logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nové energetické štítkování oken v EU

Existující legislativa EU o energetickém štítkovaní oken by se v blízké budoucnosti mohla ještě zdokonalit. Nové schéma by při hodnocení energetické efektivity oken mělo zohlednit více faktorů než je pouze tepelný zisk nebo ztráta.

Reklama


Sklo CristalGuard, Guardian

Spotřebitelům by to mohlo pomoci správně se rozhodnout při nákupu oken a optimalizovat tak svou energetickou spotřebu.

Okna skrývají velké úspory

Holandské nezávislé výzkumné centrum TNO odhaduje, že v současnosti je až 86 % evropských oken energeticky neefektivních, přičemž až 44 % z nich jsou jednoduchá skla. A to i přesto, že moderní nákladově až osmkrát efektivnější okna, jsou běžně dostupná. Jejich výměnou za moderní produkty bychom v Evropě ročně dokázali ušetřit více než 100 milionů tun CO2. Odhady úspor energie dosahují až 785 PJ/ročně, což je přibližně stejný objem energie, který Česká republika spotřebuje za celý rok.

Podle odborníků z prostředí sklářského průmyslu mají okna velký potenciál z pohledu úspory energií a tím i snižování emisí CO2. Problém vidí zejména v nedostatečném informovaní spotřebitele o optimálním zasklení jeho budovy.

Experti chtějí více údajů na štítcích

Současné energetické štítky, které zohledňují jen izolační vlastnosti okna, podle odborníků nedostatečně informují spotřebitele. Spotřebitelé potřebují jasný a srozumitelný nástroj, který jim pomůže vybrat si ten správný produkt pro jejich stavbu. Experti radí brát v úvahu i další parametry, kromě těch základních – tedy tepelných ztrát a zisků. Chybějícím ukazatelem je podle nich například tepelná rovnováha v kontextu lokálních klimatických podmínek, či orientace oken. Označování by mělo též rozlišit, zda je okno určeno pro vytápěnou nebo klimatizovanou budovu.

Lokální klima rozhoduje

Experti se shodují, že klimatické podmínky a s tím i související sluneční záření jsou jedním z nejdůležitějších parametrů. Klima se samozřejmě v rámci kontinentu výrazně liší, s tím by se měly lišit také nároky na okna. Za příklady ani nemusíme procestovat celou Evropu. Stačí si porovnat klimatické podmínky v České republice. Energetická rovnováha okna je jiná v Krkonoších a jiná například na Jižní Moravě

„Hlavně v letních měsících, kdy se do oken opírá více slunečního záření, mají místnosti tendenci se přehřívat. Což v důsledku znamená nepohodu či dokonce ohrožení zdraví, případně zvýšené náklady na klimatizaci místností,“ upozorňuje Michal Hronský ze společnosti Guardian. „Samozřejmě, ochlazování prostřednictvím klimatizace je několikanásobně dražší než ohřívání vzduchu. Zde si můžeme výrazně pomoci zasklením s vysokou úrovní solární ochrany,“ připomíná Michal Hronský.

To, že tato otázka je v našich krajích hodně aktuální, dokládají také měření, podle kterých je v Praze vyšší úroveň slunečního záření než například v Paříži. „V našich podmínkách je výhodné využívat okna s nízkým solárním faktorem „g“. Platí to zejména pro větší zasklené plochy, jako jsou zimní zahrady či terasy, hlavně když mají jižní nebo západní orientaci,“ vysvětluje Michal Hronský.

Na trhu jsou velmi efektivní produkty, které omezují přehřívání interiéru a tím také snižují nároky na klimatizační zařízení. „Naši zákazníci si často vybírají produkty jako je Guardian SunGuard, či Guardian ClimaGuard. Dávají jim přednost před interiérovým nebo exteriérovým stíněním hlavně pro jejich účinnost, provozní efektivitu a odolnost. Tato skla mají navíc velmi příznivé hodnoty koeficientu Ug - v případě izolačních dvojskel až 1,0 [W/m2.K] a u trojskel dosahuje tato hodnota až k 0,5 [W/m2.K], což výrazně omezuje tepelné ztráty v zimní sezóně.“

Podle expertů by štítky měly zohledňovat také faktor propustnosti světla. Ten výrazně ovlivňuje celkovou energetickou spotřebu budovy už jenom tím, že čím více světla propustí, tím méně energie spotřebujeme na umělé osvětlení po dobu dne. Navíc, sluncem zalité interiéry mají pozitivní vliv na lidské zdraví, štěstí, komfort či produktivitu. Pro spotřebitele je tedy více než užitečné, aby byli informováni o propustnosti světla při rozhodování se o koupi oken.

Více informací
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.