logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kotlíkové dotace – proč není podporována výměna teplovodních kamen a krbů?


© Fotolia.com

Chtěli byste dotaci na výměnu krbu nebo kamen? Máme pro vás špatnou zprávu.

Reklama

Nejčastějším dotazem v poradně v sekci Výměna kotlů na TZB-info je žádost o informaci, zda lze v rámci kotlíkových dotací žádat o finanční podporu na výměnu teplovodního krbu, či krbových kamen, které slouží jako hlavní (případně jediný) zdroj tepla pro vytápění rodinného domu?

Odpověď je jednoznačná, NELZE.

A to z jednoho zásadního důvodu. Kotlíkové dotace vznikly na podporu projektu povinné výměny neekologických teplovodních kotlů na pevná paliva. Od 1. září 2022 již nebude možné provozovat kotle, které neplní emisní parametry minimálně třídy 3 dle normy ČSN EN 303-5. Tedy nebude možné provozovat kotle tříd 1 a 2, respektive kotle, u kterých není jejich třída prokazatelná (samovýroba). Na začátku projektu kotlíkových dotací v roce 2015 bylo v provozu více jak 500 tisíc nevyhovujících neekologických kotlů na pevná paliva. Proto projekt a finanční podpora směřovala a doposud směřuje právě na provozovatele těchto kotlů.

Naopak, zmíněný zákaz provozu od 1.9.2022 se netýká lokálních topidel (krbů, kamen, sporáků), i když mají teplovodní výměník a jsou napojeny teplovodní otopnou soustavu určenou k vytápění domácnosti.

O tom, jak jednoduše poznám, že právě ten můj kotel patří mezi ty nevyhovující jsme psali v článku Pohledem znalce: Jak poznám, že svůj kotel na pevná paliva nesmím provozovat od září 2022?

Mnoho domácností je také vytápěno tzv. interiérovými kotli. Tato topidla, i když jsou výrobci nazvána kotel, spadají do kategorie lokálních topidel, na které se také nevztahuje zákaz provozu od září 2022 a tudíž na jejich výměnu také nelze čerpat dotaci.

Kotel nebo topidlo?

A jak rozeznám kotel od topidla? Rozhodující je výrobní štítek. U kotle musí být napsáno, že byl certifikován podle normy ČSN EN 303-5. Pokud je na výrobním štítku uvedená jakákoliv jiná norma, než zmíněná ČSN EN 303-5, o dotaci žádat nelze. Podrobněji se o tomto problému dozvíte v článku Pohledem znalce – kde je hranice mezi kamny s výměníkem a teplovodním kotlem?

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.