logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Maďarský sociální program na podporu bydlení rodin s dětmi se opět rozšiřuje

Program nazvaný CSOK nabízí nevratnou podporu i možnost výhodné hypotéky s 3% úrokovou sazbou. Nově bude nabízet více možností pro rodiny s dvěma dětmi.

Reklama

Maďarský sociální program na podporu bydlení rodin s dětmi se opět rozšiřuje

Program stále nejvíc favorizuje rodiny s třemi dětmi, nebo páry, které se zavážou, že do deseti let se stanou rodiči s minimálně třemi dětmi. Jim stát nabízí jednorázovou, nevratnou podporu dosahující 10M HUF ( zhruba 800 tisíc korun) plus možnost využití půjčky do 10M HUF u které se podpora projeví ve zvýhodněné 3% úrokové sazbě. Tyto peníze zpočátku mohli utratit jen na koupi nového bytu, postupně i na rozšíření bydlení a na koupi použité nemovitosti.

Nevratné podpory na bydlení pro rodiny:

  • Rodina s 1 dítětem: 600 000 HUF
  • Rodina s 2 dětmi: 1,42 - 2,66M HUF
  • Rodina s 3 dětmi: 2,2 - 10M HUF
  • Rodina s 4 dětmi: 2,75 - 10M HUF

Program dosud využilo řádově 75 000 rodin, tedy zhruba 300 000 obyvatel.

Dne 25.10.2018 ministr řídící úřad vlády Gergely Gulyás oznámil, že se část programu CSOK garantující státem dotované výhodné 3% úrokové sazby na hypotéky rozšíří i na rodiny s dvěma dětmi (splatnost maximálně 20 let). V případě rodin se 3 dětmi se hodnota výhodné půjčky zvyšuje na 15M HUF (s 25 roční splatnsotí). Vláda plánuje uvézt novelu zákona v platnost do konce tohoto roku. Podle odborníků je směr podporování rodin s dětmi z demografického pohledu správný, ale otáza je, zda podpora hypoték této formy bude dostatečně motivující.

Záměrem rozšíření programu je kompenzovat zvýšení DPH na stavební materiály, které bylo na dobu 3 let sníženo ze 27 % na 5 %. Toto opatření rozjelo trh novostaveb na plné obrátky a oživilo celý realitní trh. Program však bude 31.12.2019. ukončen. Stavební projekty které se nedostaví do konce příštího roku se mohou významně prodražit, stejně tak všechny reality. Tento fakt nyní způsobuje menší nejistotu na bytovém trhu a hrozí zpomalení v oboru, který se v posledním období stal jedním z tahounů růstu maďarské ekonomiky. Vláda doufá, že rozšíření programu CSOK přispěje k udržení pozitivního spádu stavebního průmyslu.

V létě jsme již informovali, že podpora CSOK se zvyšuje i na novostavby v obcích s méně než 5 tisíci obyvateli. Takových vesnic a obcí je v Maďarsku přes 2800, žijí v nich víc než tři milióny obyvatel. Vláda usilovně pracuje na propagaci životního stylu na venkově.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.