logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Pěnový polystyren: spolehlivé a efektivní řešení pro zateplení s dlouhou životností

Zateplením lze průměrně ušetřit okolo 50 % výdajů na energie. Investice se při využití dotace běžně navrátí do 10 let, což je pětkrát kratší doba než běžná životnost zateplení. Nejvyužívanějším materiálem pro zateplení v Česku je pěnový polystyren, který je 100% recyklovatelný.

„Zateplením lze průměrně ušetřit okolo 50 % výdajů na energie, v případě kvalitní komplexní renovace (zateplení, rekuperace, OZE, okna) až o 70–90 %. Investice do zateplení je jednorázová, avšak spotřebu energií na vytápění snižuje trvale. Tepelný komfort a kvalita vnitřního vzduchu mají navíc výrazný vliv na zdraví a kvalitu života obyvatel domu. Zateplení se tak stává spolu se zajištěním výměny vzduchu klíčovým prvkem moderního a udržitelného bydlení,“ uvádí Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

„Před 10 lety se návratnost investice do zateplení bez dotace pohybovala okolo 20 let, s dotací poté vycházela na necelých 15 let. Dnes se při využití dotace z programu Nová zelená úsporám investice běžně vrátí do 10 let, často i dříve. To je pětkrát kratší doba, než je běžná životnost opatření,“ dodává Zemene.

Při správné aplikaci v rámci ETICS je navíc prokazatelná životnost izolace z polystyrenu i více než 50 let, což je možné doložit systémy realizovanými cca před 60 lety v tehdejším západním Německu. Předpokládá se, že tepelné izolace z pěnového polystyrenu si zachovají své vlastnosti po dobu nejméně 100 let.

Polystyren je dnes nejčastěji používán jako izolace budov ve stavebnictví nebo jako ochranný obal např. na bílé zboží, elektroniku či převoz ryb a potravin. Využívá se i jako surovina pro zhotovení modelů, kulis, různých forem pro odlévání kovů, ochranných prvků (cyklistické či lyžařské přilby, dětské autosedačky) a pro celou řadu jiných výrobků.

Pro více informací o pěnovém polystyrenu navštivte www.epscr.cz, pro informace o jeho recyklaci poté www.recyklujemepolystyren.cz.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.