logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Až 960 miliard Kč v příštím dotačním období pro ČR

Evropská komise už dříve uvedla, že se v příštím programovém období zvýší podíl národního spolufinancování na 30 %.

Reklama

Česko se připravuje na čerpání z nových evropských fondů

Česká republika bude moci v příštím programovém období 2021 až 2027 čerpat z evropských dotací zhruba 960 miliard korun. Proti původnímu návrhu z roku 2018 je to asi o 450 miliard korun více.

Evropská komise už dříve uvedla, že se v příštím programovém období zvýší podíl národního spolufinancování. V současné době je to 15 procent, v tom příštím se zvýší na dvojnásobek. Pro Středočeský, Plzeňský, Jihočeský a Jihomoravský kraj a také Vysočinu to bude v závislosti na vyspělosti krajů 45 procent.

Letos Evropská komise ke konci září Česku proplatila 48,8 procenta dotací určených na programové období 2014 až 2020. Jde o 304,8 miliardy korun z celkově přidělených 624 miliard korun. Smluvně zajištěno má Česko 570 miliard korun, tedy 91 procent. Podle analytiků se čerpání proti minulému programovému období zlepšilo a Česko by tentokrát nemuselo nic vracet, rychlost čerpání má však negativní vliv na kvalitu projektů.

Kromě známého fondu obnovy bude mít k dispozici také dva další zdroje určené na „ozelenění“ ekonomiky – Modernizační fond a Fond spravedlivé transformace. Na plánované rozdělení financí se však snáší kritika.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.