logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Větrání s rekuperací spoří energie a zajišťuje kvalitní vnitřní prostředí

Úspora energií je dána zejména vysokou účinností zpětného získávání tepla. Tu zajišťuje rekuperační výměník, který je součástí každé rekuperační jednotky. Kvalita vnitřního vzduchu je dána přísunem dostatečného množství větracího vzduchu a jeho filtrace přes aktivní filtrační články, zachycující pyl a i nejjemnější částice prachu. O nuceném větrání s rekuperací jsme hovořili s Jiřím Mervartem ze společnosti ELEKTRODESIGN Ventilátory.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Na výstavě For Pasiv společnost ELEKTRODESIGN Ventilátory prezentovala jednotky pro větrání samostatných bytových jednotek nebo rodinných domů. Pro větrání bytových domů byla na stánku k vidění jednotka Altair 120 určená pro byty do 70 m2. Jednotka Sabik, kterou jsme si na stánku také prohlédli, může sloužit i pro větrání rodinných domů.

Skříň jednotky Altair 120 je z odolného EPP s vysokou hustotou. Čelní kovový panel je opatřen bílou práškovou barvou. Připojovací kruhová hrdla Ø 93 mm s možností jejich přetočení do bočních stran jednotky. Hrdla jsou opatřena dvoubřitým těsněním. Revizní přístup je ze spodní strany jednotky. Rekuperaci zajišťuje protiproudý výměník s účinností až 88 %. Výměník je přístupný po otevření čelního panelu. V jednotce jsou osazeny dva deskové filtry třídy G4 (ISO coarse 65 %) na sání i odtahu.

Rekuperační jednotky Sabik disponují průtokem vzduchu až 550 m3/h pro kruhové potrubí o průměru 125, 150 a 180 mm. Skříň jednotek je vyrobena z ocelového galvanicky pozinkovaného plechu, vnitřní konstrukce je z vysoce kvalitního EPP. Jednotka je osazena radiálními ventilátory s EC motorem. Protiproudý plastový výměník s účinností až 94 %. Jednotky jsou dodávány včetně filtrů třídy G4 a obtoku výměníku. Plně automatický řídicí systém má čtyři senzory teploty a relativní vlhkosti.

Další zajímavosti týkající se přitápění nebo chlazení a také jak se vypořádat s akustickými účinky ventilátorů se můžete dozvědět ve videu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.