logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

BASF přichází s bedněním vyrobeným pomocí 3D tisku

Na první Mezinárodní konferenci o betonu a digitální výrobě, která se konala od 9. do 13. září ve švýcarském Zürichu, představila společnost BASF univerzální portfolio svých inovativních řešení pod značkou Master Builders Solutions®.

Reklama

Využití 3D tisku při výrobě bednění a betonových odlitků

Technici BASF účastníkům mimo jiné předvedli praktické využití 3D tisku při výrobě bednění a betonových odlitků. Tuto novou aplikaci umožňují inovativní systém a speciálně uzpůsobené betonové materiály. Betonové přísady a spárovací hmoty od Master Builders Solutions®, které byly optimalizovány pro plnění vytištěných bednění, lze již dnes nasadit při stavebních projektech.




3D tisk je výrobní postup, během nějž obrobky vznikají po vrstvách v počítačem řízeném procesu. Tímto způsobem se dají vytvářet velmi složité tvary, a to včetně bednění pro betonové lití. Při 3D tisku se produkuje bednění pro stěny nebo fasády s integrovanými vzory, které konvenční cestou nelze vytvořit vůbec nebo jen se značným úsilím.

BASF si plně uvědomuje potenciál 3D tisku nejen ve stavebnictví, také proto spojujeme síly s progresivními menšími firmami, jako BigRep či Materialise, a do technologie investujeme značné prostředky. Například v červenci 2018 jsme oznámili akvizici veškerých akcií společností Advanc3D Materials GmbH a Setup Performance SAS. Zároveň zakládáme vlastní podniky, jako je BASF 3D Printing Solutions. Všechny zmíněné subjekty mají jeden společný jmenovatel a tím je 3D tisk,“ vysvětluje jednatel BASF spol. s r.o. Filip Dvořák.

Firma BASF 3D Printing Solutions sídlící v Heidelbergu, divize BASF Construction Chemicals a oddělení inovací NOWlab berlínského start-upu BigRep v rámci projektu validace prokázaly technickou proveditelnost řady betonových bednění za pomoci velkoformátového 3D tisku.




Možné aplikace této nové technologie prakticky neznají hranic, zejména pokud jde o výrobu bednění s komplexnějšími tvary, než jaké nabízí relativně jednoduchá geometrie současných staveb. „Kromě nespočetných možností šablon jde vytištěné bednění použít také na nepravidelné organické tvary nebo obtížné spojovací prvky, které jsou potřeba při betonáži,“ říká Sebastian Dittmar, vedoucí německého oddělení aplikačních technologií v Master Builders Solutions®.Prvek fasády se nejdříve naskenuje a následně jej lze přesně reprodukovat díky 3D tisku. Tímto způsobem je možné vyrobit téměř jakýkoli potřebný tvar,“ uvádí Sebastian Dittmar.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.