logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Modernizace teplárny v německém městě Chemnitz

Jednou z možností modernizace soustav zásobování teplem, jak ukazuje článek, je instalace moderních kotlů na zemní plyn. Ideálně i jako výkonový doplněk a záloha pro stávající soustavy se zdrojem tepla v elektrárně.

Reklama

Přestože je současné Německo ve znamení zásadní energetické proměny směrem k prioritě využití obnovitelných zdrojů energie, tak se tam realizují i modernizace velkých soustav zásobování teplem, kde je zdrojem energie zemní plyn. Aktuálním příkladem je Chemnitz s jeho teplárnou Altchemnitz. Po 40 letech provozu musela být modernizována doslova od nuly. Smlouva na kompletní přestavbu byla uzavřena se společností Viessmann Industrial Boiler Solutions GmbH.

Modernizací vznikl zcela nový zdroj tepla ve stávající budově. Jeho základem jsou speciální kotle. Instalovány byly tři identické modely, každý s tepelným výkonem 33,3 MW. Tento zdroj tepla zásobuje přibližně 40 % domácností v regionu teplem a teplou vodou. Společnost Viessmann dodala nejen kotle, ale i hořáky, systém odvodu spalin, elektroinstalace, potrubí a izolace.

Kotle byly speciálně navrženy tak, aby mohly být co nejsnadněji přepraveny po silnici. Zvláštní výzvou bylo přemístění každého 70tunového kotle do jeho místa v úzké kotelně. To se podařilo jeřábovým a transportním zařízení, které bylo za tímto účel nově instalováno.

Od uvedení do provozu na konci roku 2018 mohou tyto tři dvouplamencové trubkové kotle v závislosti na požadavcích pracovat do sítě dálkového vytápění s výkonem až 100 000 kilowattů. Hodnoty emisí jsou pod zákonnými požadavky.

Provozovatel teplárny ještě s jeho dvěma elektrárnami provozuje jednu z největších sítí dálkového vytápění v Německu s celkovou délkou cca 300 kilometrů. Teplárna Altchemnitz se používá jako špičková teplárna pouze v případě zvýšené potřeby tepla, například ve zvláště chladném nebo dlouhodobém zimním období nebo při údržbě hlavního výrobního závodu. Tuto schopnost jí dává i modulární konstrukce, která umožňuje instalované tři kotle flexibilně zapínat a odpojovat.

V neposlední řadě bylo důležitým výběrovým kritériem při zadávání zakázky zajištění řízení a sledování provozu z centrálního velínu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.