logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Tepelná čerpadla vzduch/voda pro rok 2015/2016 od výrobce Mitsubishi Electric

Výrobce Mitsubishi Electric letos opět nabízí inovovanou řadu tepelných čerpadel typu vzduch/voda s názvem Power Inverter a Zubadan Inverter - New Generation.

Nižší řada tepelných čerpadel s názvem Power Inverter - New Generation je určena především pro použití v pasivních, nízkoenergetických a menších rodinných domech. Rozsah jmenovitých topných výkonů se nabízí již od 4 kW do 12 kW při podmínkách A2/W35 (podle DIN EN 14 511). Podle nove směrnice ErP (Energy related Product) tato inovovaná řada tepelných čerpadel dosahuje energetické třidy A++ (pro střední teplotní oblast a výstupní teplotu topné vody 55 °C). Roční topný faktor (SCOP) dosahují hodnoty až 4,26 pro použití s podlahovým vytápěním. Rozsah použiti s touto technologií je garantován od teploty venkovního vzduchu -20 °C do +35 °C s výstupní teplotou topné vody až 60 °C, bez nutnosti použití jakéhokoli elektrického dohřevu.

Vyšší řada tepelných čerpadel Zubadan Inverter - New Generation je určena nejen pro novostavby, ale i pro rekonstrukce starších zástaveb a větších objektů. Rozsah jmenovitých topných výkonů se nabízí od 8 kW až do 23 kW při podmínkách A2/W35 (podle DIN EN 14 511). Podle nove směrnice ErP (Energy related Product) tato inovovaná řada tepelných čerpadel dosahuje opět energetické třidy A++ (pro střední teplotní oblast a výstupní teplotu topné vody 55 °C). Roční topný faktor (SCOP) dosahují hodnoty až 4,44 pro použití s podlahovým vytápěním. Rozsah použiti s touto technologií je velmi široký a je garantován od teploty venkovního vzduchu -28 °C do +35 °C s výstupní teplotou topné vody až 60 °C, a to opět bez nutnosti použiti jakéhokoli elektrického dohřevu.

Značnou odlišující vlastností řady Zubadan Inverter od běžných tepelných čerpadel je schopnost poskytovat stálý topný výkon až do venkovní teploty -15 °C. Při této velmi nízké venkovní teplotě jsou tepelná čerpadla stále schopny poskytovat svůj jmenovitý topný výkon s výstupní teplotou 55 °C, přičemž u běžných tepelných čerpadel za těchto podmínek klesá výkon až k 60 % jmenovitého topného výkonu.


Tepelná čerpadla vzduch/voda s názvem Power Inverter a Zubadan Inverter - New Generation

Tepelná čerpadla z řady Power Inverter, tak i Zubadan Inverter - New Generation se nabízí ve dvou typových provedeních. Jednak jako kompaktní typ s deskovým výměníkem chladivo/voda umístěným přímo ve venkovní jednotce, nebo v tzv. splitovém provedení s deskovým výměníkem umístěným v technickém zázemí budovy. Pro naše zeměpisné podmínky je určené především tzv. splitové provedení. Tepelný výměník chladivo/voda je tak integrován uvnitř vnitřní jednotky (tzv. v hydraulickém modulu, který je umístěn uvnitř vytápěného objektu). U splitového provedení tepelného čerpadla je propojení mezi venkovní a vnitřní jednotkou pomocí vedení chladiva, které lze libovolně natáhnout s minimálními tepelnými ztrátami, až na vzdálenost 75 m od vnitřní jednotky (dle typu zařízení). Splitovou venkovní jednotku tepelného čerpadla je tak možné, velmi snadno umístit kdekoli v okolí vytápěného objektu. Prostřednictvím chladiva R410A, které díky svým vlastnostem nezamrzá, není potřeba žádná ochrana proti zamrznutí. Veškeré tyto výjimečné vlastnosti jsou zajištěny díky nové vylepšené konstrukci kompresoru typu Hermetic Scroll s přímým vstřikováním chladiva se třemi elektroniky řízenými expanzními ventily a jedinečnou konstrukcí chladivového okruhu. To vše má za následek zajištění plného komfortu i při velmi nízkých venkovních teplotách. Díky zkrácenému procesu odtávání, které je čistě elektronicky řízeno v závislosti na okolních podmínkách netrvá odtávání běžně déle než 3 minuty. Po uplynutí této velmi krátké doby funguje tepelné čerpadlo opět na plný výkon. Zároveň došlo k prodloužení intervalů mezi jednotlivými odtávacími cykly. Systém přímého vstřikování chladiva pod hlavu kompresoru též příznivě působí na zkrácení doby, kterou tepelné čerpadlo potřebuje k dosažení nastavené teploty teplé vody v zásobníku. Při venkovní teplotě +2 °C se doba ohřevu teplé vody oproti běžným invertorovým jednotkám zkracuje až o polovinu. Tato tepelná čerpadla se tak stávají ideálními k použití nejen na vytápění, ale i na ohřev teple vody. A to zcela bez nutnosti použiti jakéhokoliv elektrického dohřevu.

Díky příznivým rozměrům a velmi nízké hladině hluku lze venkovní jednotky umístit téměř kdekoli v okolí vytápěného objektu – na nástěnnou konzoli na fasádu domu, na stojanovou konzoli na střechu či za dům. Tento systém je zajímavý jak pro obnovení starých zástaveb, tak pro nové projekty. Zvláště pak u novostaveb kde poskytuje velké výhody, jako nižší požadavky na velikost jištění (stačí slabší přípojka než při běžném elektrickém vytápění), není potřeba zabezpečit kotelnu, přípojku plynu ani komín. Tepelná čerpadla mají nyní dále obrovský vliv na ekologickou rovnováhu. Přináší nejen mnohem efektivnější využití energie, ale i velkou měrou přispívají ke snížení emisí CO2, které oceníme v budoucnu nejen my, ale hlavně naše další generace.


nukumi s.r.o.
logo nukumi s.r.o.

Dodávka, montáž a servis zařízení od výrobce Mitsubishi Electric. Technická školení a poradenství pro projekční a montážní firmy na vytápění a chlazení s tepelnými čerpadly typu vzduch-voda, země-voda a vzduch-vzduch vč. systémů regulace a jejich řízení.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.