logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

V zimě topíme, v létě chladíme

Lidé si již zvykli využívat tepelná čerpadla v zimě k topení a celoročnímu ohřevu užitkové vody. Nároky zákazníků postupem doby rostou, proto standardně nabízíme také chlazení domu a ohřev bazénové vody. S narůstajícími požadavky zákazníků, kteří si chtějí užívat komfortních teplot v domě nejen v zimě, ale i v letních obdobích, rostou i nároky na výrobce tepelných čerpadel.

Společnost KUFI INT s.r.o., divize AC Heating, má díky velkému počtu realizací (více než 2000) dostatek praktických zkušeností, aby Vám navrhla a nainstalovala tepelné čerpadlo jako kompletní řešení vytápění/chlazení, včetně regulace celého topného systému.

Chlazení v létě

Během letního období lze tepelné čerpadlo využít jako zdroj chlazení. Neznamená to však, že se budete v létě koupat ve studené vodě. Díky správnému technickému návrhu zapojení, je možné oddělit okruh chlazení od okruhu vytápění a okruhu ohřevu užitkové vody a řídit tyto okruhy samostatně dle konkrétních potřeb a požadavků.

Chlazení lze řešit dvěma základními způsoby:

1. Chlazení pomocí topné soustavy

Tento způsob je možné využít pouze pro systém podlahového topení. Radiátory proto nejsou vhodné, protože chladná voda nestačí přes plochu radiátoru ochladit vzduch v prostoru. Navíc by docházelo ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na povrchu radiátorů a rozvodů.

U podlahového topení se využívá absorbce tepla dopadajících slunečních paprsků chladnou podlahou, která zároveň ochlazuje prostor celou svou plochou. V tomto případě ale nelze docílit takového komfortu chlazení, jako u klasické klimatizace. Je však možné snížit pokojovou teplotu o několik stupňů, což může během horkých dní klima v domě velmi zpříjemnit.

Regulační systém xCC upravuje teplotu chladící vody ve vztahu k teplotě vzduchu v místnosti tak, aby nedocházelo ke kondenzaci vzdušné vlhkosti na povrchu podlahy.

Výhodou tohoto řešení je přijatelná pořizovací cena a snadné rozšíření stávajícího nebo nového systému podlahového topení. Při kombinaci s rekuperací, která v domě udržuje cirkulaci vzduchu, je eliminován nežádoucí fyzikální jev, kdy studený vzduch klesá a teplý stoupá.

2. Chlazení pomocí fan-coilů (Fan coil unit)

Využitím fan-coilů, resp. konvektorů s ventilátorem, v systému s tepelným čerpadlem je možné docílit plnohodnotného chladícího efektu srovnatelného s klimatizacemi. Pořizovací cena je však vyšší, než při využití systému chlazení pomocí podlahového topení. Důvodem je samostatný okruhu chladné vody pro fan-coily a cena fan-coilů.

Fan-coily zajistí ochlazování vzduchu. Chladný vzduch je pomocí ventilátoru vháněn zpět do místnosti. Každý fan-coil produkuje kondenzát vzdušné vlhkosti. Tento kondenzát je možné odvést samospádek do odpadu, nebo nádoby, ze které se odpaří. Případně je možné fan-coil dovybavit čerpadlem kondenzátu.

Tepelné čerpadlo – ohřev bazénové vody

Zákazníci se často dotazují na možnost ohřevu bazénové vody. Provoz bazénu není levnou záležitostí a je tedy logické, že zákazník chce využít tepelné čerpadlo jako nejlevnější zdroj pro ohřev bazénové vody. U bazénů vnitřních je možné tepelným čerpadlem ohřívat bazénovou vodu celoročně, u venkovních bazénů je pak možné prodloužit koupací sezónu o několik měsíců.


Využitím funkcí regulačního systému xCC je možné ohřívat bazénovou vodu velmi efektivně a zároveň řídit filtraci. U vnitřních bazénů regulace navíc zajistí, aby teplota v bazénové hale byla o 2 °C vyšší než teplota bazénové vody a tím se výrazně omezilo rosení (odpařování vody).

K ohřevu bazénové vody tepelným čerpadlem je nutný vhodný bazénový výměník a jeho napojení na topný okruh a filtraci.

Tepelná čerpadla AC Heating Convert AW jsou ekologický, bezúdržbový a velmi spolehlivý zdroj vytápění/chlazení domu. Umožní vždy dosáhnout maximálního komfortu užívání domu při velmi nízkých provozních nákladech. Standardem je záruka 7 let, dálková správa a automatická diagnostika.


AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem
logo AC Heating - tepelná čerpadla s invertorem

Společnost KUFI INT je česká firma, která vyrábí a instaluje tepelná čerpadla AC Heating Convert AW. Naše tepelná čerpadla vytápí rodinné domy, bytové domy, školy, školky, administrativní budovy a průmyslové haly. Máme za sebou stovky instalací tepelných ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.