logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Při designu ventilátorů se inspirovali křídly sov a ploutvemi velryb

Ventilátor: hybný prvek každé vzduchotechnické jednotky, každého systému či prostoru, kde je nutné pohnout se vzduchem. Jeho tvar a materiál má zásadní vliv na účinnost přístroje, na spotřebu energie, na životnost stroje.

Reklama

O ventilátorech jsme si povídali v redakčním studiu na veletrhu Aquatherm Praha 2020 ve studiu TZB-info a ESTAV.cz s panem Ing. Tomášem Rečkem ze společnosti Ziehl-Abegg s. r. o. Brno.

Po spuštění videa se přehraje příslušný rozhovor

Návrh lopatek konkrétně oběžného kola ZAbluefin je inspirován tvarem ploutví velryby keporkak. Ta se i při svých mohutných rozměrech umí pohybovat ve vodě velmi obratně a bez větší námahy uplave dlouhé vzdálenosti. Během výzkumu velrybích ploutví vývojáři zjistili, že jsou tvarovány velmi účelně, včetně množství vroubků a výčnělků. Proto se pokusili přírodní design i s jeho vlastnostmi co nejlépe přenést do návrhu oběžného kola. Výsledkem je 3D profilovaná lopatka se zvlněnou přední hranou a vroubkovanou hranou zadní. Tyto detaily mají zásadní podíl na vyšší účinnosti a nižší hlučnosti ventilátoru. Účinnost se tak dostává přes 70 %, což ventilátory s oběžnými koly ZAbluefin řadí na špičku oboru.

K dlouhé životnosti oběžného kola přispívají další neviditelná vylepšení. Samotný design by nezabránil chemické degradaci materiálu vlivem dlouhodobého náporu vzduchu při vysokých otáčkách. Proto je ventilátor vyroben ze speciálního biopolymeru na bázi ricinového oleje, který omezuje opotřebení lopatek.

Podívejte se na celý rozhovor o inovativních ventilátorech.

Zaujal vás rozhovor?

Podívejte se na další videa redakcí TZB-info a ESTAV.cz z veletrhu Aquatherm 2020, nebo na videa na našem Youtube kanálu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.