logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Podnikatelkou roku 2011 je O. Lum ze Singapuru, jejíž firma vyrábí z mořské vody pitnou

Předseda poroty soutěže, kterou pořádá poradenská firma Ernst & Young, považuje technologie pro zajišťování vody za velmi perspektivní. S růstem Číny a Indie bude kvalitní voda chybět stále víc. Oceněná podnikatelka uspěla mezi 49 finalisty – vítězi národních kol soutěže z celého světa.

Reklama

Podnikatelkou roku 2011 je Olivia Lum ze Singapuru, jejíž firma Hyflux Limited vyrábí z mořské vody pitnou.

Olivia Lum je výkonná ředitelka a prezidentka společnosti Hyflux Limited, jež se specializuje na čištění a odsolování vody. Firmu založila v roce 1989 se 2 zaměstnanci, dnes tržby dosahují 450 mil.dolarů. Společnost zaměstnává více než 2300 lidí. Technologie na čištění a odsolování vody z Hyflux Limited fungují nejen v Singapuru, ale také v Číně, na Blízkém východě a v severní Africe. Olivia Lum vstoupila s minimálním kapitálem do oboru, kterému donedávna dominovali pouze muži, a uspěla. Vstupem na singapurskou burzu získal Hyflux fianance a postavil největší odsolovací zařízení na mořskou vodu v Číně, které bylo uvedeno do provozu v r. 2004.

Soutěž podnikatel roku pořádá poradenská společnost Ernst & Young.

Malajsijský podnikatel Francis Y. S. Ping, který ovládá investiční skulinu YTL, považuje technologie pro zajišťování vody rovněž za velmi perspektivní. S růstem Číny a Indie bude kvalitní voda chybět stále víc. „Letos to bude čtvrtstoletí, co se uskutečnila první soutěž Podnikatel roku v historii – tehdy v roce 1986 se konala jen v jediném americkém městě,“ připomněl Jim Turley, předseda představenstva a CEO Ernst & Young. „Během uplynulých 25 let udělali právě podnikatelé víc než kterákoli jiná část společnosti pro podporu inovací, vytváření nových pracovních míst a posilování prosperity, a to nejen v období hospodářského růstu, ale i v náročných ekonomických podmínkách. Olivia je skvělým příkladem vize a odhodlání, tak typickým pro podnikatele. Titul Světový podnikatel roku 2011 je v dobrých rukách.


O.Lum adoptovala společně s dalšími 4 sirotky chudá starší žena a na předměstí Singapuru žili ve velmi nuzných podmínkách bez vody a elektřiny. Až díky přímluvě učitelky mohla Lum chodit do školy i po 12. roce. Na studiích si různě přivydělávala a vystudovala univerzitu v oboru chemie. Po praxi ve farmaceutické firmě založila svou vlastní společnost vyrábějící technologie pro odsolování vody. V Singapuru je velmi málo kvalitní vody a řeky měly dříve každý den jinou barvu, podle toho, která továrna právě vypouštěla, popisovala při předávání ocenění O. Lum, která je přesvědčena o velké budoucnosti oboru kolem úpravy vody. Dnes O.Lum podporuje školy v zemích, kde působí. V loňském roce se podílela na financování četných akcí, mimo jiné v oblasti ochrany volně žijící zvěře, péče o staré lidi či v oblasti vzdělávání.

Navíc v rámci humanitární pomoci zapůjčila přenosné membránové vodní filtry do oblastí postižených přírodními katastrofami ve střední Číně a na Haiti. Její zaměstnanci v Alžírsku zorganizovali „úklidový den“ na tamějších plážích, zaměstnanci v Singapuru zase udělali radost dětem ze sociálně slabých rodin vánoční besídkou. Olivia Lum byla tři roky poslankyní singapurského parlamentu. Je členkou správních rad celé řady organizací, včetně ekonomických a obchodních rad a organizací věnujících se sociální odpovědnosti.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.