logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Příklad využití střešní krytiny na fasádě rodinného domu

Prosklení a otevřená galerie skvěle ladí s tmavě šedou falcovanou střešní krytinou Lindab SRP Click
Prosklení a otevřená galerie skvěle ladí s tmavě šedou falcovanou střešní krytinou Lindab SRP Click

Mladá rodina si pro své bydlení vysnila rodinný dům, který upoutá na první pohled netradičním řešením, bude reprezentativní a přitom funkční. S původním projektem domu byli majitelé nespokojeni, a tak začali spolupracovat s architekty z MIO architects. Ti z dřívějšího projektu zachovali velké prosklení a otevřenou galerii, s nímž skvěle ladí tmavě šedá falcovaná střešní krytina Lindab SRP Click.

Reklama

Aby dům působil kompaktně, je tato střešní krytina Lindab SRP Click využita i na plášť celého domu. Na výraznosti a kontrastu mu dodává kombinace fasády na bočních zdech s bílými štíty, do nichž jsou umístěna okna s výrazným orámováním.

Lindab SRP Click patří díky svým vlastnostem (dlouhá životnost, nízká hmotnost, snadná montáž, univerzální využití na různých typech domů včetně komplikovanějších střech) k velmi vyhledávaným drážkovaným střešním krytinám na českém trhu. Elegantní a nadčasový design ji však předurčuje také k méně tradičnímu využití: jako stěnová lamela může tvořit samostatnou fasádu nebo téměř kontinuálně navazovat na střešní plochu, takže dům pak působí velmi kompaktně.

Autorka realizace, architektka Jana Šimánková z Mio architects k tomu uvádí: „Majitelům domu se líbí jednoduchá a funkční architektura – a střecha z prvotřídní švédské oceli tento směr přesně vystihuje. Použitím stejné krytiny i na fasádu jsme celý objekt výrazově zjednodušili a ozvláštnili. Dům má jednoduchou hmotu v podobě obdélníku se sedlovou střechou, která mu propůjčuje zcela klasický tvar a přitom moderní vzhled. Fasáda je ještě vylepšena o detail skrytého žlabu. Jako kontrast s výrazově silnému plechovému opláštění jsou řešeny štítové stěny, které mají standardní kontaktní systém s bílou omítkou. Jako propojení fasád funguje lemování štítové stěny a oken, které je provedeno ze stejného materiálu.”


Realizaci střechy a opláštění fasády zajišťovala společnost STŘECHY KUČERA, jejíž zástupce Kamil Kučera dodává: „Už při prvotních návrzích – v projektové dokumentaci a vizualizaci rodinného domu – se jako realizační firma vždy zamýšlíme nad řešením detailů a dlouhodobou funkčností i trvanlivostí způsobu řešení. Při této realizaci se jednalo především o zapracování střešních oken v sestavách nad sebou, zhotovení zaatikového žlabu a opláštění provětrávané fasády s detaily u veškerých otvorů, tak, aby působily čistě, ve stejných liniích a moderně. To se podařilo pomocí atypických klempířských prvků a bez použití viditelného kotvení. S krytinou Lindab SRP Click se pracuje velmi dobře, protože je na zpracování detailů velmi tvárná. Díky velmi kvalitní technické podpoře a servisu ze strany Lindabu i dostatečným skladovým zásobám včetně doplňkových prvků (tabule a svitky plechu, okapy Lindab Rainline aj.) realizace atypického rodinného domu v Jesenici probíhala vždy plynule a v souladu se stanoveným časovým harmonogramem.”


Umístění domu na pozemku výrazně ovlivnila orientace ke světovým stranám. Prosklená hlavní obytná místnost, hostinský pokoj a zahrada jsou obráceny k jihozápadu. Aby tyto klidové části nebyly rušeny, vyřešili architekti přístup do domu a příjezd aut vytvořením krytého stání, které je propojeno se vstupem do domu zastřešeným chodníkem. V přízemí má dům vedle hostinského pokoje a hlavní obytné místnosti, propojené s kuchyní, také prostornou technickou místnost, samostatnou toaletu a koupelnu. V patře je ložnice se šatnou a koupelnou a dětský pokoj se stejným příslušenstvím. V interiéru tvoří významný prvek celé dispozice jednoramenné schodiště umístěné do hmoty „boxu”, který je dělicím prvkem mezi jídelnou, kuchyní a obývací částí. Tato hmota podle architektů využívá principu „vykousnutého jablka”. Zvenku je opláštěna akátovým dřevem, stejným jako na podlaze, a uvnitř má zářivý odstín červené. To je patrné na schodišti a korpusu kuchyňských skříněk. Tento box tvoří v patře galerii, po níž je přístup do dětského pokoje. Místo zábradlí slouží systém z bezpečnostních sítí, které se například nad kuchyní dají využít jako místo k odpočinku.


Celá výstavba rodinného domu trvala 14 měsíců. Majitelé se v něm stihli již dokonale zabydlet, takže mohou mluvit o svých zkušenostech s výstavbou a užíváním domu. „Velmi se nám vyplatila důkladná a pečlivá příprava celého projektu. Když chcete stavět dům, který vybočuje z běžného designu, je třeba už v předprojektové fázi úzce spolupracovat se zkušenými architekty. Podle našeho názoru není v silách laika postihnout všechny peripetie, které s sebou výstavba i provoz rodinného domu přinášejí. My jsme na začátku řekli architektům naši celkovou představu a pak už je nechali pracovat. Tento přístup se nám vyplatil: architekti totiž na rozdíl od nás laiků věděli přesně, jak bude vše fungovat a působit dohromady, a mohli tak korigovat naše představy. Díky tomu máme dům, v němž se cítíme výborně. Náš hlavní požadavek – mít celou jednu stranu obytného prostoru prosklenou a otevřenou do střechy – byl beze zbytku naplněn. Tmavě šedá falcovaná střešní krytina Lindab SRP Click, kterou nám architekti doporučili, je elegantní a díky příznivému poměru cena-výkon zároveň i funkční. Obavy, že plech na střeše a fasádě může být za prudkého deště hlučný, se v žádném případě nenaplnily,” říkají majitelé domu.


Stylový rodinný dům je jen jednou z mnohostranných možností využití, na které se Lindab SRP Click díky svým vlastnostem hodí. Krytina se zaklapávacími zámky je totiž obecně univerzální prvek, který se může orientovat vertikálně i horizontálně. Lze ji proto použít na stěny i střechu. „V rámci fasádních aplikací je esteticky zajímavé doplnit plechové plochy dřevem,” doplňuje Štěpán Lášek, produktový manažer společnosti Lindab s.r.o. „Oba materiály jsou totiž ve své podstatě přírodní. Použití se nabízí rovněž v komerční oblasti, kde lze vytvářet různobarevné fasády na přání, třeba i ve firemních barvách provozovatele budovy. Dobře lze plechové obklady uplatnit také u budov ležících velmi blízko frekventovaných komunikací, kde fasády v zimních měsících trpí sněhem, vodou a solí z přilehlé silnice. V posledních letech se též vyvíjí systém plechového pláště budovy, aplikovaného přímo na izolant bez provětrání a vytvoření sendvičové konstrukce bez tepelných mostů – to přináší výhody a úspory při jednodušším návrhu a rychlejší realizaci stavby.”




Zdroj: © fotografie exteriéru (střecha a fasáda Lindab SRP Click) a interiéru rodinného domu v Jesenici u Prahy:
Lindab ve spolupráci s realizační firmou STŘECHY KUČERA a architektonickým studiem Mio architects

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.