logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Klimatická neutralita ve stavebnictví? STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Digitální nástroje umožňují prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu a rozšířené reality zobrazovat 3D informace z elektronického modelu stavby přímo do terénu.
Digitální nástroje umožňují prostřednictvím chytrého telefonu či tabletu a rozšířené reality zobrazovat 3D informace z elektronického modelu stavby přímo do terénu.

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům ovzduší. Skupina STRABAG plánuje v rámci své udržitelné strategie nazvané Work on Progress dosáhnout postupně do roku 2040 klimatické neutrality ve všech svých činnostech.

STRABAG hodlá přistoupit ke změnám ve všech oblastech své činnosti, a to jak při výrobě stavebních materiálů, při samotné výstavbě, tak v administrativním provozu. Svým přístupem chce inspirovat i ostatní hráče na trhu a přispět tak k uhlíkově neutrální Evropě.

Čím nahradit tradiční stavební materiály? Přece recykláty

„Největší část emisí CO2 ve stavebnictví vzniká již při výrobě stavebních materiálů. Recyklace je proto důležitou součástí strategie. Příkladem je výroba asfaltu. Koncernu STRABAG se postupně daří zvyšovat podíl asfaltových směsí, ve kterých je použit recyklát. V roce 2022 bylo v České republice vyrobeno za použití asfaltového recyklátu 80 % asfaltových směsí a v roce 2023 se tento podíl navýšil na 83 %,“ komentuje strategii předseda představenstva společnosti STRABAG a.s. Moritz Freyborn a doplňuje: „Díky naší nejmodernější obalovně ve Vinařicích, která umožňuje výrobu asfaltové směsi s využitím až stoprocentně recyklovaného materiálu, šetříme výrazně při výrobě asfaltových směsí neobnovitelné zdroje, díky čemuž snižujeme objem nově nakupovaného pojiva a kameniva.“

Smysl vidí STRABAG i ve spolupráci se startupy, které přicházejí s novými technologiemi a postupy. Například na Slovensku spojila firma síly s inovativním startupem EcoButt, který přišel s nápadem používat recyklované cigaretové nedopalky jako alternativní příměs do asfaltových směsí. Granulát EcoButt splňuje všechny požadované technické parametry a je plnohodnotnou náhradou celulózy.

Důležitým prvkem strategie je ale i opětovné zpracování stavebně demoličního odpadu, který by jinak skončil na skládce. STRABAG aktuálně recykluje až 300 000 tun suti, kterou následně využívá při výstavbě.

Vpřed digitalizaci a efektivitě

Míru CO2 v ovzduší ovlivňují i zdánlivé drobnosti, jako je nepřesné plánování, kvůli kterému dochází ke zbytečnému plýtvání nejen materiálu, ale i pohonných hmot či k nákladným prostojům. Právě na pečlivé plánování se STRABAG zaměřil a za pomoci metody LEAN.Construction nastavuje pracovní postupy co nejpřesněji a nejúsporněji tak, aby materiály, stroje a lidé byli ve správný čas na správném místě. Potenciál úspor a efektivity využívá STRABAG plně v oblasti digitalizace.

Více informací

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.