logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Na regeneraci sídlišť by mohly být použity peníze z fondu bydlení

Na regeneraci sídlišť by mohly být použity peníze z fondu bydlení
Na regeneraci sídlišť by mohly být použity peníze z fondu bydlení

Na regeneraci veřejných prostranství na sídlištích by mohly být nově použity peníze ze Státního fondu rozvoje bydlení. Počítá s tím návrh MMR, který v pondělí projedná vláda.

Reklama

Šlo by o 550 milionů korun určených na pět let. Dosud jdou na tyto účely peníze z rozpočtu MMR, které je považuje za nedostatečné. "S ohledem na trvalý značný převis poptávky, vysoký zájem o provedení úprav, na které jsou finanční prostředky vyčleněny a dále vzhledem k jejich dlouhodobému omezení vznikla potřeba řešení této situace," uvádí MMR.

Letos je v jeho rozpočtu pro tyto účely 40 milionů korun, na jednu etapu projektu může konkrétní sídliště dostat maximálně čtyři miliony. Podle MMR to vede k tomu, že regenerace sídlišť není řešena celkově, ale je rozdrobena do několika etap. "V případě větších urbanistických celků, jako například sídliště Mariánské Hory a Hulváky v Ostravě, se jedná až o 15 let. Rychlejší řešení problému předpokládá dostatek peněz, kterými MMR v reálném rozpočtu nedisponuje," uvádí dále ministerstvo.

V rozpočtu SFRB je podle něj volných 550 milionů korun z finančního nástroje JESSICA. "To by umožnilo v pětiletém horizontu realizovat projekty většího rozsahu a výrazně komplexnějšího charakteru," doplňuje MMR.

Fond bude poskytovat dotaci ve výši maximálně 50 procent investičních nákladů, nejvýše šest milionů korun. Žadatel bude navíc moci čerpat úvěr v součtu s dotací maximálně do výše 90 procent uznatelných nákladů. Úroková sazba vychází ze sazby EU, v současnosti je 0,75 procenta.

Státní fond rozvoje bydlení shromažďuje peníze určené na podporu bydlení. Hospodaří s vlastními penězi a rozděluje i příspěvky z příslušných fondů Evropské unie. Jeho cílem je podporovat soukromé a obecní investice do výstavby, oprav a modernizace bytů. Celkové výdaje fondu SFRB podle schváleného vládního návrhu příští rok mírně stoupnou na 2,17 miliardy korun. Příjmy naopak klesnou o 2,5 procenta na 893 milionů korun. Návrh ještě musí projednat nově zvolená Poslanecká sněmovna.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.