logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reverzní osmózy EuroClean

Vývoj reverzně osmotických membrán se datuje do 70. let, kdy se ještě vyráběly z acetátu celulózy a jejich využití bylo díky vysokým výrobním nákladům velmi omezené. V 80. letech však došlo k rozvoji této technologie, nové membrány byly odolnější vůči vysokým tlakům, kolísání pH a biologickému znečištění. Dnes je reverzní osmóza nejpoužívanějším membránovým procesem.

Tento způsob filtrace vody vychází z fyzikálního jevu zvaném osmóza. U reverzní osmózy se využívá obráceného (reverzního) procesu. Voda je pod tlakem přiváděna k semipermeabilní (polopropustné) membráně, přes kterou je nucena procházet. Výsledkem je permeát, (koncentrovaný roztok) na tlakové straně membrány a čistá, demineralizovaná voda na straně druhé.


 

Reverzní osmózy nalezly uplatnění ve většině odvětví průmyslu a stále běžněji se používají pro úpravu vody v kavárnách, restauracích a domácnostech.

 

RO jednotky EuroClean spoří náklady

Membránový modul rozděluje vodu klasicky do dvou proudů na permeát a čistou vodu. Místo vypuštění permeátu do odpadu je však jeho část odeslána na vstup vysokotlakého čerpadla, kde se znovu recykluje. Koncentraci vypouštěného koncentrátu lze regulovat. Tím je možno zvýšit účinnost celého zařízení a oproti běžným zařízením uspořit až o 50 % více vody.

Výhody reverzních osmóz


Jednou z nejzajímavějších výhod membránových procesů je téměř stoprocentní odstranění patogenních organismů, odolných běžným dezinfekčním prostředkům. Membrány v reverzní osmóze jsou tak jemné, že jimi neprojdou bakterie a dokonce ani viry. Voda je tak dezinfikována bez použití chemických činidel a bez vzniku vedlejších produktů chemické dezinfekce. (nejčastěji chloritany, chlornany, trihalomethany).

Odstranění prvoků, virů, nerozpuštěných látek, CHSK, železa, manganu, vápníku, hořčíku, azbestu, arzénu, radonu, pesticidů a dusičnanů, atd.

Další výhodou reverzních osmóz je úprava vody bez použití chemikálií. Není tedy potřeba skladovat často agresivní dezinfekční chemikálie, většinou na bázi chlóru.

Reverzní osmózy EuroClean jsou osazeny pouze vysoce kvalitními komponenty. Používáme membrány Filmtec zhotovené z polyamidových vláken a čerpadla Grundfos. Řídicí jednotky a veškeré komponenty pocházejí od renomovaných evropských výrobců. Díky zabudované ochraně proti chodu na sucho jsou membrány chráněny před vysokým tlakem. Z důvodu zvýšení životnosti jsou membrány pravidelně automaticky proplachovány.

Výkon jednotlivých zařízení – od 0,5 m³/h do 35 m³/h.

Použití

Výroba průmyslové procesní vody, chladicí vody, parní kotelny, odpadní vody, chemický průmysl, farmacie, nemocnice, laboratoře, elektrotechnika, kllimatizační zařízení, kavárny, restaurace, chladící věže, dílny, akvaristika a další aplikace.

Chcete vědět více? Napište nám.

www.euroclean.cz


EuroClean, s.r.o.
logo EuroClean, s.r.o.

Úprava vody a problémy spojené s úpravou a filtrací vody. EuroClean se specializuje na projekce, výrobu a dodávky technologických celků řešících nestandardní problémy investorů s vodou a vodním hospodářstvím.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.