logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zářná budoucnost pro ohýbaná skla


ING Pavilion, Nizozemsko, Amsterdam. Architekt: Powerhouse Company, zpracovatel skla: TVITEC + FLINTERMANN, montáž: IFS Building Systems.

Jen málo architektů je omezeno svou představivostí, nicméně mnozí jsou limitování stavebními materiály, se kterými pracují. Pokud jde o skleněné fasády a zejména oblouková skla, tato omezení se naštěstí začínají uvolňovat.

Reklama

Vysoká odbornost je při výrobě ohýbaných skel klíčová

Během výroby zakřiveného skla je rozhodující vliv odborných znalostí dodavatele skla a správné řízení výrobního procesu je základem úspěchu. Přestože se nyní používají objemnější pece, které se starají o zvětšující se rozměry skla a došlo i k vylepšení ohýbacích strojů, dosáhnout stejných vlastností a vzhledu ohýbaných skel, jako mají současná nejvýkonnější skla na rovných fasádách, může být výzvou.

„Používáme druhy skla s komplexními povlaky, abychom vyhověli nejnovějším energetickým předpisům v oblasti budov,“ uvedl Project Market Manager ve společnosti Guardian Glass Michal Hronský. „Tyto povlaky jsou mechanicky a chemicky citlivé, takže je obtížné je ohnout bez poškození nebo ztrát z hlediska výtěžnosti. To znamená, že ohýbání moderního architektonického skla s povlakem se stalo váženou specializací, a ne každý to dokáže,“ dodal Hronský.

Přirozené světlo

Použití zakřiveného skla pokročilo nejen v případě materiálů a tvarů, ale i v aspektech sluneční, tepelné a akustické ochrany. Účinnější stínění může pomoci snížit potřebu chlazení a klimatizace a k tomu přidružené náklady. Skleněná zavěšená fasáda umožňuje nejen větší využití přirozeného světla, ale také pomáhá z budovy vytvořit udržitelnější a příjemnější prostor pro práci i bydlení.

V případě ING Pavilionu architekt vyžadoval vysokou propustnost světla, ochranu proti slunečnímu záření, neutrální vzhled a co nejnižší úroveň zrcadlení. Pro splnění těchto požadavků bylo vybráno sklo s povlakem a s kontrolou slunečního záření SunGuard® SuperNeutral (SN 70/37). Sklo má neutrální, průhledný vzhled s nízkou odrazivostí a konzistentní barvou. Multifunkční povlak také minimalizuje potřebu umělého světla a nabízí vynikající tepelnou izolaci.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.