logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Rozhovor s Ing. Jaroslavem Venderem: Přejímky bytů s přehledem a bez nervů


© Fotolia.com

Systém Field View jsme vám již na našem serveru představovali. Jedná se o mobilní aplikaci, která je přímo určená pro tablety i chytré telefony a výrazně usnadňuje řízení stavby. Na konkrétní využití Field View v praxi jsme se zeptali projektového manažera společnosti Callida s.r.o. Ing. Jaroslava Vendera.

Ing. Jaroslav Vender
Ing. Jaroslav Vender

Na začátku bychom mohli našim čtenářům stručně připomenout systém Field View. Pro koho je určený a jaký má přínos pro uživatele?

Systém Field View ocení každý, kdo chce mít přehled o veškerém dění na stavbě a potřebuje rychle a přehledně komunikovat mezi kanceláří a  stavbou. Přínos má jak pro investora nebo generálního zhotovitele, tak i pro subdodavatele, projektové manažery či stavbyvedoucí. Pomocí Field View snadno sdílíte získané informace. A je jedno, zda-li se jedná o jednoduché záznamy – tj. úkoly, změny, vady, fotodokumentace – nebo o složitější oznámení, jako jsou elektronické formuláře – předávací protokoly, kontrolní a přejímkové záznamy atp. Mít informace na jednom místě a možnost je sdílet on-line, výrazně usnadňuje koordinaci činností všech subjektů podílejících se na projektu.

Můžete uvést konkrétní příklad využití systému Field View v praxi?

Field View je nejvíc efektivní tehdy, když dokážete propojit a využívat jeho hlavní tři funkcionality: Formuláře, Tickety a Procesy. To skvěle funguje například u přejímek bytů. Takových přejímek v průběhu realizace je hned několik a bývá to trn v patě, který může pěkně potrápit jak investora, dodavatele, tak ve výsledku i klienta – majitele bytu.

K předání bytu klientovi ale přece nepotřebuji Field View? To lze provést i bez této aplikace…

Samozřejmě, že k tomu Field View není nezbytně nutné. Ale pojďme si popsat, jak taková praxe vypadá. Protokoly a vady se zaznamenávají na papír nebo v lepším případě do nějaké excelové tabulky. Tento postup je nejen časově náročnější, ale chybí zde i provázanost s výkresem, proto se musí každá závada nebo nedodělek pečlivě popsat, aby dodavatel přesně věděl, kde se problém nachází a co má přesně řešit. Při vzniku takového protokolu, což je vlastně předtištěný papírový formulář, se evidují všechny závady ručně. Přitom s Field View lze jednoduše závadu nafotit a umístit přímo do půdorysu (výkresu) a vše je řečeno, bez složitého vysvětlování. Pak stačí stavbyvedoucímu jen kliknout na ticket a Field View mu přesně ukáže, kde a co přesně má udělat. Výstupem prvního kroku tzv. „před-přejímky“ je protokol. Ten má svou danou podobu, kterou si investor ve Field View předem nadefinuje.


A ty protokoly vznikají přímo na stavbě?

Ano, v tom spatřuji zásadní přínos Field View, že protokol se vyplňuje přímo na stavbě při přejímce. Také se přímo ze stavby jednoduše rozešle všem zúčastněným, takže generální zhotovitel má ihned k dispozici přehlednou sjetinu dílčích ticketů, které jsou přímo pro-linkované s výkresem. Následně pak projektový manažer, který hlídá to, aby stavba běžela jak má, se snadno může přesvědčit, v jakém stavu jsou jednotlivé tickety a jak probíhají práce na odstranění problémů. Když jsou všechny tickety splněné, přecházíme k dalšímu kroku – pozvání klienta (kupujícího) do bytu a celý proces se v podstatě opakuje, akorát že kromě generálního dodavatele a investora je k přejímce přizván i klient. Ten má černé na bílém, stvrzeno podpisy, že investor do určitého data odstraní všechny závady dle protokolu. Odstraněním připomínek se přejímka uzavírá a poslední krok je samotné předání bytu, ze kterého rovněž vznikne předávací protokol. Vše běží jak po drátkách, a to díky tomu, že veškeré protokoly a tickety se vytvářejí a zadávají pomocí Field View přímo na stavbě v průběhu přejímek.

Takže Field View při přejímkách zvládá hned několik rolí najednou…

Je to tak. Jde vlastně o proces, který je složen ze tří dílčích úkolů, jejichž podmínkou splnění jsou vyplněné formuláře (protokoly k přejímkám), které obsahují tickety (v tomto případě zejména vady) spojené s výkresem. Díky Field View vše probíhá rychle, přehledně a v reálném čase. Navíc formuláře mohou mít různé podoby a běžně se používají i při kontrole stavebních prací nebo jako záznam z kontrolního dne. Pomáhají tak nejen projektovému manažerovi nebo stavbyvedoucímu získat větší přehled, ocení je také investor, který jasně v tabulce vidí, co se na stavbě děje a v jakém stavu se projekt nachází.

Pokud máte zájem dozvědět se víc o mobilní aplikaci Field View, navštivte webovou stránku www.callida.cz a domluvte si schůzku.


Výhody Field View

  • Rychlá aktivace systému a snadné ovládání
  • Sdílená data jsou na jednom místě vždy dostupná
  • Jednoduché zadávání úkolů přímo na stavbě včetně fotodokumentace
  • Bez omezení lze do Field View pozvat každého, kdo se na projektu podílí

Callida, s.r.o.
logo Callida, s.r.o.

Zjednodušujeme přípravu a realizaci projektů především ve stavebnictví. Naše služby a produkty jsou určené firmám všech velikostí, které mají zájem zlepšit práci s daty a informacemi. Vyvíjíme a poskytujeme systémy, které pomáhají v jakékoli fázi životního ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.