logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Zajímavosti z ISH 2019 – díl 3.

Od veletrhu ISH 2019 ve Frankfurtu n/M uplynul měsíc, ale jeho dozvuky budou znít ještě dlouho. V tomto článku jsou shrnuty některé postřehy a zajímavosti z prohlídky veletrhu.

Reklama

Termo fotovoltaický kolektor jako zdroj elektřiny a tepla pro tepelné čerpadlo

Termo fotovoltaický kolektor jako zdroj elektřiny a tepla pro tepelné čerpadlo

Na ISH vystavila firma NIBE kombinovaný tepelný a fotovoltaický kolektor NIBE PVT pro spolupráci s tepelným čerpadlem. Kolektor generuje nejen elektřinu, ale také teplo ze slunečního záření. Elektřina může být využita různě, teplo se přenáší přes teplonosnou kapalinu na tepelné čerpadlo voda-voda. Tím se zvyšuje účinnost kolektoru, a tepelné čerpadlo pracuje za příznivějších podmínek. Pro spotřebitele je důležité, že jde o systém, který dokáže vytápět domov stejně pohodlně, jako například s plynovým kotlem. Pro oblast Nizozemska je doporučena typická kombinace tepelného čerpadla NIBE F1255 voda-voda a sestavy osmi PVT kolektorů zaujímajících 16 m2 střešní plochy. Modulární koncepce umožňuje sestavovat kolektory pro tepelná čerpadla od 4 kW do 60 kW.

Scanery pro převod reality do 3D

Projektování nových objektů ve 3D je dnes již poměrně běžné. Jenže většina prací týkajících se i oboru TZB probíhá v objektech starších. Je velké štěstí, pokud je k dispozici alespoň „papírová“ dokumentace. Mnohdy však zcela chybí, je nekompletní. Protože se pracovat s papírem bude stále méně projektantů, nezbude nic jiného než co nejrychleji zaměřit prostory ve stávající budově a převést je na 3D model. Moderní možnost přináší automaticky pracující laserové scannery, které rozměry místností samy zaměří, z mračna získaných bodů pak software vytvoří 3D model každé místnosti a pak z místností poskládá celý objekt.

Scanery pro převod reality do 3D
Scanery pro převod reality do 3D

Například HottScan umí scanovat v úhlu 360 stupňů za 2 minuty, pořídí i fotodokumentaci, panorama, zvládá export do CSV, DWG/DXF, Collada. Trimble zvládá scanovat rychlostí až 1 milión bodů za sekundu, má dosah až 120 metrů. Modely místností se skládají z měření z více poloh, a tak lze zachytit i prostory s rohy, výčnělky, nikami atp.

Význam včasného dodatečného převedení historické reálné stavby do podkladu pro archivaci, případné opravy, bohužel dokládá i nedávný požár katedrály Notre - Dame v Paříži.

BIM

O projektování formou BIM se na ISH hovořilo doslova všude. Výrobci se předhání, který z nich má větší část svého sortimentu dostupnou nejen v 3D formátu, ale včetně datové základy pro BIM. Není tak divu, že pro BIM bylo na ISH vytvořeno centrum, kde bylo možné získat informace v rámci přednášek a rovněž konzultací.

Stropní panely včetně světel

Stropní panely včetně světel dodávané formou stavebnice skrývající se pod značkou KSP to go (www.ksp2go.com) vyvinula česká firma Kotrbatý. Existuje řada možností, ve kterých je stropní vytápění výhodné, a přitom jde o jednoduché případy, které nevyžadují individuální přístup. Typicky třeba garáže u rodinných domů, malé provozovny atp.

BIM
BIM
Stropní panely včetně světel
Stropní panely včetně světel

Velkoplošné chlazení je „sourozenec“ vytápění

Zásadní cíl snížit emise CO2 je spojen s přechodem na nízko potenciální zdroje tepla nebo chladu. Podle slov zástupců firmy FV-Plast je tento vztah v Německu, vlasti veletrhu ISH, velmi příznivě vnímám a zájem o velkoplošné chlazení trvale roste. Je nutné si uvědomit, že zatímco při výrobě tepla se vložená mechanická energie mění na teplo a příznivě se přičítá k výsledku, tak v případě chladu tomu tak není, a proto chladicí faktor (SER) nižší, než jak je možné u faktoru topného COP. Chladicí faktor roste s růstem provozní teploty chladicí vody a tato teplota je v případě velkoplošného chlazení vyšší, než může být v případě chlazení přes vzduch. Navíc velkoplošné chlazení umožňuje využít formu freecoolingu, aneb chlazení bez využití chladicího stroje, ideálně ve spojení s vrty pro tepelná čerpadla země-voda. České velkoplošné otopné a chladicí systémy FV-plast založené na transportu tepelné energie vodou se tak na ISH ukazovaly perspektivní cestu k energeticky pasivním domům s vysokým komfortem bydlení.

Keramika a sálavé teplo

Když už jsme u českých firem, tak Fenix Jeseník mimo jiné na ISH prezentoval 2 novinky - Keramický panel ECOSUN Ceramic, který budeme nově nabízet ve 4 různých rozměrech a 4 barevných provedeních (Basalt black, Calacatta, Beton a Concrete Taupe). Panely jsou ze slinuté keramiky o tloušťce 6mm a působí elegantním dojmem. Panely je možné opatřit jednoduchým i dvojitým držákem ručníků a také doplnit o bezdrátovou regulaci.

Druhý výrobek je termostat TFT wifi. Jedná se o novou verzi TFT termostatu s celoplošným skleněným plně dotykovým displejem, navíc v provedení WIFI ! Termostat budeme nabízet ve 2 barevných provedeních – bílá a černá a součástí bude ke stažení zdarma Aplikace, jak pro iOS i Android.

Velkoplošné chlazení je „sourozenec“ vytápění
Velkoplošné chlazení je „sourozenec“ vytápění
Keramika a sálavé teplo
Keramika a sálavé teplo

Virtuální realita a řemeslo

Virtuální realita a řemeslo

Ve více expozicích bylo možné se setkat s lidmi, kteří měli nasazeny brýle pro virtuální realitu a „prapodivně se pohybovali a kroutili rukama“. O co šlo? Třeba si virtuálně trénovali výměnu vadného dílu v kotli. V současnosti dostává využití virtuální reality v TZB nejen funkci prohlížení například plánovaného vybavení koupelen, ale i formu výukovou a vzniká prostředek pomáhající řemeslníkům. V provozu jsou i stovky typů zdrojů tepla nejrůznějšího stáří od jednoho výrobce a servisní technik by je měl všechny do detailu znát. To není možné, zvláště když například působí v oboru jen krátce. Výrobci toto vědí a ti přední vidí cestu, jak takovým řemeslníkům, technikům, pomoci. A to virtuální realitou. V ní není problém si nacvičit správné postupy prací u kteréhokoliv zařízení, jehož data do software výrobce zadá. Pro mladé je navíc tento způsob velmi příjemný, neboť má cosi společného s herním prostředím. A tak mohou mít po ruce pomocníka, která v sobě má desítky let zkušeností.

Mimochodem, v rámci sekce veletrhu ISH zaměřené na mladé, byl prezentován trenažér na svařování nerezové ušlechtilé oceli v ochranné atmosféře rovněž částečně pracující se umělou realitou. Po provedení svaru trenažér vyhodnotil postup svařování, kvalitu svaru. Když se uváží, kolik svarů musí svářeč provést, než se z něj stane odborník, co by stál materiál, který zkazí, tak se takový trenažér zaplatí. A navíc, ne z každého zájemce se podaří vyškolit kvalitního svářeče. Je zřejmé, že i tudy se již ubírá výuka praxe.

Pro potěšení oka z ISH na závěr - fitinková katedrála a maskoti

Pro potěšení oka z ISH na závěr - fitinková katedrála
Fitinková katedrála
Pro potěšení oka z ISH na závěr - maskoti
Maskot
Pro potěšení oka z ISH na závěr - maskoti
Maskot

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.