logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Použití dřevovlákna Pavatex na dřevostavbě

Dřevovláknité izolační desky Pavatex mají široké uplatnění jako tepelná izolace obvodových stěn a sedlových střech dřevostaveb.

Jedna z mnoha realizací právě vzniká u Nového Boru. Majitel, který je zároveň sám sobě stavitelem, si pro svoji rodinu staví dvoupodlažní rodinný dům. Několikaleté zkušenosti z předchozích staveb se promítly do jednoznačné volby difúzně otevřené konstrukce Diffuwall.

Konstrukčně zajímavé je 2. NP v podkroví. Krov je prostorově otevřený bez obvyklé plné vazby, tedy bez sloupků. Všechny krokve jsou na úrovni stropu spřaženy dvojicí kleštin. Vodorovné síly v místě uložení krokví na pozednici jsou zachyceny párem ocelových táhel uchycených do stropních trámů. Uspořádání sice vynechává tradiční sloupky a pásky jako architektonický prvek interiéru, na druhou stranu umožňuje libovolné členění vnitřního prostoru.

Vodorovné zatížení střechy je kompenzováno celoplošným opláštěním parobrzdnou deskou OSB EGGER 4 TOP, tloušťka 18 mm. Materiálové uspořádání certifikované skladby Diffuroof "E" kopíruje svislé stěny.

Celý objekt je na vnější straně oplášťován deskou Pavatex PAVATHERM-COMBI, tloušťka 80 mm. Obvodový plášť z KVH hranolů 60/160 mm a střešní plášť z krokví 60/240 mm je vyplněn izolací z foukané celulózy. Oba materiály s velkou měrnou tepelnou kapacitou dávají obálce domu nadstandardní akumulační vlastnosti. I když se jedná o dům nízkoenergetický, tak právě kombinace zmíněných materiálů nejen že velice dobře izoluje v zimě, ale výrazně se projeví jako zábrana proti přehřívání v létě.

Fasáda dřevostavby bude provětrávaná, krytá svislými modřínovými palubkami.

Fotodokumentace a další podrobnější informace jsou v aktualitě na webu INSOWOOL.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.