logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Energetická náročnost domů klesla za 20 let i díky zateplení o 30 %

V roce 2017 bylo v Česku spotřebováno 60 100 tun pěnového polystyrenu, o 3,8 % více než v roce 2016. Po propadu v roce 2016 se tak spotřeba EPS vrátila zpět nad hranici 60 000 tun.

Energetická náročnost domů klesla za 20 let i díky zateplení o 30 %

Na růstu se podílí především stavebnictví, kde je polystyren hojně využíván jako tepelný izolant fasád. Zatepleno je v České republice podle statistik 47 % domů a bytů. Naše země tak vykazuje nejvyšší podíl zateplení pomocí ETICS na osobu z celé Evropy. Podíl polystyrenu v aplikacích ETICS přitom zaujímá až 82 %.

Pěnový polystyren je znám jako bílý či šedý lehký, přesto velice pevný izolační materiál. Obsahuje totiž 98 % vzduchu a pouze 2 % polystyrenu. Pro tyto vlastnosti mají desky z pěnového polystyrenu více než 50 let nezastupitelnou roli při zateplování budov. Spotřeba EPS přitom dlouhodobě roste – loni o 3,8 % na celkových 60 100 tun za rok. „Za loňským nárůstem spotřeby kupodivu nebyl vývoj stavebnictví jako segment, který rostl jen o 2,1 %, ale stále sílící snaha o snížení energetické náročnosti domů. Přirozeně zejména těch starších, kde zateplení hraje bezesporu hlavní roli,“ vysvětluje předseda Sdružení EPS Pavel Zemene.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.