logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Technika, která usnadňuje život

Koupelna - kultivovaná high-tech oáza

"Dříve bylo všechno jiné." To je pravda - alespoň pokud jde o koupelnu. "A dříve bylo všechno lepší." To zase tak pravda není - alespoň pokud jde o koupelnu. Stačí, když se ve vzpomínkách vrátíme o pár let nazpět. Kdo chtěl mít dříve kousek toho high-tech (tehdy toto slovo ještě vůbec neexistovalo) v koupelně, dotáhnul svůj starý "kazeťák" k vaně a poslouchal tam hity skupiny Beatles. A kdo byl úplně "in", ten už měl malý přenosný televizor. Vešel se pohodlně na odkládací plochu, a zatímco se na obrazovce odehrávaly intriky plné vášní seriálu Nemocnice na kraji města, relaxovali jsme ve vaně plné vody.

Technika tedy byla v koupelně odjakživa - jen trochu jiná. Příslušné veletrhy sanity ukazují, že koupelna dnes dosáhla statusu kultivované high-tech oázy. Řeč zde není o technických hračičkách, ale o elektronických produktech, které uživateli usnadňují život. V kombinaci s inovačními materiály a vynikajícím designem ukazují, že high-tech v domácí koupelně má jednoznačně své oprávnění.

Technika dobývá koupelny. Ale co to může být za techniku? Digitální osobní váhy a mobilní mp3 přehrávače to být nemohou. To jsou totiž již staří známí průvodci na cestách. A o sterilní afinitě k technice u moderních sociálních zařízení na dálničních odpočívárnách také nemůže být řeč. U veřejných zařízení totiž jde o něco jiného. Tam mají provozovatelé jiné důvody k rozhodnutí pro high-tech. V privátní koupelně jde však o komfort a design. Jako například u vanové baterie, která na stisknutí tlačítka pustí vodu přesně o požadované teplotě - a to velice spolehlivě, vždy znovu a znovu, den za dnem - dokud nedostane jiný "pokyn".

Vanové vychytávky

Multiplex Trio E je elektronicky řízená vanová baterie, se kterou výrobce Viega znovu objevil komfortní koupání. S její pomocí lze na stisknutí tlačítka předem navolit a uložit požadovanou teplotu koupele a požadované množství vody ve vaně. Souprava Multiplex Trio E si "zapamatuje" preferované množství vody až od tří uživatelů, stejně tak i teplotu, a tyto údaje předává směšovacímu ventilu. To pro majitele této nové vanové baterie znamená, že si během čekání na plnou vanu může přemýšlet o jiných věcech. Souprava Multiplex Trio E totiž automaticky zastaví přívod vody, jakmile je vana plná. Vana již nepřeteče, již žádné zděšené výkřiky kvůli tomu, že je voda ve vaně příliš horká (nebo příliš studená) - prostě komfortní a relaxační koupel.

Krásy WC

High-tech v koupelně však neznamená pouze používání techniky skryté pohledům. High-tech také znamená používání nových, neobvyklých materiálů, odkrývání cest pro zcela nový design. Pokud se zkombinují všechny tři věci najednou, splyne vynikající funkčnost s inovačními materiály a nadstandardním formálním jazykem, pak je užitná hodnota výrobků nejvyšší. Podívejme se speciálně na nezaslouženě opomíjené ovládací panely k WC. Zde výrobce Viega z Attendornu přišel s novými ovládacími tlačítky Visign, a vytvořil tak novou estetiku v oblasti WC. Sklo, které je v koupelně známé z doplňků, sprchových zástěn a koupelnového nábytku, poprvé použil i u ovládacích tlačítek. Výsledkem je produkt, z něhož čiší hodnota a zároveň lehkost. Dokládá svébytnost a progresivitu, ovšem aniž by byl v koupelnovém ansámblu dominantou.


Trend se ubírá cestou k náročnému technickému vybavení moderních koupelen. Elektronické rozlišení splachování toalety a pisoáru či teplota a množství vody na stisknutí tlačítka u elektronicky řízených koupelnových baterií již nejsou hudbou budoucnosti. (Fotografie: Viega)

Technicky obzvlášť zajímavá je varianta Visign for More sensitive. Kombinuje elektronické rozlišení známé z veřejných toalet s možností volby množství splachovací vody. Jednoduchý pohyb rukou stačí k tomu, aby voda začala téct. Dva kruhy naznačené na skleněné desce znázorňují intuitivní symboly způsobu fungování: velkým tlačítkem se splachuje plnou nádrží, menším tlačítkem jen třemi litry.


V tomto tvarově krásném ovládacím prvku se skrývá high-tech. Souprava Multiplex Trio E od společnosti Viega upravuje a sleduje předem navolenou teplotu vody na koupání a její množství až pro tři uživatele, a to spolehlivě a vždy znovu. (Fotografie: Viega)

A tím se dostáváme k třešničce na dortu, která nejvíce symbolizuje blízkost k technice. Volbou množství splachovací vody může čtyřčlenná domácnost v průběhu jednoho roku ušetřit přes 40 000 litrů pitné vody.


V tomto tvarově krásném ovládacím prvku se skrývá high-tech. Souprava Multiplex Trio E od společnosti Viega upravuje a sleduje předem navolenou teplotu vody na koupání a její množství až pro tři uživatele, a to spolehlivě a vždy znovu. (Fotografie: Viega)


Viega s.r.o.
logo Viega s.r.o.

Společnost Viega s téměř 5000 zaměstnanci po celém světě patří k předním výrobcům instalační techniky v oblasti sanity a vytápění. Na trvalém úspěchu firmy se pracuje v deseti světových lokalitách. Výroba je soustředěna do čtyř výrobních závodů v Německu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.