logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Ochrana proti sledování v pracovním prostředí: Je vůbec povoleno šmírování zaměstnanců?

Otevřené kamerové systémy a skryté kamery. Co je povoleno, a kde začíná nezákonné šmírování a narušování soukromí zaměstnanců? Je sledování zaměstnanců na pracovišti v souladu s GDPR?

Kamerové systémy jsou užitečným nástrojem pro ochranu firemních prostor a lidí. Slouží také ke kontrole zacházení s majetkem firmy a také se zákazníky. Prevence rizik a zajištění provozu firmy jsou v oprávněném zájmu podniků. Kamerové systému chrání také pracovníka a jeho pracovní podmínky.

Aby monitoring na pracovišti byl v souladu se zákonem a splňoval podmínky ochrany osobních údajů, zaměstnavatel musí dodržet následující:

  • Zaměstnanec musí být informován v jakém rozsahu bude nasazeno monitorování.
  • Zaměstnanec musí být informován k čemu slouží kamery, kde jsou rozmístěny a po jakou dobu budou uchovávané záznamy.
  • Zaměstnanec musí mít závažný důvod pro sledování zaměstnanců a nelze ho dosáhnout jinými prostředky.
  • Kamery nesmí být umístěny na toaletách a do odpočinkových prostor (platí i pro kuchyňky, jídelny, atp.).

Jestliže dochází k narušování soukromí zaměstnanců, kterou to ochranu garantuje § 316 odst. 2 zákoníku práce, je monitoring zaměstnance nelegálním. Situace se stává ještě složitější, když máme podezření ze šmírování zaměstnanců skrytou kamerou. Pokud nemáme jistotu kde se mohou nacházet skryte kamery, můžeme použit detektor kamer LawMate RD-30 pro rychlou lokalizaci špionážní techniky. Takto nalezenou kameru lze považovat za nedodržení pracovních podmínek a věc ohlásit na Státní úřad inspekce práce.

 

Více informací


Spy Shop
logo Spy Shop

Firma Spy Shop působí na trhu od roku 2007. Zaměřuje se na prodej nástrojů, které slouží k ochraně majetku a inspekci obtížně dostupných míst. V naší nabídce naleznete zařízení, jako skryté kamery, fotopasti nebo inspekční kamery.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.