logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Češi se v recyklaci EPS lepší, 80 % by ocenilo separátní kontejner v místně svého bydliště

Z průzkumu Sdružení EPS vyplynulo, že se třídící návyky Čechů v porovnání s loňskem zlepšily. Zhruba 80 % dotazovaných by uvítalo samostatný kontejner na pěnový polystyren v místě svého bydliště.

Sdružení EPS ČR realizovalo průzkum, v němž se dotazovalo 800 respondentů na otázky z oblasti třídění a recyklace. Z průzkumu vyplynulo, že více než polovina respondentů (60 %) obalový EPS vynáší do žlutých kontejnerů. V porovnání s průzkumem z minulého roku zde registrujeme nárůst o 3 procentní body. Čtvrtina dotazovaných uvedla, že odváží obaly z pěnového polystyrenu přímo do sběrného dvora, což je o jeden procentní bod více než loni. Desetina respondentů uvedla, že odpad z pěnového polystyrenu netřídí, tzn. vyhazuje jej do směsného odpadu. Oproti loňsku zde registrujeme úbytek o 3 procentní body. Stejný počet respondentů (5 %) jako loni, uvedl, že obaly vrací přímo prodejci.

Třídící nádoba na pěnový polystyren, Kralupy nad Vltavou
Třídící nádoba na pěnový polystyren, Kralupy nad Vltavou

Možnosti separátního sběru EPS

Z průzkumu nadále vyplývá, že 93 % dotazovaných by v případě výskytu samostatného kontejneru na odpadní EPS v místě jejich bydliště tuto možnost využilo a polystyren třídilo separátně. Na otázku „Uvítali byste samotný kontejner na EPS?“ reagovalo 80 % respondentů pozitivně (37 % ano a 43 % spíše ano). „V rámci Sdružení EPS ČR jsme koncem loňského roku uvedli do praxe první pilotní projekt odděleného sběru odpadního polystyrenu. Na sídliště v Kralupech nad Vltavou byla umístěna nádoba určená pouze pro odpadní EPS. Za měsíc a půl provozu do ní bylo vytřízeno 42,5 kg. Odpad byl následně odvezen přímo do sběrného dvora. Pilotní projekt se setkal s úspěchem a ukázal, že separovaný sběr EPS na sídlišti je možný,“ uzavírá Zemene.

Více o recyklaci EPS


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.