logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

5 nejčastějších chyb ve vytápění a jak můžete ušetřit energii | Uponor Smatrix Pulse

Vyvarujte se běžných chyb při vytápění a šetřete nejen energii, ale i peníze. Zjistěte více o vytápění a vydejte se novými směry pomocí Smatrix Pulse.

Reklama

Jakmile opadají listy ze stromů a venku se ochladí, začíná topná sezona. V závislosti na tom, kde bydlíte, je možné, že budete muset začít s vytápěním svého domova už v říjnu. Samozřejmě to stojí hodně energie, zdrojů a v neposlední řadě se to projeví na Vašem účtu za topení! Abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením v následujícím vyúčtování za topení, upozorňujeme na pět nejběžnějších chyb při vytápění a jak jim zabránit.

1. chyba: Skryté náklady na vytápění kvůli zanedbání projekční fáze

Při stavbě nového domu nebo renovaci je velmi důležité mít k dispozici řádný projekt vytápění a plán instalace, který vypočítá nároky na teplo i tepelné ztráty. Majitel domu se často dostane do pastí dodavatelů, kteří počítají s „přibližnými ukazateli z praxe“ a používají standardní přístupy. Neexistuje však standardní odpověď pro všechny jednotlivé domácnosti. Různá úroveň izolace, třída energetické účinnosti oken, poloha domu – to vše odpovídá specifickým potřebám vytápění. Instalační plán je stejně důležitý jako projekt vytápění, protože umožňuje efektivně vypočítat různé zóny v místnosti a umístění podlahového rozdělovače. Se správným plánem si můžete být jisti, že váš domov nebude přehřátý nebo nedostatečně vyhřívaný, což eliminuje skryté náklady na využívání celého systému.


2. chyba: Všechny pokoje jsou stejné

Centrální ovládání vytápění Vašeho bytu nebo domu na základě tzv. referenční místnosti – zní to jednoduše? Toto jednoduché řešení se nakonec může ukázat jako velmi drahé. Ne všechny pokoje jsou stejné, stejně tak není nezbytné vytápět všechny místnosti stejně. Zatímco většinu času během dne trávíte v obývacím pokoji nebo pracovně kde chcete, aby byly teploty příjemné a přispívaly k útulnosti místností, ložnice nebo koupelna se používají zřídka a nemusí v nich být stejné teplo jako v ostatních místnostech. Proč je tedy nepřetržitě vytápět?

Odborníci dokonce doporučují různé teploty pro různé místnosti. Obývací pokoj může být příjemný a útulný při 20 až 23 stupních, zatímco teplota v ložnici by neměla být vyšší než 18 stupňů, aby se zajistilo optimální prostředí na spaní.

Vědecká doporučení stranou: Každý má své individuální preference, nikdo by však neměl doma mrznout. Přesto dlouhodobé snížení teploty o jeden nebo dva stupně ušetří velké množství energie a peněz – a věřte nám, u systému podlahového vytápění nebudete pociťovat žádný rozdíl.

3. chyba: Když jdete z domu, vypínáte topení

Jste na několik hodin mimo svůj dům? Logickým řešením by bylo vypnout na tuto dobu vytápění, abyste ušetřili energii. Chyba! Toto je běžně mylná představa. Na vyhřátí chladné místnosti je třeba více energie, než když se místnost neustále vyhřívá minimálně na teplotu 16 stupňů. Zkuste spravovat své účty za vytápění a energii chytrým a energeticky udržitelnějším způsobem.

4. chyba: Čím více, tím lépe


Tato chyba je v ostrém kontrastu s chybou číslo 3. Ve snaze zabránit prochladnutí bytu nebo domu mnoho lidí nechává celý den termostat nastaven na vysokou teplotu. Chyba, která stojí obrovské množství energie: každý stupeň navíc stojí přibližně šest procent z Vašich celkových nákladů na vytápění. Při podlahovém vytápění nedochází k plýtvání tepla. Se standardními radiátory všechno teplo stoupá ke stropu a ohřátí celé místnosti vyžaduje čas a další energii. Plošné vytápění na bázi vody jako podlahové vytápění vyzařuje teplo do okolních těles a ohřívá vzduch na nižší teplotu, proto je možné dosáhnout vyšší úroveň komfortu a úspory energie.

U radiátorů musí mít radiátor až 65 °C, zatímco pro podlahové vytápění postačuje teplota vody 35 °C. To umožňuje dosažení mnohem vyšších úspor s ohledem na zdroj tepla.

5. chyba: Pootevřená okna

Jinou běžnou mylnou představou je, že pootevřené okno vpustí čerstvý vzduch a minimalizuje plýtvání energie. Toto tvrzení není pravdivé. Trvale pootevřená okna omezují výměnu vzduchu na minimum a současně přicházíte o teplo. Kromě toho se zdivo kolem okna ochlazuje, což vytváří ideální živnou půdu pro plísně. Doporučujeme intenzivní větrání při plně otevřeném okně. Stačí několik minut na to, aby se místnost naplnila čerstvým vzduchem a nespotřebovalo se tolik energie.

Ušetřete ještě více energie pomocí inteligentního systému Smatrix Pulse od společnosti Uponor

Smatrix Pulse je dokonalým řešením zónové regulace teploty pro optimalizaci vytápění a úsporu nákladů.

Chcete optimalizovat vytápění a šetřit energii a náklady? Seznamte se s Uponor Smatrix Pulse. Je to nový systém zónové regulace teploty od společnosti Uponor, vhodný pro podlahové vytápění. Smatrix Pulse Vám nabízí zcela nové možnosti: nastavte si maximální komfort v místnostech pomocí jednoduchého ovládání nebo různých aplikací pro chytré domácnosti. Bezdrátový termostat inteligentně řídí a optimalizuje Vaše vytápění. S funkcí Smatrix Pulse získáte: plnou kontrolu nad teplotami v místnostech, úsporu energie až o 20 % a plnou propojitelnost s jinými systémy, jako je Amazon Alexa nebo Google Assistant.

Ušetřete čas, energii a náklady – zlepšete si atmosféru Vašeho domova!

Přečtěte si více o systému Smatrix Pulse!
https://www.uponor.cz/produkty/zonova-regulace-teploty-a-privodu/uponor-smatrix-pulse

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.