logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Ukázkové svařování ocelového i plastového potrubí: soutěž Plynař roku 2024

Druhý ročník přinesl mezinárodní rozměr a nové výzvy

Stavební veletrh v Brně hostil druhý ročník soutěže Plynař roku 2024. Soutěž zaměřená na učňovskou mládež zaznamenala významné změny a rozšíření oproti prvnímu ročníku. Plynař roku se letos stal mezinárodní soutěží díky účasti nejen českých a moravských škol, ale také slovenské školy.

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Kvalifikační kritéria a náročné disciplíny

Účastníci soutěže museli nejprve projít náročným kvalifikačním procesem. „Musí splnit celou škálu svých kvalifikací a odpovědností, zároveň být studenty příslušných škol a plnit přesně stanovená kritéria,“ vysvětluje Petr Zajíček, ředitel speciálních prací GasNet. Tento pečlivý výběr zajišťuje, že se na soutěž dostanou jen ti nejlepší.

Finále soutěže probíhalo dva dny, přičemž každý den měl jinou tematickou náplň. První den byl zaměřen na svařování oceli, kde studenti museli zvládnout propojení přívodního potrubí k plynoměru a následně plynoměr propojit se spotřebičem. Druhý den se studenti věnovali práci s plastovým potrubím, kde museli propojit přívodní potrubí s plynoměrem a následně s kondenzačním kotlem. „Tyto disciplíny jsou záměrně rozdílné, aby studenti prokázali svou připravenost na různé výzvy, které je čekají v praxi,“ dodává Petr Zajíček.


Propagace řemesla a budoucnost plynařství

Hlavním cílem soutěže je propagace řemesla a plynařství, oboru, který je klíčový pro budoucnost energetiky. „Chceme, aby plynařství bylo opět vnímáno jako důležitý segment energetiky, který prochází transformací. Budoucnost plynařství vidíme nejen nyní, ale i dlouhodobě, zejména díky kombinaci zemního plynu s biometanem a vodíkem,“ vysvětluje Petr Zajíček. Tento přístup reflektuje snahu o zelenější a udržitelnější energetiku.

Přečtěte si také Vytápíme plynem Více k tématu

Vzdělávání nových odborníků

Soutěž také ukázala, jak důležité je kvalitní vzdělávání budoucích plynařů. V České republice se tomuto oboru věnuje několik středních odborných učilišť, včetně škol v Pardubicích, Brně-Bosonohách, Frýdku-Místku a nově i v Kyjově. „Snažíme se tento obor rozšiřovat do dalších částí České republiky, aby se do něj mohlo zapojit více studentů,“ říká Petr Zajíček.

Zkušenosti účastníků

Jedním z účastníků soutěže byl Jakub. „Účastním se, protože jsme byli vybráni jako nejlepší studenti ve škole. Myslím si, že účast posune člověka v tom, že se naučí pracovat pečlivě a zodpovědně. Hraje se na každý detail, každá maličkost rozhoduje,“ říká Jakub. Díky soutěži se studenti naučili nové dovednosti, jako například svařování elektrotvarovek a napojování domovních přípojek, pod vedením odborníků z praxe.

Soutěž Plynař roku 2024 tak nejenže poskytla studentům příležitost prokázat své schopnosti, ale také podpořila propagaci důležitého řemesla a připravila mladé plynaře na budoucí výzvy v jejich profesi.


GasNet, s.r.o.
logo GasNet, s.r.o.

GasNet je provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než 2,3 miliónu zákazníků. GasNet má v tuzemsku zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu a spravuje 65 ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.