logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Doporučení pro výběr klimatizace


S létem a horkými dny se každý zamýšlí nad tím, jak by toto roční období strávil co nejpříjemněji. Řešením je klimatizace, která je dnes již neodmyslitelnou součástí kanceláří, obchodů, restaurací, průmyslových objektů, ale i domovů.

Klimatizace je zařízení, které odebírá teplo z jednoho prostoru a předává ho do jiného. Nedochází přitom k výměně vzduchu – větrání, ale pouze k jeho ochlazování a případnému čištění pomocí vestavěných filtrů.

Moderní klimatizační jednotky navíc v chladnějším období mohou fungovat jako tepelné čerpadlo a v místnosti místo chlazení naopak přitápět.

Princip klimatizace
Princip klimatizace

Jak správně zvolit?

Klimatizační jednotky se vyrábí v mnoha provedeních, která umožňují vybrat si správný typ pro každý prostor. Pro velké objekty a komerční budovy jsou k dispozici rozsáhlé systémy, pro menší objekty, byty či jednotlivé místnosti existují jednodušší typy.

Mobilní klimatizace jsou určené pro jednoduché lokální chlazení malých prostor a jednotlivých místností (do 50 m3). Je to samostatný, volně stojící přístroj, který můžeme kdykoliv libovolně přemístit. Poslouží také jako nouzové řešení v místech, kde použití větších systémů není konstrukčně možné. Jednotka obsahuje výměníkovou a chladící část a je opatřena vývodem teplého vzduchu, který je nutno směrovat z okna nebo přes zeď ven.

Mobilní klimatizace
Mobilní klimatizace

Vnitřní teplý vzduch z místnosti je jednotkou nasáván, průchodem přes zařízení se ochlazuje a studený se vyfukuje zpět do místnosti. Odebrané teplo pak vychází do venkovního prostoru. Místností tedy cirkuluje stále stejný vzduch, který je jen ochlazený na nižší požadovanou teplotu.

Výhodou mobilní klimatizace je její jednoduché a rychlé zapojení a mobilita – podle potřeby lze klimatizační jednotku kamkoliv přenést. Pořizovací cena se pohybuje kolem 10 tisíc korun. Nevýhodou mobilní klimatizace jsou nízká účinnost, velký hluk, spotřeba a nemožnost topit na principu tepelného čerpadla.

Dělená (splitová) klimatizace může sloužit jak k chlazení objektu, tak i k jeho přitápění v zimních měsících. Je tedy určena pro celoroční provoz. Její součástí je vnitřní a venkovní jednotka, které jsou vzájemně propojené. Systém je napevno zabudován na požadovaném místě, jeho provoz je velmi účinný a tichý. Hodí se pro byty a rodinné domy, ale i pro větší objekty a komerční budovy.

Dělená (splitová) klimatizace
Dělená (splitová) klimatizace

Splitový systém obsahuje pracovní látku (chladivo), které v zařízení cirkuluje a díky svým speciálním vlastnostem dokáže v závislosti na tlaku a teplotě snadno měnit skupenství. Podle potřeby tak předává tepelnou energii s vysokou efektivitou. Další jeho součástí je jedna společná venkovní jednotka a několik vnitřních – podle toho se dělí na splitové (1+1 – jedna venkovní jednotka a jedna vnitřní) a multisplitové (1+2; 1+3; 1+4 atd. – jedna venkovní jednotka a libovolný počet vnitřních).

Venkovní jednotka, umístěná na fasádě, balkoně nebo střeše, pracuje s vysokou účinností a nízkou spotřebou. Klimatizace s funkcí chlazení a topení na principu tepelného čerpadla představuje plnohodnotný topný zdroj. Kvalitní jednotky vzduch v místnosti díky vestavěným filtrům také intenzivně čistí a ionizují.

Pořizovací cena kvalitních jednotek je vyšší v porovnání s mobilní klimatizací. Systém dělených klimatizací je zároveň složitější na instalaci.

Výpočet chladicího výkonu

Určení velikosti potřebného chladicího výkonu byste měli pokud možno svěřit odborné firmě/dodavateli. Pro orientační výpočet můžete využít naši pomůcku – kalkulačku na Výpočet chladicího výkonu klimatizace.

Zvýhodněná sazba

Pokud plánujete klimatizovat celý byt, resp. většinu obytných místností pomocí splitové jednotky pracující na principu tepelného čerpadla, můžete požádat o přiznání zvýhodněné sazby D56d/C56d. Podmínky přiznání sazby doporučujeme zjišťovat ještě před nákupem a instalací klimatizace a rádi vám je vysvětlí naši poradci v Centru energetického poradenství PRE.

Závěr

Přijďte se poradit, jak správně větrat a jak vybrat vhodnou klimatizační nebo rekuperační jednotku pro vaši domácnost či firmu.


V Centru energetického poradenství PRE se můžete seznámit s funkčním exponátem mobilní i splitové klimatizace nebo rekuperační jednotky.

Zákazníci PRE mají možnost využít slevu na nákup klimatizačních jednotek
od našich partnerů.

Těšíme se na vaši návštěvu!

Centrum energetického poradenství PRE
Jungmannova 747/28 (palác TeTa), Praha 1
Tel.: 840 550 055
E-mail: poradce@pre.cz
www.energetickyporadce.cz
www.facebook.com/energetickyporadce


A-Z energetické služby na klíč od PRE
logo A-Z energetické služby na klíč od PRE

Společnost PREenergo, a. s., a je dceřinou společnosti Pražská energetika, a. s., a patří do Skupiny PRE. PREenergo zajišťuje kompletní energetické služby spojené s dodávkou elektřiny a plynu včetně jejich financování. Nabídka je určena pro byty, rodinné ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.