logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

WACOtherm - zónová regulace topení s radiovým ovládáním I., popis systému

Účinná zónová regulace topení v centrálně vytápěných budovách, kde jsou jednotlivé místnosti různě využívány. Snadno aplikovatelná, cenově dostupná a efektivní regulace. Díky detekci osob v zóně reguluje teplotu dle aktuální situace. Také může být součástí programu rozpočítávání nákladů na topení.

Reklama

WACOtherm – RF zónová regulace topení automaticky udržuje pomocí radiové technologie předepsanou teplotu v jednotlivých zónách (místnostech). (Proto je též označovaná anglickou zkratkou IRC = Individual Room Control).

V každé zóně (místnosti) je udržována teplota přiměřená k účelu dané zóny (místnosti).

Časový průběh vytápění každé zóny (místnosti) může být nastaven individuálně, v souladu s režimem využívání zóny (místnosti).

Provozovatel objektu tak nejen zajistí optimální teplotní podmínky pro využívání budovy, ale ušetří i významnou část nákladů na vytápění.

Úspory nákladů na vytápění po zavedení systému RF zónové regulace, podle našich dosavadních zkušeností, v praxi zcela běžně přesahují hranici 20% nákladů.
Návratnost nákladů na zavedení systému WACOtherm se pohybuje v rozmezí 2 až 5 let.

V čem se WACOtherm liší od klasické zónové regulace topení?

Standardní zónová regulace topení

Klasickým modelem regulace topení v objektech je ekvitermní regulace s řídícím termostatem v jedné referenční místnosti. Znamená to, že ve všech místnostech objektu (otopné větve) kopíruje průběh teplot stejnou časovou charakteristiku, jaká je nastavena pro referenční místnost. Časová charakteristika topení musí být zavedena tak, aby pokud možno pokryla provozní dobu všech místností objektu. Ve všech místnostech objektu se tak topí na provozní teplotu i v době, kdy některé místnosti nejsou užívány. Ačkoliv se nesporně šetří tím, že dodávka tepla se reguluje na noční a denní provoz, není to ještě plně efektivní systém regulace.

RF zónová regulace WACOtherm

WACOtherm umožňuje detailně regulovat teplotu v jednotlivých místnostech v souladu s režimem jejich využívání. Když je možnost regulovat pouze jednu místnost, nemusíme plýtvat teplem v době, kdy tam nikdo není a tedy není nutné, aby místnost byla vytápěna na provozní teplotu. Zóna (místnost) je pouze temperována.

WACOtherm - RF zónová regulace topení
WACOtherm - RF zónová regulace topení

Pokud chceme zabezpečit situace, kdy má být v místnosti provozní teplota tak dlouho, dokud jsou tam lidé, pomůže WACOtherm senzor. WACOtherm detekuje automaticky přítomnost osob v místnosti. Zajistí buď provozní teplotu při pobytu osob v době, kdy už má být teplota snížená, nebo naopak sníží na temperování při nepřítomnosti osob v zóně, která by měla být, dle rozvrhu, v tu dobu na provozní teplotě. WACOtherm může být součástí softwarové aplikace, která umí automaticky radiově odečítat měřidla a vypočítávat spotřebu energií, takže nám okamžitě vyhodnotí a porovná měsíční náklady na topení. Šetříme tak své finance a naše chování je ještě více šetrné k životnímu prostředí! K ovládání aplikace WACOtherm stačí přístup k internetu a webový prohlížeč, takže teplotu lze nastavit nejen z domácího PC, ale i z PDA nebo z mobilního telefonu.

Hlavní přednosti WACOtherm – RF zónové regulace topení

Automatické udržování provozní teploty při přítomnosti osob

Tato funkce může být využita ve vybraných místnostech s nepravidelným provozem. WACOtherm registruje prostřednictvím čidla pohybu přítomnost osob v místnosti a na základě toho může korigovat časový průběh provozní teploty:

  • pokud je registrována v místnosti přítomnost osob v čase, kdy by se již měla snížit teplota (tj. na konci přednastaveného intervalu), systém udržuje pracovní teplotu do té doby, dokud je v místnosti registrován pohyb osob. Tímto se vyřeší například situace, kdy někdo zůstane v kanceláři i po pracovní době nebo se protáhne přednáška či prezentace v zasedací místnosti;
  • pokud není v místnosti registrována přítomnost osob v čase, kdy má být v místnosti provozní teplota, systém může po jistém nastavitelném čase automaticky snížit teplotu na mimoprovozní úroveň. Takto se vyřeší například situace, kdy je pracovník na služební cestě nebo na dovolené a v jeho kanceláři nikdo není přítomen.

(Funkci automatického udržování provozní teploty při přítomnosti osob lze kdykoli vypnout.)

Součinnost se systémem pro monitorování a správu bytových i nebytových objektů CEM

WACOtherm – RF zónová regulace topení může být integrální součástí komplexního systému pro správu bytových a administrativních objektů - CEM – Kontrola nákladů na bydlení. CEM slouží pro trvalý monitoring domovních systémů, on-line měření spotřeby vody, tepla, elektřiny a jiných energií a médií, průběžný výpočet nákladů na dodávky vody a energie a spravedlivé rozpočítání provozních nákladů mezi jednotlivé uživatele objektu. Uživatelé bytů či objektů pak mohou přes internetové rozhraní sledovat odečty měřidel ve svém bytě (objektu) ve formě grafů a tabulek ze svého počítače nebo telefonu kdekoliv se zrovna nacházejí. Přitom se zároveň průběžně propočítávají náklady na bydlení. On-line automatické odečty odesílají informace ihned po odečtu, tedy třikrát do hodiny, nepřetržitě, kontinuálně, takže grafy a tabulky, které uživatel vidí, jsou on-line aktualizované. V praxi tak vidíme každou změnu teploty či odběru elektřiny, vody atp. okamžitě!

Jak funguje WACOtherm – RF zónová regulace topení

Řídící jednotka

Řídící jednotkou systému WACOtherm je softwarová aplikace FLEA.

FLEA běží na průmyslovém počítači, který je zabezpečen proti výpadku napájení. FLEA umožňuje:

  • pohodlné nastavení teplotních programů (profilů) všech místností (zón) nejen z počítače řídící jednotky, ale i z libovolného počítače na lokální datové síti (LAN) nebo ze vzdáleného počítače přes Internet
  • systém je plně autonomní a funguje i při výpadku Internetu (pouze nelze dálkově měnit nastavení teplot), takže funkčnost regulace není na připojení k Internetu závislá
  • využívá propracované algoritmy tzv. PID-regulace (Proporcionální/Integrační/Derivační), která zajišťuje plynulou práci systému

PID regulace lze zjednodušeně popsat tak, že proporcionální složka regulační smyčky reaguje na konkrétní rozdíl teploty, integrační složka je vypočítána ze znalosti průběhu regulace v minulosti a derivační složka vychází z predikce průběhu teploty v budoucnosti.

Algoritmus PID-regulace je zatím nejmodernější algoritmus v systémech automatické regulace, který zajišťuje optimální funkčnost regulační smyčky s co nejrychlejšími náběhy a doběhy, přitom s minimálními překmity.

Referenční radiový teploměr

RF teploměr je v každé ovládané zóně (místnosti). Radiový teploměr měří průběžně teplotu v místnosti a odesílá řídící jednotce údaj o teplotě v intervalech 5 minut.

Radiový regulátor

V místnosti (zóně) je dále instalován radiem ovládaný regulátor, který na základě signálů od řídící jednotky ovládá regulační hlavice (servopohony), nasazené na ventily radiátorů. Regulační hlavice jsou ovládány bezpečným napětím 24 V, k jednomu regulátoru může být připojen libovolný počet regulačních hlavic.

Radiový přenos dat

Přenos dat mezi řídící jednotkou, teploměry a regulátory probíhá bezdrátově v radiové frekvenci 868 MHz. Počítač = řídící jednotka komunikuje s radiovou sítí přes ethernetovou bránu (WACO Ethernet GateWay), regulátor je vybaven vlastním radiovým modemem WACO, pro měření teploty se používají radiové teploměry WACO. Každý regulátor zároveň může sloužit i jako opakovač signálu pro vzdálenější regulátory a teploměry, čímž je zajištěno bezproblémové pokrytí radiovým signálem i u rozsáhlých objektů. Výkon radiových modulů činí cca 7 mW, což je mnohonásobně (cca 1000-krát) nižší výkon, než je například výkon mobilního telefonu a tato hodnota je hluboko pod všemi technickými i zdravotními limity. Radiové moduly jsou tedy zdravotně nezávadné a nezatěžují prostředí elektronickým smogem.

Součinnost s ekvitermní regulací

WACOtherm – RF zónová regulace je systém funkčně nezávislý na regulaci teploty topné vody podle vnější teploty (tzv. ekvitermní regulace). Pokud je v objektu systém ekvitermní regulace instalován, oba systémy se vhodně doplňují.

Spínání oběhového čerpadla

Je-li otopná soustava vybavena oběhovým čerpadlem, WACOtherm – RF zónová regulace může spínat i oběhové čerpadlo tak, aby čerpadlo pracovalo pouze tehdy, když je otevřen alespoň jeden topný kanál (tj. topí se alespoň v jedné zóně).

Praxe a použití systému WACOtherm – RF zónové regulace topení je popsána v druhé části článku o WACOtherm.

Pro konkrétní informace nebo poptávku nás, prosím, kontaktujte na www.softlink.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.