logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zemřel autor termohydrauliky

Zesnul odborník Jiří V. Ráž, který se zasloužil o zásadní zpřesnění výpočtů teplovodních otopných soustav. A také autor mnoha odborných článků na TZB-info.

Reklama

Život přináší vedle radostných chvilek rovněž okamžiky, při kterých vám nemůže být do zpěvu. Jako když vás navždy opustí člověk, kterého jste si nesmírně vážili jak po lidské tak profesní stránce. Člověk, který vás mnohému naučil, pomohl vám nahlížet na věci z úplně jiné perspektivy, dokázal vám doslova otevřít oči. Takovéto ztráty jsou přirozeně velice bolestivé.

Ve středu 12. května bohužel uzavřel svoji životní dráhu Jiří V. Ráž.

Vynikající topenář, autor přelomové termohydraulické metody výpočtu otopných soustav. Člověk, který navzdory tomu, že mu bylo kvůli nevyhovujícímu třídnímu původu odepřeno akademické vzdělání, zásadním způsobem přispěl ke změně zažitého paradigmatu. On ho prakticky změnil sám… S kolika takovými jste se v životě potkali? Čtenáři portálu TZB-info ho znali jako autora skvělých textů zabývajících se problematikou přesného návrhu ústředního vytápění, nebo jako přesvědčivého a trpělivého diskutéra.

Je to velká ztráta pro nás pro všechny, kteří jsme měli možnost s ním spolupracovat. Je to bezesporu velká ztráta pro celý topenářský obor. „Jirko, budeš nám moc chybět. Tvoje unikátní dílo, termohydraulika, tu ovšem zůstane navěky a bude nám Tvého geniálního ducha stále připomínat.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.