logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Central Group přichází s návrhem fondu veřejných investic, nabízí až 50 mil. ročně

Největší rezidenční developer Central Group navrhuje vytvoření fondu veřejných investic, který by mohl pomoct řešit současnou krizi dostupného bydlení. Za to by požadoval dodržování stanovených schvalovacích lhůt, vytvoření lhůt tam, kde nejsou, a zrychlení schvalování. Informace zazněly na tiskové konferenci 20. 6. 2018.

Reklama

Do tohoto fondu by transparentním způsobem přispívali všichni developeři nových staveb v Praze. A to podle jednotného klíče – v případě bytových staveb by příspěvek do fondu mohl činit 500 korun za metr čtvereční hrubé podlažní plochy bytu. Při prodejích zhruba tisíce bytů ročně to znamená jen v případě Central Group 50 milionů za rok. To obnáší půl miliardy korun během 10 let. Obdobným způsobem by mohli transparentně přispívat nejen investoři bytové výstavby, ale i developeři kancelářských, obchodních a průmyslových nemovitostí. Celkem by si tak Praha a městské části mohly přijít na mnoho stovek milionů každý rok, tedy na mnoho miliard během deseti let.

Developery hrazené prostředky do tohoto transparentního fondu veřejných investic by se mohly dělit na dvě poloviny. Jedna by příslušela městské části, kde se projekt staví, a druhá pak Praze, tedy magistrátu. Tyto peníze by se pak transparentním způsobem využívaly na investice do technické a dopravní infrastruktury v okolí projektu, ale mimo území investora. A také na řešení veřejné zeleně a kvalitního veřejného prostoru. A pak také jako částečný příspěvek na potřebnou občanskou vybavenost v okolí – tedy školství, zdravotnictví a podobně.

Panorama Prahy z budovy City Tower © TZB-info
Panorama Prahy z budovy City Tower © TZB-info

Důsledné dodržování lhůt může zrychlit schvalování až o polovinu

„Pokud Praha a městské části mají od investorů získávat miliardy korun na svůj rozvoj, tak se však nemůže říct jen A, ale musí se dodat i B. Tedy, že veřejná správa za to musí investorům garantovat to, na co mají právní nárok – aby schvalovací procesy pro novou výstavbu netrvaly často až neuvěřitelných 10 let,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský. Musí se hlavně striktně dodržovat stanovené lhůty pro rozhodnutí úřadů a pro vyjádření dotčených orgánů. Tam, kde nejsou pevně dané, se musí okamžitě stanovit a také musí být určené sankce za průtahy s vydáním rozhodnutí nebo vyjádření (například zavedení tzv. propadných termínů nebo fikce souhlasu, případně možnost odebrání kompetencí a rozhodnutí jiným pověřeným subjektem).

Z příspěvků do fondu veřejných investic se však podle Central Groupu nesmí stát nová sektorová daň pro investory, která by se v konečném důsledků promítla do navýšení cen.

V Praze se ročně schvaluje málo bytů, to způsobuje neúměrný růst cen

Central Group poukazuje na to, že doba přípravy bytového domu je v Praze 10 let. Ročně je třeba v metropoli postavit 8 až 10 tisíc bytů, přitom se schvaluje jen 3,5 tisíce ročně. Ve Vídni je to podle Central Groupu 10 až 12 tisíc. V loňském roce se v Praze schválilo 2,5 tisíce bytů, prodalo se ale 5,5 tisíce. To považují zástupci developera za důvod neúměrného růstu cen bytů, které se dnes pohybují okolo 94 tis. korun za čtvereční metr. Vlastní bydlení v Praze je tak pro střední třídu již nedostupné, přičemž podíl na tom má i zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték. V Praze je přitom v procesu schvalování 90 tisíc bytů.

Podle Central Groupu je budoucnost bydlení v Praze v brownfieldech. Developer vlastní více než půl milionu čtverečních metrů pozemků pro 20 tisíc nových bytů. Upozorňuje, že se zaměřujeme na transformaci zanedbaných brownfieldů. Spolupracuje s předními architekty na vytváření velkých bytových lokalit i menších exkluzivních projektů, které budou přínosné i pro své okolí. Jedním z nich je např. výrobní areál v Praze 9, kontaminovaný chátrající brownfield. Žádost o změnu územního plánu byla podána před 10 lety. Za průtahy mohou podle Central Groupu tzv. balíčky změn územního plánu, kdy komplikované změny brzdí ty jednoznačné. Proto by podle Central Groupu měly mít brownfieldy s připravovanými bytovými projekty prioritu a speciální režim schvalování.

Stát a město nemá stavět byty

Řešením nedostatku bydlení není podle zástupců Cetral Groupu výstavba nových bytů státem nebo městem, po které někteří politici volají. Stát má podle developera řešit sociální případy – pro své občany v sociální nouzi musí zajistit tzv. sociální bydlení. Dostupné bydlení pro střední třídu ale zajistí jedině tržní prostředí se zdravou konkurencí mezi developery a hypotečními bankami bez zbytečné přeregulace a zásahů veřejné správy, uvádí Central Group.

Developer považuje za nezbytné, aby Praha byla strategicky plánována jako metropole pro minimálně 2 miliony lidí. Oficiálně v Praze žije cca 1,3 mil. lidí, odhadem zde ale bydlí až o 30 % lidí více, cca 200 tisíc denně dojíždí za prací, dalších cca 50 tisíc turistů v Praze přespí. Central Group uvádí, že v Praze může v roce 2030 chybět až 50 tisíc bytů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.