logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rekuperace, která skutečně funguje – díl 1.

Řízené větrání se zpětným ziskem tepla – zkráceně větrání s rekuperací nebo jednoduše rekuperace. Ta je dnes už nezbytnou součástí novostaveb, které jsou perfektně zateplené a které nemají téměř žádnou průvzdušnost přes obvodové konstrukce. V takových nízkoenergetických nebo dokonce pasivních stavbách totiž není prakticky možné (a ani žádoucí) dostatečně a pohodlně vyvětrat přirozeně - tedy pouze okny.

Mnoho stavitelů k systému řízeného větrání přistupuje s obavami. Používání rekuperačních jednotek s centrálními rozvody nemá takovou historii, jako je tomu u ostatních stavebních technologií. K tomu se přidávají negativní zkušenosti těch uživatelů, kteří narazili na sice průkopnické, generačně však už překonané modely rekuperací.

V Jablotronu jsme si dobře vědomi možných nevýhod řízeného větrání. Proto jsme vyvinuli rekuperační jednotku, která se s nejrozšířenějšími nevýhodami rekuperačních systémů dokáže vyrovnat. Tvůrci rekuperace Jablotron Futura ji sami doma používají, proto můžeme garantovat její funkčnost a nebojíme se ji nabídnout ani těm největším skeptikům.

Nejen teplota, ale i vlhkost

Základní vlastností rekuperace je účinnost zpětného zisku tepla. Čím je větší, tím více se čerstvě přiváděný vzduch ohřeje od vzduchu odpadního. Tím méně pak musíme tento čerstvý vzduch dotápět. Kvalitní rekuperační jednotky dnes běžně dosahují tepelné účinnosti přes 90 %.

Jenže - předat čerstvému vzduchu pouze teplo nestačí. Nesmíme opomenout interiérovou vlhkost, která je zásadním faktorem přispívajícím k celkovému komfortu vnitřního prostředí.

I v případě vlhkosti platí, že tím nejlepším řešením je zlatá střední cesta - vlhkost by se měla pohybovat na optimální úrovni, nesmí ji být ani příliš mnoho, ani příliš málo. Pokud dům utěsníme podle dnešních stavebních standardů, s vlhkostí si neporadí. Za nábytkem, kolem oken a na dalších studených plochách (např. v rozích místností) se časem začne tvořit plíseň - vše v důsledku nedostatečného větrání. Položte si třeba jednoduchou otázku: Opravdu každé dvě hodiny otvíráte okna dokořán a několik minut intenzivně větráte? V pravidelných intervalech i v průběhu noci? Tak by tomu totiž správně mělo být.

Zdroj: © Passive House Institute | iPHA
Zdroj: © Passive House Institute | iPHA

Na první pohled se může zdát, že řešením bude řízené větrání s rekuperací, díky kterému budeme mít doma neustále vyvětráno. Do jisté míry tomu tak skutečně je, pozor si ale musíme dát na to, jakou rekuperační jednotku zvolíme.

V chladném období totiž může docházet při řízeném větrání k “přesušování” interiéru. Pokud studený venkovní vzduch o teplotě mínus 10 ºC s relativní vlhkostí 75 % ohřejeme ve výměníku na 18 ºC (díky špičkové tepelné účinnosti), snížíme tím jeho relativní vlhkost na přibližně 10 %. Umíte si představit, jak by se vám v takovém prostředí dýchalo a bydlelo? Suché oči a sliznice, větší náchylnost k nemocem, dokupování zvlhčovačů - i takové mohou být zkušenosti s bydlením s rekuperací.

Právě proto je tak důležité pracovat s vlhkostí a interiér nadměrně nevysušovat. Rekuperační jednotka Jablotron Futura dokáže do interiéru řízeně navracet vlhkost, která v něm byla vyprodukována, a udržovat tak hladinu interiérové relativní vlhkosti v optimálním rozsahu i při perfektním vyvětrání. S rekuperací Jablotron Futura se rozhodně nemusíte obávat ani plísní, ani suchého vzduchu.

Zdroj: © Passive House Institute | iPHA
Zdroj: © Passive House Institute | iPHA

Rekuperační jednotky Jablotron jsou vždy entalpické už v základní výbavě. Tato schopnost zpětně vracet vlhkost je řízená unikátním mechanismem řízeného entalpického výměníku. Proto třeba v případě potřeby odvlhčit stavbu po dokončení, lze zpětné vracení vlhkosti vypnout. Entalpický režim navíc nastává pouze při rosném bodu, tedy v období, kdy je zpětný zisk vlhkosti do interiéru žádoucí. Protože proces entalpie algoritmicky řídíme, odpadá pro uživatele rekuperace Jablotron nutnost pravidelného střídání tzv. zimního a letního výměníku.

Jablotron Futura - rekuperační jednotka pro skutečný komfort vnitřního prostředí. Přesvědčte se sami!

více informací naleznete ZDE


JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.
logo JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o.

JABLOTRON LIVING TECHNOLOGY CZ s.r.o. je českým výrobcem a dodavatelem systémů pro vytápění, chlazení a větrání s rekuperací. Cílem společnosti je systematicky zlepšovat prostředí, ve kterém lidé tráví nejvíce času - tzn. vnitřní prostředí budov a výrazně ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.