logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

I modulární výstavba je připravena na požadavky NZEB

KOMA MODULAR je připravena na požadavky NZEB u modulárních staveb a již i některé realizovala. Vyhovující sendvičové panely a jejich sestavení včetně zajištění tepelných mostů není problém a možnosti splnění požadavků na vybavení stavby se neliší od jiných systémů výstavby.

Reklama

Již déle než 2 roky platí pro některé budovy standard téměř nulové spotřeby energie. V případě budovy s téměř nulovou spotřebou energie platí dva konkrétní požadavky, uvedené ve vyhlášce 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov (se změnou 230/2015 Sb., dále jen vyhláška).

  • velmi nízká energetická náročnost
  • spotřeba energie takové budovy bude „ve značeném rozsahu pokryta z obnovitelných zdrojů“

Mýty o budovách ve standardu NZEB

A již více než 7 let platí směrnice o energetické náročnosti budov, která zavedení tohoto standardu členským státům EU ukládá. Panují ale mýty o budovách obalených fotovoltaickými panely od základů až po střechu, budovách lepších než pasivních, případně budovách soběstačných, které jsou zcela odstřiženy od veřejných energetických sítí. Termín téměř nulová budova je však podobnému značně vzdálen. Bohužel ani mnoho specialistů, včetně energetických nemá dostatečně jasno. Přitom tento standard budou muset brzy plnit všechny budovy, včetně malých rodinných domů. Zatím platí pro budovy s veřejných prostředků a pro větší bytové domy.

Mýty o NZEB mohou bořit i příklady staveb. Například domy z prefabrikovaných modulů.

Zeptali jsme se na možnost plnění požadavků NZEB v případě modulární výstavby Ing. Martina Harta, ředitele marketingu ze společnosti KOMA MODULAR s.r.o., která nabízí moduly pro výstavbu jak v soukromém, tak veřejném sektoru. Modulární KOMA systém umožňuje efektivně realizovat stavbu na míru pro jakýkoliv účel.

TZB-info: Realizovali jste nízkoenergetický modulární rodinný dům, kde obálka rodinného domu vyhovuje parametrům pasivního domu. Při využití obnovitelného zdroje energie, zřejmě splníte i nastupující požadavky pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie (NZEB). Také jste realizovali krásnou mateřskou školku rovněž v nízkoenergetickém standardu. Veřejnou budovu dnes již jinak než v NZEB standardu postavit nelze. Na druhou stranu není to žádný nesplnitelný požadavek. Máte připravenu tuto variantu?

Ing. Martin Hart, ředitel marketingu ze společnosti KOMA MODULAR s.r.o.: "Určitě znáte předpoklady nízkoenergetických, či pasivních nebo aktivních budov. Co se týká konstrukčního řešení takové stavby, tak musí v první řadě splňovat obálka budovy požadované parametry z hlediska náročnosti na teplotní koeficienty, což je otázka sestavení sendvičových plošných prvků a to z hlediska konstrukčního není zas tak "velký problém". S tím souvisí i minimalizace tepelných mostů tak, aby v součtu byly tyto podmínky splněny.
Další podmínka – těsnost budovy, která je přímo spojená s regulací větrání s využíváním odpadního tepla /rekuperace/, lze také zajistit konstrukčně.
Další požadavky, které jsou závislé na úspornosti vytápění, jsou stejné jako u jiných systémů výstavby – způsob vytápění, orientace budovy, zajištění kompaktnosti stavby, obnovitelné zdroje atd. Naše firma je připravena na vykrývání těchto požadavků u modulárních staveb a již jsme i některé realizovali. Vznikly tak například modulární nízkoenergetická mateřská škola v obci Podolí u Brna nebo nízkoenergetická školka v Otrokovicích."

Nízkoenenergetická MŠ v Podolí u Brna z modulů ComfortLine, KOMA MODULAR s.r.o.









Společnost KOMA MODULAR s.r.o. byla první, kdo začal popularizovat výstavbu moulárních školek v České a Slovenské republice, postavili jsme první modulární školku v ČR v Rychnově u Jablonce, postavili jsme první patrovou modulární školku v ČR pro 100 dětí v Jihlavě, školku v Podolí u Brna, v Otrokovicích Věříme, že stále více investorů se rozhodne pro tento typ mateřských školek.

Nízkoenergetická MŠ v Otrokovicích z modulů ComfortLine, KOMA MODULAR s.r.o.









Otrokovická školka má dvě třídy pro předškoláky – každou pro 16 dětí a jednu třídu pro malé děti do tří let pro 10 dětí. Celková kapacita je tedy 42 dětí. Školka byla vybudována podle architektonického návrhu firmy S-projekt plus a.s. Zlín, interiér navrhla Mgr.Vladimíra Bukvicová, který dodala firma Benjamín.Vedle tříd je školka vybavena vlastní kuchyní, provozními místnostmi, slunečními kolektory, podlahovým topením, klimatizací, venkovními roletami a markýzami.

Není problém splnit požadavky NZEB standardy, ale u investorů rozhoduje více tzv. pohoda bydlení

TZB-info: Zaznamenali jste již tyto nové požadavky od investorů nebo stavebních úřadů?

Ing. Martin Hart, ředitel marketingu ze společnosti KOMA MODULAR s.r.o.: "Nyní investory odrazuje zvýšená cena nízkoeneregetických, pasivních a nulových staveb, ale naše firma je připravena vyhovět požadavkům na NZEB standardy.
Dle mého názoru je ale více než různé požadavky na NZEB standardy tzv. pohoda bydlení. Příkladem může být nízkoenergetický rodinný dům."

"V Haluzicích v oblasti Bílých Karpat jsme vybudovali první nízkoenergetický modulární rodinný dům s difúzně otevřenými stěnami. Obálka rodinného domu vyhovuje parametrům pasivního domu, ale protože vlastník upřednostnil přímé větrání čerstvým karpatským vzduchem před větráním pomocí rekuperace, je dům v kategorii nízkoenergetické. Dům je vybaven dalšími elektronickými vychytávkami s označením Smart House."





Nízkoenergetický rodinný dům z modulů ComfortLine, KOMA MODULAR s.r.o.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.