logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Fotovoltaika a desítky elektromobilů v kancelářské budově – zkušenosti z Komerční banky

Co obnáší instalace desítek nabíječek elektromobilů a fotovoltaické elektrárny do velké kancelářské budovy? Přibudou s nimi nějaké starosti místním facility manažerům? Podívejte se na reportáž Estav.tv.

Reklama

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Jednou z prvních kancelářských budov, která ve velkém využívá jak elektromobily, tak fotovoltaiku, je centrála Komerční banky v pražských Stodůlkách. Při příležitosti dokončení instalace fotovoltaické elektrárny jsme udělali rozhovor s manažery, které mají obě technologie v budově na starosti.

Jsou s nimi nějaké komplikace? Zvyšují tyto technologie nároky z hlediska facility managementu? Bylo potřeba posílit přípojku elektrické energie? A přináší tato zařízení nějaké další povinnosti z hlediska požární bezpečnosti? Dozvíte se ve videu.

Fotovoltaika vznikla na ploše necelých 1 000 m2. Tvoří ji 210 solárních panelů o celkovém výkonu 94,5 kW, které každoročně vyrobí zhruba 96 MWh bezemisní elektřiny. Vyrobenou energii objekt kompletně spotřebuje.

V garážích budovy se může nabíjet celkem 83 elektromobilů. Jsou zde pro ně připraveny nabíjecí stanice o výkonu 22 kW a jedna s výkonem 100 kW. Nabíjení je řízené tak, aby se optimálně doplňovalo se spotřebou budovy a výrobou fotovoltaiky. Komerční banka využívá flotilu několika desítek elektromobilů Škoda Enyaq.

Přečtěte si také Fotovoltaika za korunu a levnější elektřina pro firmy – ČEZ a Komerční banka usnadňují pořízení solární elektrárny Přečíst článek

Elektrárnu stavěla firma ČEZ ESCO. Na této fotovoltaice je přitom zajímavý nejen způsob, jakým pomáhá budově, ale i způsob, jakým je instalace financována a provozována. Byl zde použit obchodní model Fotovoltaika za korunu, který připravila společnost ČEZ ESCO ve spolupráci právě s Komerční bankou.

Jak tento model funguje a kde se už osvědčil? Zeptali jsme se Kamila Čermáka, generálního ředitele ČEZ ESCO. Podívejte se na video.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.