logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Hrozba jménem smog – co byste měli vědět

Stále více domácností ustupuje od kotle na uhlí při vytápění svého domu. Tuto zastaralou metodu nahrazují ekologické kotle či alternativní zdroje tepla. Hlavním důvodem této změny jsou provozní náklady, rostoucí povědomí o životním prostředí a rozšíření protismogových opatření.

Kvalita ovzduší se celosvětově zhoršuje. Smog způsobuje problémy se vzduchem, který vzniká během topné sezóny. A co je vlastně smog? Jedná se o směs chemických sloučenin škodlivých pro náš organismus. Tato směs se skládá z oxidu siřičitého, dusíku, těžkých kovů a polétavého prachu PM2 a PM10. Označené částice prachu PM představují pro člověka velké riziko, jelikož jsou karcinogenní. Částice prachu PM 10 mají průměr zhruba pětiny tloušťky lidského vlasu. Takto malé molekuly mohou pronikat do dýchacího systému – konkrétně do průdušek. Molekuly PM2, 5 jsou ještě menší, než částice prachu PM10 a mohou proniknout do plic a krevního oběhu. Čím menší je daná částice, tím může proniknout hlouběji do našeho těla. Dlouhodobé vystavení těla částicím prachu PM2, 5 může mít za následek vývoje astmatu, akutních respiračních reakcí či v krajním případě srdeční záchvat. Smog ohrožuje obzvláště malé děti, těhotné ženy a starší osoby.

Boj s větrnými mlýny?

Magistrát města Prahy připravil návrh opatření, který má za cíl omezit v hlavním městě dopravu v období zhoršení smogové situace. Při velkém zvýšení smogu ve vzduchu by do hlavního města nesměla vjíždět nákladní auta nad šest tun a polovina osobních aut, jejichž poznávací značky končí sudým, nebo lichým číslem. V případě schválení tohoto opatření by nařízení mohlo začít platit již od února příštího roku. Toto opatření má kopírovat nařízení z jiných evropských měst (Paříže či Itálie). Příprava návrhu vycházela ze studie Českého hydrometeorologického ústavu.

V současné době trápí metropoli zejména prachové částice PM10. Zhoršení smogové situace se vyhlašuje na základě toho, pokud alespoň polovina měřících stanic překročí dvanáctihodinový průměr škodlivin hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový s tím, že se v následujících 24 hodinách nepředpokládá pokles.

Praha ve smogu. Foto: Daniel Černovský
Praha ve smogu. Foto: Daniel Černovský
Plynový kondenzační kotel UltraGas
Plynový kondenzační kotel UltraGas

Jak ušetřit své zdraví?

Plynové kotle jsou nejpohodlnější a nejméně náročná řešení pro rodinné domy. Kondenzační plynové kotle poslední generace jsou šetrné k životnímu prostředí, úsporné a hlavně – nenáročné na údržbu. Kondenzační plynové kotle vytváří až 30 % úspor ve srovnání s běžnými zdroji tepla. Alternativou ke kondenzačním kotlům jsou i tepelná čerpadla.

I když se může zdát investice do kondenzačního plynového kotle velká, díky jistým úsporám a dlouhé životnosti (což splňuje například plynový kondenzační kotel UltraGas) se Vám náklady na pořízení vrátí. A to jak v podobě finanční, tak v podobě ušetření Vašeho zdraví.

Uvažujete o výměně kotle? Chcete se dozvědět více informací? Ozvěte se nám!
Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet se svými přáteli!


Hoval spol. s r.o.
logo Hoval spol. s r.o.

Hlavní činností firmy Hoval je výroba a prodej tepelné techniky a vzduchotechniky, podpora projektování, spolupráce s investory a developery při tvorbě komplexních řešení s ohledem na efektivnost a úsporu provozních nákladů, zajištění spolehlivého provozu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.