logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Hospodaření s dešťovou vodou je nově součástí dopravního terminálu v Kuřimi


Otevření terminálu Kuřim, foto video www.dotaceeu.cz

Cílem projektu je zejména celková rekonstrukce autobusového nádraží a zvýšení jeho kapacity, zastřešení terminálu, součástí projektu je také výstavba parkovacích systémů P+R, K+R a B+R v přímé návaznosti na veřejnou dopravu.

Reklama

Kuřim je jedním z důležitých přepravních uzlů v rámci Jihomoravského kraje. Revitalizace kuřimského vlakového a autobusového nádraží je důležitým krokem pro celý region. Prvním krokem bylo prodloužení podchodu pod vlakovým nádražím a jeho otevření do severních čtvrtí města. Druhým generální rekonstrukce velmi využívané železniční stanice a oprava nádražní budovy.

Důležitý byl vznik moderního dopravního terminálu, který Kuřim získala rekonstrukcí letitého autobusového nádraží, které bylo malé a nedostatečně zastřešené.

Schválené finanční prostředky. Celková částka: 81 671 481,00 Kč
  • Výše dotace EU: 69 420 758,62 Kč
  • Veřejné zdroje ČR: 12 250 722,12 Kč
Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Rekonstrukce

Nástupiště jsou vybavena moderním úsporným osvětlením, přehledným informačním systémem a elegantním mobiliářem, jehož součástí jsou Wi-Fi pointy a nabíjecí stanice mobilních telefonů. Dohled nad provozem terminálu zajišťuje kamerový systém se záznamem. Zrekonstruovány byly také příjezdové komunikace a chodníky. Všechny tyto novinky výrazně přispěly ke zlepšení komfortu cestujících.

Součástí proměny nádraží bylo rovněž zřízení nového parkoviště pro osobní automobily se 43 místy, vedle nich vznikla další tři parkovací místa v režimu Kiss+Ride a 24 uzamykatelných cykloboxů, z toho dvanáct s možností nabíjet elektrokola, a dále servisní stojan s nářadím pro opravy i údržbu kol a myčka kol.

Důležitou součástí rekonstrukce bylo řešení odvodu dešťových vod

Postavena byla retenční a akumulační nádrž, která zachytí srážky. „Dešťová voda bude využívána pro zálivku nádražního parku, případně další zeleně,“ říká k tomu starosta Sukalovský a zmínil i návaznost projektu: „Upravena bude stávající veřejně přístupná parková plocha, vysazena zeleň, opraveny cesty a zpevněné plochy, k dispozici bude i pítko,“ přibližuje rekonstrukci starosta Sukalovský.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.