logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zahájení stavby repliky kostela v Gutech zatím stojí, chybí vyjádření hasičů

Zahájení stavby repliky dřevěného kostela v Třinci-Gutech, který v srpnu 2017 zničil úmyslně založený požár, oddaluje chybějící vyjádření hasičů. Pokud jej hasiči vydají v nejbližších dnech, práce začnou ještě v létě.

Reklama

Řekl to vedoucí stavebního odboru ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek. "Zatím nemáme k dispozici rozhodnutí Hasičského záchranného sboru k projektu. Bez něho není možné akci realizovat. Pokud bude vydáno jako kladné v nejbližších dnech, bylo by možné akci zahájit v létě. V opačném případě nás čekají další další jednání s hasiči," vysvětlil Kotásek.

Původně se mělo stavět už loni na podzim. Přípravné práce se ale protáhly. Například jednání s památkáři trvalo déle, než investor předpokládal. Bylo nutné najít kompromis mezi představami stran. Práce by ještě letos měly začít stavbou zděných konstrukcí. Pak se bude pokračovat dřevěnými částmi.

Pro výstavbu je kromě projektu připraveno vše. Pokáceno bylo 450 metrů krychlových kulatiny. Vybraná firma už dřevo na stavbu odkornila, upravila na potřebné profily a odborně uložila pro další použití. Dřevo bylo většinou otesáno či jinak upraveno ručně. Současně se těžilo smrkové dřevo pro výrobu šindelové krytiny. Na výrobu šindelů se spotřebuje na 150 metrů krychlových dřeva.

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Oheň způsobil škodu kolem 20 milionů korun. Krajský soud Ostrava poslal za zapálení vzácného kostela tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka do vězení na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal hoch, který akci vymyslel. Nejnižší trest dostal chlapec, který budovu zapálil. V době činu ještě nebyl plnoletý. Osmiletý trest dostal odsouzený, který všechny na místo přivezl.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.