logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Tepelná čerpadla vzduch/voda Stiebel Eltron

Vzduch je všude kolem nás, tak proč ho nevyužít!

Tepelná čerpadla vzduch/voda značky Stiebel Eltron mají pracovní rozsah od -20 °C do + 40 °C. Z hlediska klimatu topné sezóny v ČR je počet dní s extrémně nízkou venkovní teplotou malý a nemá na celkovou spotřebu energie významný vliv. Díky kompaktnímu provedení přístroje je každé tepelné čerpadlo vzduch/voda nenáročné na montáž a jeho pořízení vyjde levněji, než je tomu u jiných systémů.

Venkovní vzduch je neomezený a bez dalších investic nejdostupnější zdroj tepla pro tepelná čerpadla systému vzduch/voda, která se dosahovanou úsporou přibližují tepelným čerpadlům země/voda, odebírajícím teplo ze země.

Naše republika se společně s celou střední Evropou řadí do mírného klimatického pásma. Průměrná červencová teplota se ve střední Evropě pohybuje kolem 18°C, průměrná lednová teplota kolem 0°C. Pracovní rozsah tepelných čerpadel vzduch/voda značky Stiebel Eltron -20 až +40°C tak pokrývá prakticky celý rozsah teplot, které se u nás vyskytují. Z hlediska topné sezóny je počet dní s extrémně nízkou venkovní teplotou malý a nemá na celkovou spotřebu energie významný vliv. Díky kompaktnímu provedení přístroje je montáž tepelných čerpadel vzduch/voda velmi rychlá, snadná a díky absenci zemních prací (vrty, plošné kolektory) i levná.

Venkovní vzduch je ekologicky výhodným zdrojem tepla, na jehož získání nepotřebujeme žádná povolení.

Princip funkce

Pomocí tepelného výměníku na straně vzduchu (výparníku) je venkovnímu vzduchu v rozmezí teplot od +40°C do -20°C odnímáno teplo. V důsledku přidání elektrické energie (kompresor) se topná voda v tepelném výměníku na straně vody (kondenzátoru) ohřívá podle nastavení regulace na teplotu až + 60°C. Při teplotě vzduchu nižší než cca +7°C se vzdušná vlhkost sráží v podobě jinovatky na lamelách výparníku. Takto vytvořená ledová vrstva se automaticky odmrazí a voda, která přitom vznikne, je zachycena ve vaně pro sběr kondenzátu a hadicí odvedena pryč. Aby však proces odmrazování mohl proběhnout, vypne se ventilátor a je zapnut reverzibilní chod. Energie potřebná pro odtávání je velmi levně získávána z již vyrobeného tepla z topné soustavy. Po ukončení fáze odmrazování se tepelné čerpadlo automaticky přepne zpět na provoz vytápění. Odmrazování je spínáno podle potřeby (ne časově). Tento proces může probíhat i několikrát za den s průměrnou délkou 90 vteřin.

Čím nižší je požadovaná teplota v topné soustavě, tím vyšší je topný faktor (účinnost) tepelného čerpadla. Proto je systém doporučován zejména pro nízkoteplotní nebo podlahové vytápění.

Toto tepelné čerpadlo je možno instalovat jak uvnitř objektu, tak i venku. S jeho robustním pláštěm a speciálním krytem pro venkovní instalaci je tepelné čerpadlo WPL schopné perfektně pracovat i při umístění na zahradě nebo na dvorku. Tepelné čerpadlo WPL je tak tiché, že je za provozu takřka neslyšitelné. Díky kompaktnímu provedení s hermeticky uzavřeným chladícím okruhem není k instalaci potřeba žádná práce chladaře. Při venkovní instalaci se celé tepelné čerpadlo umístí vně objektu a obvodovou stěnou je veden pouze přívod elektrické energie k čerpadlu a potrubí s topnou vodou.

V kotelně se topná voda rozdělí na dva okruhy, kde jeden se stará o přednostní ohřev teplé vody ( dříve teplé užitkové vody ) a druhý se stará o vytápění objektu. U rodinného domu je venkovní instalace perfektní způsob, jak přestavět vaši starou kotelnu a získat tím spoustu dalšího obytného prostoru.

U vnitřní instalace je celé tepelné čerpadlo umístěno v kotelně a k tepelnému čerpadlu se venkovní vzduch přivádí pomocí vzduchových hadic. Na fasádě jsou potom jen venkovní mřížky, kterými se nasává a vyfukuje venkovní vzduch.

Všechna vzduchová teplená čerpadla mají vestavěný elektrokotel pro případ, že by venkovní teplota dlouhodobě klesla pod teplotu - 20°C. Tento elektrokotel může sloužit i jako doplňkový zdroj pro případ poruchy, nebo při nenadálé extrémně vysoké potřebě tepla.

O chod tepelného čerpadla se vždy stará ekvitermní regulace WPM II. Tato regulace v základní verzi řídí chod tepelného čerpadla, ohřev teplé užitkové vody, ekvitermní okruhy do radiátorů a do podlahového topení. Regulace má komfortní adaptivní režim přípravy teplé užitkové vody a kromě základní ekvitermní regulace má vestavěné i parametry pro přesné zadání akumulační schopnosti budovy. Tyto parametry jsou velmi důležité pro správné nastavení ekvitermní křivky, aby nedocházelo k přetápění objektu s ohledem na maximální ekonomičnost systému vytápění.

Základní regulaci lze rozšířit o bazénové moduly a o pokojové termostaty. V tomto směru se německý výrobce Stiebel Eltron má opravdu čím chlubit. Tepelná čerpadla Stiebel Eltron umí i chladit. Díky přesnému měření vlhkosti a teploty vzduchu v místnosti čidly teploty a relativní vlhkosti FEK lze přesně určit rosný bod a díky této znalosti přesně nastavit chladící křivku tak, aby se i stávající podlahové, nebo kapilárové topení mohlo použít ke komfortnímu chlazení objektu. Tepelná čerpadla vzduch/ voda s reverzibilním chodem značky Stiebel Eltron mají označení WPL cool. Pracovní rozsah - 20°C až + 40°C.

U bytových domů se dají použít vícekompresorové sestavy vzduchových tepelných čerpadel vyšších výkonů. U objektů s extrémně vysokou potřebou tepla i jejich kaskády. Ekvitermní regulace si potom připíná jednotlivé stupně kaskády aby byl vždy zajištěn maximální komfort vytápění. Výhodou vícekompresorových strojů je možnost chodu na jeden kompresor. V současné době je zatím nejsilnější jednokompresorové vzduchové tepelné čerpadlo Stiebel Eltron prodáváno pod označením WPL 57. Toto tepelné čerpadlo má topný výkon 30 kW při venkovní teplotě + 2 °C a teplotě topné vody + 55 °C. Tato tepelná čerpadla jsou velmi vhodná pro bytové domy a sportovně relaxační centra. Díky svému vysokému topnému výkonu jsou schopna pokrýt nejen tepelnou ztrátu, ale i zvýšenou poptávku po teplé užitkové vodě. Pro rekonstrukce bytových domů nabízíme speciální akumulační zásobníky teplé užitkové vody o objemu 1000 litrů s oddělitelnou izolací a dopravní šířkou 790 mm. a konstrukční výškou 2370 mm. Toto zapojení přináší bytovým objektům v lokalitách s venkovní výpočtovou teplotou mínus 12 °C a teplotním spádem 65 / 50 °C možnost levného a komfortního vytápění s přípravou teplé užitkové vody. Jednotková cena vyrobeného tepla se pohybuje okolo 290 Kč za GJ na přípravě teplé užitkové vody a 270 Kč za GJ pro topení. Samozřejmě, že čím nižší je požadovaná teplota topné vody v topné soustavě, tím vyšší je topný faktor ( účinnost ) tepelného čerpadla.

U objektu zrekonstruovaných a zateplených, kde lze počítat s teplotou topné vody do 50 °C se průměrná cena za 1 GJ tepla pohybuje okolo 250 Kč. Pro bytové domy napojené na centrální plynové blokové kotelny s výrobní cenou okolo 390 Kč za GJ bez režijních nákladů se odpojení od tohoto zdroje tepla nabízí.

U rekonstrukcí bytových domů lze tepelná čerpadla instalovat do již nepoužívaných kočárkáren, sušáren a prostor zrušených mandlů. V případě, že není možno instalovat tepelná čerpadla uvnitř objektu, tak lze instalaci převést na venkovní provedení na vlastním pozemku, nebo na střeše bytového domu.

Pro bytové domy a sportovně relaxační komplexy má firma Stiebel Eltron spoustu typových řešení a je připravena vám pomoci jak s návrhem, tak i se samotnou realizací, včetně rekuperace tepla z větracího vzduchu.

Společnost Stiebel Eltron vždy zdarma spouští všechna svoje tepelná čerpadla a od tohoto spuštění se sama pomocí vlastní servisní sítě stará o bezproblémový a perfektní chod těchto čerpadel.

Podrobnější informace o celém výrobním programu firmy Stiebel Eltron lze získat v sídle společnosti a na výstavě SHK Brno ve dnech 13. - 17. dubna, pavilon F, číslo stánku 57.


STIEBEL ELTRON spol. s r.o.
logo STIEBEL ELTRON spol. s r.o.

STIEBEL ELTRON nabízí technicky vyspělé produkty, které splňují nároky na ekologický i ekonomický provoz v oblasti elektrického ohřevu vody a vytápění, tepelných čerpadel a větracích systémů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.