logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Celosvětový projekt Global water dances (Tanec pro vodu)

Celosvětový projekt Global water dances (Tanec pro vodu) má poukázat na to, že zhruba 2,5 miliardy lidí na zeměkouli žije bez adekvátní hygieny a ročně zemře 5 milionů lidí na otravu znečištěnou vodou. Tanec pro vodu se koná od roku 2011 každé dva roky, Praha u projektu stojí od začátku.

Reklama

V Praze Tanec pro vodu organizuje studio DanceLab v čele s tanečnicí, choreografkou a pohybovou terapeutkou Renou Milgrom. Tanec organizátoři projektu zvolili jako svůj způsob komunikace, který je srozumitelný napříč světem a jazykovým vybavením.

GWD je odvážná umělecká iniciativa zaměřená na kritickou potřebu záchrany pitné vody

Global Water Dances (GWD) je celosvětový biennální projekt, který se poprvé konal 25.6. 2011 v cca 70 lokalitách světa - v Praze na Střeleckém ostrově, podruhé 15.6. 2013 u Křižíkovy fontány na pražském výstavišti. Potřetí se konal 20.6. 2015 v rámci festivalu United Islands v Kinského zahradě. V letošním roce se konal 29.6. v Praze, na Náplavce - na palubě Avoid Galery pod Výtoní.
V současné chvíli se tanec pro vodu chystá na 89ti lokalitách světa!

V roce 2025 bude více než polovina světové populace čelit problémům souvisejících s vodou. GWD je modelem, jak prostřednictvím umění upozornit obyvatelstvo a vytvořit povědomí o problémech životního prostředí. Je také výzvou, jak lidi sjednotit, aby společně nacházeli řešení. Účastníci i diváci tohoto projektu se dozví, jak je kritická role lidstva v ochranně vodních zásob.Iniciátoři projektu jsou zároveň experty v mezinárodní síti tance a nonverbální komunikace.

Převzít odpovědnost, vážit si vody a chránit ji, může snadněji posunout lidi i k jiným způsobům ochrany naší planety.

Tanec pro vodu chce propojit lokální komunity do té celosvětové, která by měla chránit a zajišťovat, aby všichni lidé měli přístup k čisté pitné vodě, a aby voda, která skrze nás proudí byla blahodárná a ne ničivá.

"Místo Kinského zahrady nám přišlo jako příležitost být součástí hudebního festivalu United Islands of Prague. Domníváme se, že otázky týkající se vody jsou úzce spjaty s našimi lidskými otázkami. Voda je speciální látka, která je jedinečná v nepředvídatelném chování, reakci a stále se měnícím obsahu. Jako nádoba informací se jednota, chaos a pořadí staly inspirací pro nás - tanečníky - lidi," uvádí česká stránka webu Global water dances.
"Pražský břeh řeky Vltavy v centru města byl vždy místem, kde se lidé setkávali. Ať už pro rekreaci, rybaření nebo při využití lodí. Nyní se jedná o místo, kde začínají lodní výlety, pořádají se farmářské trhy, fungují komunitní ukotvené lodě, nabízí se občerstvení a kulturní akce. Vltava je naše největší řeka a je to nejdůležitější zdroj života, ekosystému a také dopravy za našimi hranicemi," uvádí web k letošnímu ročníku.

Organizátoři globální akce zmiňují údaje Světové zdravotní organizace (World Health Organization), podle nichž znečištěná voda způsobuje ročně 4,4 miliardy průjmových onemocnění, z nichž 1,5 milionu končí smrtí, zejména dětí ve věku do pěti let. Každých 20 sekund zemře jedno dítě postižené průjmem z nečisté vody. Špinavá voda každoročně usmrtí více lidí než všechny formy agrese, včetně válek.
S podobnou tematikou se na jaře koná každoroční akce UNICEF Fronta na záchod a řada dalších akcí ke světovému dni vody.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.