákon č. 283/2021 Sb. Stavební zákon
  8. Vyhláška č. 146/2024 Sb. Vyhláška o požadavcích na výstavbu
  9. INGRIŠOVÁ, L.; LIBECAJTOVÁ, A.; RÁCOVÁ, Z. Vysokoškolské e-skriptum Konstrukce pozemních staveb, 2021, FSV, ČVUT v Praze, 2021, dostupné online po přihlášení https://kps.fsv.cvut.cz/index.php?lmut=cz&part=vyuka&sub=90
 
Komentář recenzenta Ing. Lubor Kalousek, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav pozemního stavitelství

Příspěvek podrobně rozebírá aktuální téma různých způsobů osazování dveří a jejich zakreslení dle platné zakreslovací ČSN 01 3420. V návaznosti na předchozí publikaci autorů s názvem „Principy osazování a zakreslování otvorových výplní – Díl 1: Okna“, tak tvoří oba články ucelenou publikaci. Podobně jako u 1. dílu této publikace o oknech věřím, že i tento příspěvek bude přínosný pro celou odbornou i laickou veřejnost a doufám, že by mohl přispět i k širší diskuzi vedoucí k úpravám ve stávajících normativních předpisech pro zakreslování stavebních konstrukcí. Drobné připomínky byly akceptovány, článek doporučuji k vydání.

English Synopsis
Principles of Installation and Drawing Opening Fillers - Part 2: Doors

The article focused on the issue of installing door panels in interior vertical load-bearing and partition structures. The paper presents selected types of door panels primarily used in apartments and family houses, describes the principles of their installation, and their depiction in drawing documentation in accordance with the ČSN 01 3420 standard for drawing construction parts. It is necessary to correctly and clearly apply the rules of the standard to the depiction of currently used door panels.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.