logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Proměny stavebních hmot a výrobků

Mezinárodních konferencí na téma stavebních hmot nebývá mnoho, přestože se materiály a technologie vyvíjejí raketovým tempem. Akce s názvem Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky brněnského Výzkumného ústavu stavebních hmot (VUSTAH) poskytuje každoročně souhrnný vhled do tohoto důležitého multidisciplinárního oboru.

Reklama

Letošní již 18. ročník (18th International Conference Ecology and new Building Materials and Products:ICEBMP 2014) má za sebou několik podstatných změn. Akce se přestěhovala z malebného města Telč do Černé Hory na Blanensku (byla spojena s exkurzí místního pivovaru) a výsledky je možné publikovat v prestižním mezinárodním vědeckém časopise Advanced Materials Research (tuto možnost využilo 85 autorů z celkového počtu 120 příspěvků). Změna se projevila i v novém vizuálním stylu celé konference, jenž vzorně koresponduje s novým firemním logem společnosti VUSTAH. „Z minulých let zůstala zachována hlavně tradiční doba pořádání konference v prvním červnovém týdnu od úterý do čtvrtka, letos tak termín připadl na 3. až 5. 6. 2014. Také každoroční cíl konference, informovat širokou odbornou veřejnost o výsledcích výzkumu a vývoje v oblasti stavebních hmot, zůstal beze změn,“ komentuje proměnu akce Ing. Lenka Smetanová, Ph.D., předsedkyně organizačního výboru.





V úvodu konference zazněly přednášky zástupců z Ministerstva průmyslu a obchodu ČR (MPO) a Asociace výzkumných organizací (AVO), týkající se převážně legislativy a novinek z oboru stavebnictví. Ing. Pavel Malinský (MPO)ve své prezentaci zmínil, že krize stavebnictví zdaleka není zažehnána a svá tvrzení doložil čísly:

„Objem tržeb za prodej vlastních výrobků a služeb v roce 2013 proti předchozímu roku 2012 byl nižší o 1,4 procenta (resp. −836 mil. Kč). Nárůst byl zaznamenán jen u 4 oborů, z toho největší ve výrobě pálených zdících materiálů (11 %, resp. +265 mil. Kč). U 8 zbývajících oborů byl zaznamenán pokles, z toho největší ve výrobě cementu (cca 8,6 %, resp. −564 mil. Kč). Při hodnocení vývoje průmyslu výroby stavebních hmot za rok 2013 je potřeba mít na zřeteli jeho bezprostřední vazbu na sektor stavebnictví. Propad stavební výroby se v roce 2013 zatím nezastavil. Stavební produkce klesla meziročně reálně o 8,3 %. Produkce pozemního stavitelství meziročně klesla o 8,1 % a inženýrské stavitelství zaznamenalo meziroční pokles stavební produkce o 8,8 %. Stavební produkce za rok 2013 klesla ve srovnání s konjunkturním rokem 2008 o 25,1 %. Počet vydaných stavebních povolení v roce 2013 meziročně klesl o 13,2 %, stavební úřady jich vydaly 84 864. Orientační hodnota těchto staveb činila 257,7 mld. Kč a v porovnání se stejným obdobím roku 2012 klesla o 19,1 %. Počet zahájených bytů v roce 2013 se meziročně snížil o 7,3 % a činil 22 108 bytů. Počet zahájených bytů v bytových domech vzrostl o 20,8 %, v rodinných domech nastal pokles o 13,3 %. Počet dokončených bytů v roce 2013 meziročně klesl o 14,3 % a činil 25 246 bytů. Počet dokončených bytů v bytových domech klesl o 14,7 %, v domech rodinných klesl o 11,3 %.“ Podrobněji včetně grafů (viz) a porovnání s  minulým rokem (viz).

Zástupci rovněž seznámili s aktuálními možnostmi podpory financování projektů z oblasti vyššího využívání druhotných surovin; na národní úrovni prostřednictvím programů vyhlášených Technologickou agenturou ČR a na úrovni EU prostřednictvím programu Horizont 2020 (http://www.mpo.cz/dokument150275.html)





Další odborný program konference byl podle tematického obsahu rozdělen do následujících bloků:

  • Pojiva
  • Kompozitní materiály
  • Stavební materiály na bázi druhotných surovin
  • Technologie a zkušební metody

Výsledky vývoje a výzkumu v těchto blocích prezentovali nejen pracovníci Výzkumného ústavu stavebních hmot (VUSTAH), ale také zástupci českých i zahraničních vysokých škol, dalších výzkumných pracovišť a podniků soukromé sféry. „Programová skladba konference přiblížila posluchačům novinky ve výzkumu a vývoji stavebních hmot, a to jak z pohledu výzkumu, tak i z praxe. Ukázala různorodost využití odpadních produktů ve výrobě staviv a nové metody zkoušení těchto stavebních hmot,“ komentoval příspěvky ředitel VUSTAH Ing. Radek Holešinský a dále ocenil úsilí všech přednášejících a po chvíli rozmýšlení označil své favority (představíme je na portálu TZB-info).

  • Jemnozrnné betony s cementy CEM I 42,5 R různého původu a přírodním zeolitem: lomově-mechanické parametry
    (autorský kolektiv: Ing. Hana Šimonová, Ph.D., prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc., Ing. Martin Sedlmajer, Ph.D., prof. RNDr. Pavla Rovnaníková, CSc.)
  • Surface treatment of concrete roof tiles
    (autorský kolektiv: Ing. Tomáš Solný, Ing. Petr Kosár, Ing. Lukáš Kalina, Ph.D.)
  • Influence of moisture and temperature of calcium silicate bricks on results of measurements with rebound hammer
    (autor: doc. Ing. Jiří Brožovský, CSc.)
  • Concrete with high content of fly-ash for common use in the Czech Republic
    (autorský kolektiv: Ing. Hana Šáchová, Ph.D., Ing. Petr Huňka, doc. Ing. Jiří Kolísko, Ph.D., Ing. Stanislav Řeháček, Ing. David Čítek)
  • Vysokohodnotný beton v protivýbuchových systémech aplikovaných v ochraně obyvatelstva
    (autorský kolektiv: Ing. Martina Drdlová, Ing. Radek Holešinský, Ing. Stanislav Rolc, CSc. Ing. Radek Řídký)

Ze závěrů mezinárodní konference je patrné, že stavební hmoty, technologie a výrobky zaznamenávají skutečně masivní rozvoj, přestože stavební produkce i nadále klesá. Potenciál růstu lze spatřovat v tom, že kromě jiného ovlivňují také spotřebu energie budov, která je a i nadále bude jedním z určujících faktorů ve stavebnictví. Zkoumáním stavebních hmot a návrhem úsporných ekologických materiálů lze dosáhnout i významného zlepšení životního prostředí a celkové kvality života. Do budoucna chce organizátor konference pokračovat v započatém výše uvedeném trendu, včetně rozvržení konference do tří dnů. Zvažuje pouze místo, kde by se další, již 19. ročník mohl konat. V současné době je znám pouze termín – a to 2. až 4. 6. 2015. „Všechny změny s sebou přinášely, jak už to tak bývá, různá úskalí – ať už jsou to problémy s technikou, řádění nejrůznějších šotků, a v neposlední řadě i hořící termíny v tiskárně. Vše se nakonec povedlo našemu týmu pořadatelů úspěšně zvládnout a velmi nás těší, že konference jako celek se, dle ohlasů účastníků, líbila,“ dodává na závěr ředitel VUSTAH Ing. Radek Holešinský a zve účastníky na další setkání.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.